Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kôprová dolina. Foto Soňa Mäkká
Kôprová dolina. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Kmeťov vodopád, Gombasecká jaskyňa, geologické zaujímavosti pri Fiľakove

Počasie cez víkend má byť oblačné s prehánkami a dažďom, do tipov na túry sme preto vybrali skôr menšie výlety, na ktoré môžete ísť aj s deťmi. Je v nich Kôprová dolina s Kmeťovým vodopádom, rozhľadňa Žalostiná, Gombasecká jaskyňa aj cyklotúra na Zemplíne, kde v nedeľu nemá pršať.

Tip na túru

Súľovské vrchy nie sú len veľmi populárny okruh skalami na Súľovský hrad. So synčekom Maťkom sme sa vybrali na neznačenú vyhliadku Havrania skala nad Kostolcom. Pripravte sa na strmší výstup, no výhľady aj vrcholová skala sú pekné a obzreli sme si ďalšie zaujímavé skaly v okolí. Hoci je chodník mimo značiek, pohybujeme sa v 2. stupni ochrany, kde to je povolené.

Ďalšie tipy

  • Cerová vrchovina: Danka Tomášiková spojila do menej náročnej túry viacero originálnych cieľov neďaleko Fiľakova, navštívila vodopád, niekoľko baní, najmladšie pútnické miesto na Slovensku a geologickú zaujímavosť Čakanovský profil.
    Cerová vrchovina: zaujímavosti chotára Čakanoviec

  • Nízke Tatry: Eva Dučaiová objavila nový okružný náučný chodník nad Telgártom ku krížu na kopci Ždiar, pozreli si aj dolinu Zubrovice s potokom a výdatným prameňom zachyteným v studničke.
    Kríž nad Telgártom na Voglovom chodníku

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tipy na túru s deťmi

Stredne náročná túra nás zavedie od bývalej Važeckej chaty na Tri studničky, pekným lesom k rázcestiu Pod Grúnikom a potom Kôprovou dolinou s peknými výhľadmi ku Kmeťovmu vodopádu, najvyššiemu vodopádu na Slovensku s dĺžkou 80 metrov. Vytvára ho Nefcerský potok, ktorý padá cez skalný prah v dvoch stupňoch.

  • Biele Karpaty: Daniela Mäkká opísala nenáročný výlet na rozhľadňu Žalostiná v kopaničiarskej oblasti Chvojnickej pahorkatiny. Túra vedie z Chvojnice bukovým lesom a peknými lúkami, rozhľadňa je nevysoká, no poskytuje kruhové výhľady.
    Rozhľadňa Žalostiná s deťmi

Tip na cyklotúru

Marián Jaššo sa vybral na bicykli spoznať relatívne nový náučný chodník pri Obci Oborín. Trasa viedla popri Ondave cez Sírnik a popri tzv. materiálových jamách do Oborína. Jamy vznikli počas výstavby ochranných hrádzí Latorice, brala sa z nich zemina na hrádze. Neskôr sa zaplnili vodou a stali sa domovom vzácnych rastlín a živočíchov. Náučný chodník vedie po drevených lávkach nad mŕtvym ramenom Latorice, súčasťou chodníka je aj veža na pozorovanie vtáctva.

Extra tip

V zlom počasí sú dobrým prírodným programom pre deti aj dospelých jaskyne. Peter Mišovic odporúča Gombaseckú jaskyňu v Slovenskom krase. Patrí medzi jaskyne zaradené do svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Z fotogalérie

Polnočná Morava
Polnočná Morava – Foto: Galéria / Vladimír Lukačovič

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, neskôr popoludní a k večeru čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Miestami dážď alebo prehánky, ojedinele búrky. Od cca 1700 m sneženie. Najvyššia denná teplota 12 až 17 stupňov, na Orave a pod Tatrami ojedinele chladnejšie.

V nedeľu bude oblačno až zamračené a od juhu postupne na mnohých miestach dážď, prehánky, na hrebeňoch Tatier sneženie. Ojedinele búrky. V západnej polovici ojedinele výdatné zrážky. Na Zemplíne zrážky len ojedinele.
Najvyššia denná teplota 14 až 19 st,. v Above a na Zemplíne miestami okolo 21 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Via ferrata Zobor je otvorená, ostatné ferraty sú sezónne uzatvorené.

Podľa Strediska lavínovej prevencie platí pre Vysoké, Západné a Nízke Tatry doobeda od 1500 m n.m. malé lavínové nebezpečenstvo (1.stupeň). Poobede sa v týchto pohoriach zvýši na 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Hlavným lavínovým problémom je mokrý sneh.

Vysoké Tatry
HZS neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník.

Malá Fatra
Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka).

Správa Národného parku Malá Fatra uzavrela turistický chodník Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy kvôli hniezdeniu dravých vtákov. Obmedzenie bude trvať do 15.augusta 2023.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj

V roklinách je zvýšený stav vody.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Najnovšie