Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Črievičník papučkový. Foto Soňa Mäkká
Črievičník papučkový. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Jarné túry za orchideami a na bicykli

Na mnohých miestach už kvitnú orchidey, jedny z najvýstavnejších kvetov v slovenskej prírode. Môžete sa za nimi vybrať na Poľanu, do Polonín, Malých Karpát aj neďaleko Hanušoviec nad Topľou. Pridali sme cyklotúru cez Manínsku a Kostoleckú tiesňavu aj k vodopádu na Pokutskom potoku. S deťmi môžete navštíviť rozhľadne na Liptove.

Aktuálne

Stredisko lavínovej prevencie ukončilo pravidelné vydávanie lavínových správ pre sezónu 2022/2023. Silné oteplenie spojené s dažďom spôsobilo rýchle topenie snehovej pokrývky a tá sa nachádza už iba vo vysokých polohách zhruba nad 1700 m n. m.

Tip na túru

Marián Jaššo sa vybral na botanickú exkurziu neďaleko Hanušoviec nad Topľou. Podarilo sa mu naživo vidieť jednu z našich najkrajších orchideí, črievičník papučkový, no aj ďalšie orchidey ako prilbovku bielu, vemenníček zelený, vstavače, hniezdovku hlístovú a bradáčik vajcovitolistý. Túru spestril zatopený lom Skrabské s tyrkysovou vodou.

Ďalšie tipy

  • Poloniny: Ďalšie nádherné orchidey si môžete pozrieť v národnom parku Poloniny neďaleko Balnice na hranici s Poľskom. Videli sme tu vemenník dvojlistý, hniezdovku hlístovú aj vstavače. K tomu dve nádherné bobrie hrádze a lesnú železničku.
    Poloniny: za bobrami, jedľobučinami a hviezdami

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Poľana: Orchidey a ďalšie krásne kvety si môžete v tomto období pozrieť aj na Poľane. Danka Tomášiková navštívila v rámci botanickej vychádzky aj najlepšiu vyhliadku do krátera Poľany Katruška a vodopád Bystrô.
    Na Poľane s biológom Petrom Urbanom

Viac ako 20 druhov orchideí rastie aj na Devínskej Kobyle pri Bratislave.
Štátny ochranár: Orchidey zachraňujú kozy, výrub nepôvodných stromov aj polícia

Tipy na túru s deťmi

Veľmi pekný jarný tip na Liptove popísala Andrea Morongová. Z Veľkého Borového si môžete urobiť výlet na rozhľadňu Súšava, v samotnej obci je ďalšia menšia rozhľadňa. Poblíž je aj miesto, kam dopadol v máji 1895 meteorit.

Ďalší tip

  • Malé Karpaty: Starý plášť je neznačený kopec neďaleko červenej malokarpatskej hrebeňovky (Štefánikova magistrála). Trasa začína v obci Plavecký Mikuláš. Vedie Mokrou dolinou okolo voľne prístupnej jaskyne Deravá skala. Na Starý plášť odbočíme o niečo neskôr, trasa nie je orientačne náročná. Vrchol je otvorený, trávnatý hrebienok so skalami, s krásnymi výhľadmi na Malé Karpaty a s fotogenickou lavičkou.

Na Starý plášť s dieťaťom

Tip na cyklotúru

Považská Bystrica má v susedstve viacero prírodných atrakcií. Michal Bukvai prešiel na bicykli Manínsku a Kostoleckú tiesňavu. Na najužsom mieste Manínskej tiesňavy je vozovka vytvorená preklenutím Manínskeho potoka drevenými trámami. V Kostoleckej môžete obdivovať Kostolecký dóm, najväčší skalný previs na Slovensku.

Túra pokračovala cez lúky s výhľadmi na Veľký a Malý Manín do osady Jablonové, ďalej cez Predmier, popri vodnej nádrži Beňov, po hrádzi Hrušovského kanála a k Udiči s výhľadom na Vrštaské bradlá.

Ďalší tip

  • Vtáčnik je neveľké horstvo na strednom Slovensku. Ponúka nielen veľa príležitostí na pešiu turistiku, ale aj na cyklovýlety. Jednu kratšiu bicyklovú túru vysoko pod hlavný hrebeň pohoria absolvoval Ján Roháč v peknú májovú nedeľu.

Bicyklom k vodopádu na Pokutskom potoku

Extra

Michal Bukvai popísal v samostatnom článku kvety, ktoré môžeme okolo seba vidieť v prírode počas jari.

Z fotogalérie

Skrývačka
Skrývačka – Foto: Galéria / Martin Drahomirecký

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele, na severe cez deň miestami prehánky. Ojedinele búrky. Zrána ojedinele hmla. Najvyššia denná teplota 22 až 27 st., na Orave, Liptove a hornom Spiši miestami okolo 20 stupňov.

Rovnaké počasie bude aj v nedeľu.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Via ferrata Zobor je otvorená, ostatné ferraty sú sezónne uzatvorené.

Vysoké Tatry
HZS neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník. Následkom predchádzajúcich veľmi daždivých dní sú chodníky rozmočené a potoky rozvodnené. Vo vysokých polohách, nad 1600 m n.m., je stále snehová pokrývka.

Malá Fatra
Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka).

Správa Národného parku Malá Fatra uzavrela turistický chodník Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy kvôli hniezdeniu dravých vtákov. Obmedzenie bude trvať do 15.augusta 2023.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Na chodníkoch sú rovnaké podmienky ako pri Vysokých Tatrách. Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Na chodníkoch sú rovnaké podmienky ako pri Vysokých Tatrách. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj

V roklinách je zvýšený stav vody. Chodníky v celom NP Slovenský raj sú rozmočené a bahnisté.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Najnovšie