Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa pod Uchánkom. Foto Soňa Mäkká
Útulňa pod Uchánkom. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Na útulňu pod Uchánkom, záhadné Šišoretné či kolobežkou pod Tatrami

Počas najbližšieho víkendu s príjemným teplým počasím sa môžete vybrať zistiť, podľa čoho sa volá neznačený vrch v Malých Karpatoch Šišoretné, či na dvojdňovku v Štiavnických vrchoch s prespaním vonku. Deti poteší opekačka s vychádzkou na útulňu pod Uchánkom, netradičný je výlet kolobežkou z Tatranským Matliarov cez Spišskú Belú do Veľkej Lomnice.

Aktuálne

Nadchádzajúci víkend je posledný, počas ktorého trvajú niektoré sezónne uzávery. Od stredy 1. júna sa bude dať ísť na ferraty na Skalke v Kremnických vrchoch a Ferratu HZS na Martinské hole. K prvému júnu budú otvorené aj všetky chodníky v Národnom parku Nízke Tatry. Mnoho uzáver vo viacerých pohoriach je stále v platnosti, zoznam prinášame na konci článku, rovnako ako podmienky na horách.

Od polovice mája premávajú pravidelné cyklo/turistické linky do lokalít: sedlo Malý Šturec a horský hotel Kráľova studňa (len peší) vo Veľkej Fatre, sedlo Šachtička a Donovaly v Starohorských vrchoch. Cyklobusy premávajú počas víkendov a sviatkov do konca septembra a turbus na Kráľovu studňu do konca októbra.

Tip na túru

Šišoretné je neznačený hrebeň v Malých Karpatoch, medzi Doľanmi a Hornými Orešanmi. Pavol Timko tu pri potulkách objavil nielen krásne skalné vyhliadky, ale aj to, vďaka akej netypickej rastline vznikol názov Šišoretné.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Štiavnické vrchy: Ak si už trúfate tento víkend spať vonku, Martin Birka odporúča 1,5-dňovku okolo Vyhnianskej doliny s prespaním na Kerlingu. Čakajú vás sympatické samoty, tichý Kerling a rozľahlé lúky s výhľadmi.
    Zoširoka okolo Vyhnianskej doliny

  • Východ: Dominik Chňapko neodkazuje vo svojom článku na dielo Terryho Pratchetta, ale rozpráva o výstupe na dva kopce obsahujúce vo svojom názve slovo stráž. Stoja neďaleko seba a z článku sa dozviete, na ktorý z nich Dominik odporúča ísť.
    Stráže! Stráže!

Tipy na túru s deťmi

Nenáročný, ale pekný výlet sme prešli so synom v oblasti Chvojnickej pahorkatiny neďaleko Senice. Vďačným cieľom je turistická útulňa pod Uchánkom neďaleko Sobotišťa. Trasa vedie aj cez horský laz Bučákovci. V Sobotišti je zaujímavý náučný chodník a zvyšky habánskeho osídlenia. Na trase sú dve pekné miesta na opekanie.

Ďalší tip

  • Kysuce: Krajinársky atraktívnu vychádzku aj s malými deťmi môžete absolvovať po vzore Jany Bílešovej v Kysuckej vrchovine. Lúky nad lazmi Adamovci, Melišovci a Ježíkovci odporúča ako jedny z najlepších výhľadových miest na Malú Fatru. Spestrením je drevená zvonička a kaplnka.

S Adamkom cez laz Adamovci

Tip na cyklotúru

Sklabinský hrad je zrúcanina na nevysokom návrší, 9 km na východ od Martina, nad obcou Sklabinský Podzámok vo Veľkej Fatre. Prístup ku hradu je možný viacerými cestami, Michal Mikuláš si vybral kratšiu cestu priamo z Martina cez samotu Stará Bôrová, po lúčno-lesných cestách.

Ďalší tip

  • Tatry: Roman Matkovčík prešiel z Tatranským Matliarov cez Spišskú Belú do Veľkej Lomnice na kolobežke. Trasa viedla po lesných cestách a cyklocestách, s panoramatickými výhľadmi na Vysoké a Belianske Tatry, Spišskú Maguru a Levočské vrchy. Navštívil aj dve rašeliniská a ich náučné chodníky.

Kolobežkou podhorím Vysokých Tatier

Vypočujte si

Gabriela Kalašová je novou riaditeľkou národného parku Malá Fatra. Novú zonáciu, ktorá ráta so 43 percentami územia v bezzásahovej zóne, má pripravenú na odbornom základe. Aktuálne o nej vyjednáva s neštátnymi vlastníkmi, ktorých podiel na území národného parku dosahuje asi 90 percent, čo je najviac spomedzi slovenských národných parkov. Tí s návrhom otvorene nesúhlasia, hoci im navrhuje zachovanie práva poľovníctva. Za hlavné ohrozenie národného parku však považuje vysokú návštevnosť.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Ružín
Ružín – Foto: Galéria / bernol

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a len výnimočne prehánky. Najvyššia denná teplota 20 až 25, v Žilinskom kraji, na Spiši a krajnom severovýchode okolo 18 stupňov.

V nedeľu bude jasno až polooblačno. Zrána ojedinele nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 20 až 25, na juhu do 27 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Via ferrata Zobor je otvorená, ostatné ferraty sú sezónne uzatvorené.

Vysoké Tatry
HZS neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník. Následkom predchádzajúcich veľmi daždivých dní sú chodníky rozmočené a potoky rozvodnené. Vo vysokých polohách, nad 1600 m n.m., je stále snehová pokrývka.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Na chodníkoch sú rovnaké podmienky ako pri Vysokých Tatrách. V Jamníckej doline, žľab pod Smrekom, sú popadané stromy po spadnutej lavíne. Tento úsek je horšie priechodný.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Na chodníkoch sú rovnaké podmienky ako pri Vysokých Tatrách. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Následkom predchádzajúcich veľmi daždivých dní sú chodníky rozmočené a potoky rozvodnené.

Veľká Fatra
Aj tu sú chodníky rozmočené a potoky rozvodnené. Vo vyšších polohách sa na severných svahoch a zatienených miestach nachádzajú snehové polia.

Slovenský raj
V roklinách je zvýšený stav vody. Chodníky v celom NP Slovenský raj sú rozmočené a bahnisté.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Aktuálne sezónne uzávery

Ferraty

  • Ferrata HZS na Martinské hole (Malá Fatra) - zatvorená do 31. mája,
  • Ferrata Kyseľ (Slovenský raj) - zatvorená do 14. júna,
  • Ferrata Skalka (Kremnické vrchy) – zatvorená do 31. mája,
  • Ferrata Dve veže (Veľká Fatra) – zatvorená do 14. júna.

Tatranský národný park

Platí sezónna uzávera do 14. júna. Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto dokumente.

Národný park Nízke Tatry

Platí sezónna uzávera týchto chodníkov do 30. júna:

  • Poľana – Zákľuky – Bôry – sedlo Sinej (sedlo Bohuša), žltá značka
  • Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, žltá značka
  • Demänovské sedlo – Kráľov stôl – sedlo Javorie a Krúpova hoľa (Krúpovské sedlo/Krúpovo sedlo) – Kráľov stôl, žltá značka

Národný park Malá Fatra

Platí sezónna uzávera týchto trás do 15. júna:

  • Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie, červená značka
  • Vyšné Kamence – Poddolina – Obšívanka – Malé nocľahy, modrá značka
  • Malý Kriváň - chata Vendovka, modrá značka

Do 15 augusta:

  • Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy

Najnovšie