Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto Peťo Nový
Foto Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp S kočíkom v Tatrách, na maďarské hrady alebo na bicykli do Terchovej

Najbližší víkend bude teplý, no nie horúci, vybrali sme viacero tipov na výlety pre menšie deti. Môžete ísť s kočíkom k Wolkerovým jazierkam vo Vysokých Tatrách, na dva hrady pri slovensko – maďarskej hranici alebo za hobitími pivničkami a výhľadmi Liptovskej Tepličky. Malých cyklistov poteší novšia cyklotrasa medzi Žilinou a Terchovou popri rieke Varínka.

Aktuálne

Tip na túru

Z Liptovskej Tepličky vedie značka po širokom lúčnom horskom chrbte až na jeho najvyšší bod, ktorý sa volá Panská hoľa. Z túry sú nádherné výhľady na Vysoké aj Nízke Tatry. Peťo Nový nenáročnú túru obohatil aj o zachádzku na ďalší vrchol Doštianky. Liptovská Teplička stojí za návštevu aj samostatne, je známa svojimi pivničkami na spôsob hobitích domčekov a terasovitými políčkami.

Ďalšie tipy

  • Pohronský Inovec: Martin Birka absolvoval veľmi príjemný dvojdňový okruh z Novej Bane týmto malým pohorím, charakteristickým najmä lúkami, odporúčame Loksovu lúku. Okrem nej uvidíte andezitové kamenné more, horské dedinky Bukovina a Stará Huta a skvelý výhľadový vrch Vojšín.
    Lúkami a lesmi Pohronského Inovca

  • Pieniny: Nenáročná a veľmi atraktívna túra z Lesnického sedla na Haligovské skaly s viacerými vyhliadkami, do sedla Cerla s ukončením v Červenom kláštore od Lukáša Varšíka. Vedie lúkami aj lesom, môžete z nej obdivovať Malé Pieniny, Šlachovky, Tri koruny (Trzy Korony), Holicu, Sokolicu a Káče.
    Lesnické sedlo – Cerla – Červený Kláštor

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tipy na túru s deťmi

Výlet vhodný pre rodiny s najmenšími deťmi vás zavedie k malebnej scenéria dvoch malých spojených jazierok nad Tatranskou Poliankou. Pri jednom z nich je pamätník Jiřímu Wolkrovi, ktorý sa v tunajších kúpeľoch liečil. Daniela Mäkká sa sem prešla z Nového Smokovca upraveným chodníkom popri Ceste slobody.

Ďalší tip

  • Maďarsko: Vladimír Prutkay predstavuje zaujímavosti, ktoré sú len pár kilometrov za hranicami. Prvou je dvojjazyčný slovensko-maďarský náučný chodník a hrad Drégely a druhou prakticky zaniknutý hrad Zuvár v pohorí Börzsöny. Ide o nenáročné približne poldenné prechádzky vhodné aj pre malé deti.

Börzsöny – zrúcaniny Drégelyvár a Zuvár

Tip na cyklotúru

Jeden z mojich obľúbených nenáročných cyklookruhov vedie mimo hlavných cestných ťahov, buď po cyklotrase, alebo úzkymi asfaltovými cestičkami v lese, či vo vinohradoch. Z bratislavskej mestskej časti Vajnory sa dostaneme do vinohradníckeho mesta Svätý Jur, na zvyšky hradiska nad ním, potom sa cez vinohrady presunieme do mestskej časti Rača a vrátime sa do Vajnôr po budúcom pokračovaní cyklotrasy.

Ďalší tip

  • Malá Fatra: Jana Bílešová popisuje novú cyklotrasu, ktorá vznikla medzi Žilinou a Terchovou. Jej vznik dáva cyklistom jedinečnú možnosť prejsť do Terchovej na bicykli prakticky mimo hlavnej cesty. Je teda ideálna aj pre rodiny s deťmi či pre malých cyklistov a korčuliarov.

Cyklo s deťmi popri Varínke do Terchovej

Príbeh

Pavol Forgáč rozpráva, ako ho starý poľovník pozval do svojej chatky, aby nemusel stráviť noc na posede. Pritom mu porozprával tri krátke príbehy: o jelenici, dvoch medveďoch a líške.

Z fotogalérie

Nad Kráľovou.
Nad Kráľovou. – Foto: Galéria / jan zigmund

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polooblačno. Ochladí sa. Najnižšia nočná teplota bude 14 až 8, v údoliach najmä na severe 8 až 2 stupne. Najvyššia denná teplota 21 až 26, na severe a východe miestami 17 až 21 stupňov.

V nedeľu bude jasno až polooblačno, v priebehu dňa najmä na juhu oblačno. Najnižšia nočná teplota 12 až 7, v údoliach miestami 6 až 1 stupeň, ojedinele prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 23 až 28, v Žilinskom kraji a na Spiši väčšinou okolo 21 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
Chodníky sú podľa HZS rozmočené a potoky rozvodnené. Vo vysokých polohách, nad 2000 m n.m., je stále snehová pokrývka.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Na chodníkoch sú rovnaké podmienky ako pri Vysokých Tatrách. V Jamníckej doline, žľab pod Smrekom, sú popadané stromy po spadnutej lavíne. Tento úsek je horšie priechodný.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Na chodníkoch sú rovnaké podmienky ako pri Vysokých Tatrách. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Aktuálne sezónne uzávery

Ferraty

  • Ferrata Kyseľ (Slovenský raj) - zatvorená do 14. júna,
  • Ferrata Dve veže (Veľká Fatra) – zatvorená do 14. júna.

Tatranský národný park

Platí sezónna uzávera do 14. júna. Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto dokumente.

Národný park Nízke Tatry

Platí sezónna uzávera týchto chodníkov do 30. júna:

  • Poľana – Zákľuky – Bôry – sedlo Sinej (sedlo Bohuša), žltá značka
  • Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, žltá značka
  • Demänovské sedlo – Kráľov stôl – sedlo Javorie a Krúpova hoľa (Krúpovské sedlo/Krúpovo sedlo) – Kráľov stôl, žltá značka

Národný park Malá Fatra

Platí sezónna uzávera týchto trás do 15. júna:

  • Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie, červená značka
  • Vyšné Kamence – Poddolina – Obšívanka – Malé nocľahy, modrá značka
  • Malý Kriváň - chata Vendovka, modrá značka

Do 15 augusta:

  • Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy

Najnovšie