Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Králická tiesňava. Foto Soňa Mäkká
Králická tiesňava. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Vyberte sa k vodopádom, odporúčame Šútovský, Králický či Nálepkove

Počasie má byť aj cez víkend premenlivé s prehánkami a dažďom. V tipoch na túry sme vybrali viaceré, kde môžete obdivovať vodopády, v ktorých teraz bude dostatok vody, napríklad Šútovský vodopád, vodopády v Zejmarskej rokline alebo Králickú tiesňavu. Deti môžete vziať na Zobor alebo na Bystriansku cyklomagistrálu na Kysuciach.

Aktuálne

  • Trnavský samosprávy kraj s partnermi otvorili novú útulňu Jozefa Maka v Malých Karpatoch.
  • Po celý víkend hrozia búrky.
  • Tento víkend je posledným pre viaceré sezónne uzávery, zoznam nájdete na konci článku.

Tip na túru

Králická tiesňava sa nachádza pri obci Králiky neďaleko Banskej Bystrice. Vedie ňou náučný chodník popri potoku. Je to ideálna lokalita na kratší nenáročný výlet. Bonusom je sedem metrov vysoký Králický vodopád.

Ďalšie tipy

Tipy na túru s deťmi

Zejmarská roklina je jediná roklina z južnej časti Slovenského raja. Obdivovať tu môžete krásne Nálepkove vodopády. Jitka Švarcová ju zvolila za cieľ "zoznamovacej" túry v Raji pre štvorročnú Luciu.

Ďalší tip

  • Tribeč: Zobor je obľúbený turistický cieľ nad Nitrou. Najkrajšie výhľady sú z jeho predvrcholu Pyramída, tej dominuje vysoký rádiový a televízny vysielač, je tu aj niekoľko náučných tabúľ a besiedka. K vrcholu vedie aj historický náučný chodník Hradisko Zobor. Hradisko Zobor je národná kultúrna pamiatka, rozprestieralo sa na oboch vrcholoch Pyramída a Zobor na asi 15 hektároch.
    Na Zobor s deťmi

Tip na cyklotúru

Jana Bílešová odporúča Bystrickú cyklomagistrálu na Kysuciach, je pekným miestom pre rodičov s deťmi, ktorí majú radi cyklistiku. Prevýšenie na cyklotrase je nenáročné. Úseky na trase sú rozmanité, niekedy prechádzate lúkami, inokedy ste pod horou. Na trase je niekoľko pekných nových lávok a sú tu miesta, kde môžete prísť až priamo k vode rieky, ktorá vás neustále sprevádza. Na trase je vybudovaná bohatá infraštruktúra v podobe lavičiek, informačných máp a smerovníkov. Jana ju priblížila v trojdielnom seriáli.

Príbeh

Michal Buberník: Dva roky túžby, hľadania parťáka a spolulezca, dva mesiace príprav a štyri týždne čakanie na dobrý termín a správne počasie. Tak vyzeralo časové obdobie „okukávania“ Gerlachu. Dlhé, dlhé čakanie sa zmenilo na tešenie sa pri balení a na čistú radosť pri ceste za naším najvyššým kopcom, vysokým 2654,6 metrov. Dátum výstupu vyšiel na 13. 6. 2009, sobotu. SHMÚ sľubovalo krásne počasie, model Aladin predpovedal minimum zrážok, nejaké mraky, ktoré sa mali na poludnie rozplynúť. Aká bola skutočnosť, sa dočítate už o chvíľku.

Z fotogalérie

Jurajova rodna zem
Jurajova rodna zem – Foto: Galéria / chamelleon

Počasie

Podľa SHMÚ budú v sobotu prehánky alebo dážď, lokálne aj búrky, výnimočne aj intenzívne. Najvyššia denná teplota 21 až 26 st., na severe miestami okolo 19 stupňov.

V nedeľu budú prehánky alebo búrky najmä na severe a východe. Najvyššia denná teplota 21 až 26, v severnej polovici územia väčšinou okolo 19 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
Vo vysokých polohách, nad 2000 m. n. m., je častý výskyt súvislých snehových polí.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Na chodníkoch sú rovnaké podmienky ako pri Vysokých Tatrách. V Jamníckej doline, žľab pod Smrekom, sú popadané stromy po spadnutej lavíne. Tento úsek je horšie priechodný.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Na chodníkoch sú rovnaké podmienky ako pri Vysokých Tatrách. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Aktuálne sezónne uzávery

Ferraty

  • Ferrata Kyseľ (Slovenský raj) - zatvorená do 14. júna,
  • Ferrata Dve veže (Veľká Fatra) – zatvorená do 14. júna.

Tatranský národný park

Platí sezónna uzávera do 14. júna. Zoznam všetkých chodníkov, na ktoré platí sezónna uzávera, sa nachádza v tomto dokumente.

Národný park Nízke Tatry

Platí sezónna uzávera týchto chodníkov do 30. júna:

  • Poľana – Zákľuky – Bôry – sedlo Sinej (sedlo Bohuša), žltá značka
  • Kotliská – Skalka – Žiarska hoľa – Bosorky – sedlo pod Žiarom, žltá značka
  • Demänovské sedlo – Kráľov stôl – sedlo Javorie a Krúpova hoľa (Krúpovské sedlo/Krúpovo sedlo) – Kráľov stôl, žltá značka

Národný park Malá Fatra

Platí sezónna uzávera týchto trás do 15. júna:

  • Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie, červená značka
  • Vyšné Kamence – Poddolina – Obšívanka – Malé nocľahy, modrá značka
  • Malý Kriváň - chata Vendovka, modrá značka

Do 15 augusta:

  • Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy

Najnovšie