Ak ste niekedy čítali príbehy o dobývaní Ameriky, či videli nejaký western, tak isto ste zaregistrovali, že takmer všetci ťažko fyzicky pracujúci ľudia sa živili kombináciou fazule a slaniny. Fazuľa sa vždy varila na niekoľko dní dopredu a uvarená sa plnila do niečoho, čo sa podobalo ženským pančuchám a v mnohých prípadoch to aj pančuchy boli. Večer sa iba odrezal kus vopred uvarenej fazule a na panvici sa spolu so slaninou tepelne upravil. A aj naše dnešné menu je preto venované strukovinám. Jednoducho: fazuľa, hrach a šošovica.

Z tohto základu sa dajú uvariť fantastické polievky alebo prívarky. Na varenie som použil tzv. predvarené strukoviny. Je to preto, lebo normálne strukoviny sa varia veľmi dlho. Hoci firma Vitana avizuje na obale dobu varenia okolo 10 minút, môžem vás uistiť, že to nie je úplná pravda. Fazuľa potrebuje asi15 min. a jej konzistencia aj po uvarení je trochu iná, ako ste navyknutý, keď ju varíte doma. Budete mať dojem, že je stále nedovarená. Šošovica je za 10 minút mäkká a hrach tak za 12 minút. Ale existuje trik, ako čas varenia skrátiť. Doma si strukoviny nadávkujte podľa potreby a dajte do pevnejšieho mikroténového vrecka. No a počas niektorej prestávky na túre nalejte do toho vrecka tak max. dve deci vody, zaviažte ho, aby nevytiekla voda a dajte si to do ešusu, aby ste to v batohu nepomačkali a nepraskli vrecko. Najviac vody vám do seba vsiakne šošovica. Na takto dopredu namočené strukoviny potrebujete: 5 minút na fazuľu a 4 minúty na hrach a šošovicu. Nesmierne to skráti čas potrebný na varenie a ušetrí plyn vo variči. A tak rozbite tábor, poďme na varenie.

Dávkovanie: To, čo vidíte na obrázku, je 175 g fazule. Je to polovica balíčka a poviem vám, že je to dosť aj pre troch dobrých jedákov. Takže ak varíte pre dvoch, stačí vám použiť tretinu balíčka, čo je asi 115 g.

Receptúra: Nakrájajte si slaninu, alebo použite nejakú inú masť (ale slanina je najlepšia) do ešusu, vypražte ju a pridajte nakrájanú cibuľu. Tú potom na masti poduste, ale len do sklovita, nie do hneda. Nalejte primerané množstvo vody (podľa návodu), nasypte fazuľu, pridajte kocku alebo dve hovädzieho bujónu a naplno priveďte k varu. Potom plameň dajte na minimum a zakryté nechajte pomaličky variť. Ak máte nejakú dobrú paprikovú klobásu, tak ju nakrájajte a šup ju tam. Strúčik cesnaku alebo dva očistite, roztlačte nožom, nakrájajte na drobno a tiež pridať do fazule. A teraz trochu korenín. Ja obvykle nosím zo sebou tzv. NPK , čo nie je skratka pre hnojivo, ale skratka pre Namiešané Polievkové Korenie. Mám to v dózičke od šumivých vitamínov a zmes sa skladá z červenej papriky, mletého korenia a majoránky. Týmto dochutím jedlo a ak je už dosť mäkká fazuľa, tak lyžice do ruky a poďme na to. Zmes ale bude isto príliš hustá na polievku. Preto až po zmäknutí fazule prilejte primerané množstvo vody a opäť dochuťte. Ak sa vám bude zdať polievka riedka a ste zvyknutý na zaprážané polievky, šupnite tam lyžicu alebo dve sušenej zemiakovej kaše a chvíľočku povarte. Výsledok je skvelý.
Takýmto istým spôsobom uvaríte polievku i z hrachu a šošovice.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

A teraz pre kuchárov: ja som si vždy chystal suroviny doma. V obchodoch nebývali predvarené strukoviny a tak som pred vandrom namočil do vody na 5-6 hodín hrach (vždy lúpaný a pôlený !!!) alebo fazuľu (malú bielu-namočiť na celú noc) a potom som to v čo najmenšom množstve vody (len toľko, aby bola stále pod vodou) pomaly varil až do úplného zmäknutia. Fazuľa musela byť taká mäkká, až začala pukať na povrchu. Nechal som to vychladnúť vo vode, zvyšok vody zlial cez sitko, nechal odkvapkať a fazuľu či hrach som vysypal na papier a nechal poriadne vyschnúť, či už na slnku alebo v rúre pri nízkej teplote. Tento polotovar som potom používal horeuvedeným spôsobom a výsledok bol dokonalý, ba trúfam si povedať že u fazule oveľa lepší.

S fazuľou sa dajú robiť zázraky. Môžete do základu pridať po uvarení sušenú paradajkovú omáčku, sušenú feferónku, mäsovú konzervu, alebo čo vás napadne. Len sardinky tam nepasujú. Do hrachového prívarku sa hodí opečený špekáčik a usmažená cibuľka, a rovnako aj do šošovice. Tak to skúste a napíšte.

Všetko bolo varené v hliníkovom ešuse na variči VAR 2 a kartuši doma naplnenej pri teplote vzduchu 18°C. Upozorňujem, že podľa mojej skúsenosti to na nerezovom riade isto pripálite.

Pri horeuvedenom spôsobe varenia som spotreboval 15 g plynu a celkový čas potrebný na uvarenie bol 23 min. Pri vopred namočených strukovinách sa čas potrebný na prípravu sa skráti asi o 6-8 minút a spotreba plynu klesne na cca 11 g.