Rada

Varíme v ešuse III.

07. 05. 2008
V tejto časti miniseriálu nebudeme iba variť. Budeme sa zaoberať tým, ako si vyrobiť či uvariť nejakú mlsku, sladkosť či dobrotu. Z vlastnej skúsenosti viem, že aj tí najväčší a najoddanejší mäsožravci živiaci sa zásadne slaninou, škvarkami, loveckou salámou či dobre vysušenou domácou klobásou prežívajú obdobia, kedy dostávajú neodolateľnú chuť na nejakú sladkosť a pri pomyslení na puding či nejakú sladkú voňavú kašu sa im robia "mžitky" pred očami a v teple spacáku rozmýšľajú o tom, ako sa vykradnú nocou do najbližšej dediny a tam vylúpia a vyžerú cukráreň. Zadržte, nikam nechoďte. Všetko je ľahko dosiahnuteľné a vaše úchylné chúťky môžu byť naplnené.

Tak ako na to? Je to oveľa jednoduchšie, ako si viete predstaviť. Na trhu je teraz slušný výber teplých sladkostí. Všetko sú to výrobky od fy.Dr.Oetker s názvom SLADKÝ MOMENT a všetky majú jednu vynikajúcu vlastnosť, že sa nevaria, ale ich príprava spočíva v tom, že do hrnčeka nalejeme 1,5 dcl vriacej (!) vody (t.j.pol hrnčeka) a za stáleho miešania prisypeme obsah vrecka. Keď som bol teraz nakúpiť vzorky pre demonštratívne foto, tak som natrafil na nasledujúci výber: tri druhy pudingu – „Puding kakaový, vanilkový a nugátový s orieškom“, ďalej dva druhy ryžovej kaše- „Ryžová kaša jablkovo-škoricová a Ryžová kaša marhuľová“ a ako novinku, ktorú som ešte nejedol, som si kúpil aj výrobok „Ovsenú kaša s jablkami, hrozienkami a medom“.

Výrobky puding a ovsená kaša sú po zaliatí a minútovom pomiešaní pripravené k okamžitej konzumácii. Ryžovej kaši musíte dať asi 10 minút času, aby voda dobre vsiakla a kaša získala správnu konzistenciu.
Len z vlastnej skúsenosti vám poviem, že mne 1,5 dcl nikdy nestačí a tak si robím vždy plný 3-decový hrnček a dávam tam samozrejme dve dávky. Jedno vrecko s ovsenou kašou váži 60 g, s ryžovou kašou cca 50 g a s pudingom 35-40 g. Výrobky majú výhodu najmä v tom, že nič nepripálite a ak chcete vytrieť hrnček takmer úplne dočista, nebojte sa použiť na to chlieb. Je to dobrota.

Ďalšou kapitolou sú rozličné energetické tyčinky a podobné dobroty, ktoré nás zásobujú počas pochodu. Samozrejme, že sú ich plné obchody v rozličných úpravách, či už čokoládových, jogurtových (chachachá) a pod. Lenže čo môže chutiť lepšie ako váš vlastný výrobok, pripravený doma s láskou a zo surovín, ktoré poznáte. A tak vám predkladám jeden recept, ktorý sem-tam používam a ktorý môžete sami rozvíjať tak, až sa z vás stane vychýrený kuchár-cukrár, a vami pripravené tyčinky sa stanú legendou na všetkých kopcoch EU.

Zloženie:
1 diel datle (alebo figy)
1 diel hrozienka
1 diel sušené marhule
1 diel mandle (nepražené)
1 diel kešu oriešky alebo lieskovce či vlašské orechy

[ Tipy na túry, aktuality z hôr a iné zaujímavosti môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstragrame ]

Najprv posekajte oriešky a vysypte z mixéra (dajú sa nasekať aj nožom). Nesekajte príliš na drobno. Potom dajte do mixéra ovocie, rozsekajte pridajte na ochutenie mletú škoricu (opatrne s dávkovaním), zmiešajte v miske s orechmi, vytvarujte silou na požadovaný tvar a obaľte v strúhanom kokose, alebo v sezame. Ja mám radšej kokos, lebo sezam mi lezie do zubov. Kokos alebo sezam je dôležitý aj na to, aby sa vám to nelepilo na obal. Zabaľte do alobalu a ste kráľ. Samozrejme môžete ktorékoľvek sušené ovocie nahradiť iným druhom. Ja používam aj sušené slivky či brusnice či čučoriedky (ale tie až tak veľmi nenasekám) a poviem vám, že je to veľmi chutné. Dajte si pozor na kvalitu orechov, aby neboli zaplesnivené a nepáchli. Tiež pozor, aby ste nepridali SOLENÉ kešu oriešky. Jesť sa to síce dá, ale už to rozhodne nie je ono. Ak nemáte doma orechy, alebo ste na ne alergický, alebo aj v rámci experimentovania, môžete ich nahradiť zapekanými musli, ktoré sú chrumkavé a sladké. Na trhu sú s rozličnými prísadami a to či už z ovocím alebo čokoládou.

No a to je pre dnešok už koniec. Dobrú chuť.

Fórum 3 príspevky
Varíme v ešuse III. 18/05/08 21:22 3 príspevky
Najnovšie články
 
Túra Melčice – Kykula – Zabudišová – Zemianske Podhradie Hovorí sa, že jedna túra plodí ďalšiu. Asi je to aj tento prípad. Z vyhliadky v Zabudišovej ma zaujal zalesnený hornatý terén za údolím Ivančického potoka. Zostalo mi aj niekoľko restov, čo som pri putovaní NCH ponad Bošácku … » celý článok dnes Vladimír Mikuš Biele Karpaty
Správa Sedlá a štíty sú pod snehom, bez mačiek a cepína tam nechoďte Oddnes sú v Tatranskom národnom parku otvorené všetky turistické značené chodníky. Trasy cez vysokohorské sedlá a na štíty však ležia pod snehom. Ísť nad turistické chaty bez ... » viac včera Soňa Mäkká Správy
Túra Skryté poklady Malých Karpát – Šišoretné Šišoretné je neznačený hrebeň v rázsoche Slepého vrchu medzi Klokočinou a Bolehlavom. Veľakrát som sa motal v okolí peši aj na bicykli, ale nikdy som sa nedostal na tri vrcholy s ... » viac 14/06/21 Pavol Timko Malé Karpaty
Najnovšie články autora
 
Príbeh Pustovník Johan Schádzali sme po krásnej víkendovej trojdňovke zo Suchého na Chatu pod Suchým a tešili sme sa na stretnutie s našimi kamarátmi chatármi. A tiež sme sa tešili na horcovú a pivo a tiež na nejaké teplé jedlo a teplú posteľ a … » celý článok 12/02/21 Boro Tomis Príbehy
Príbeh Trnčičkové víno Ten rok to vôbec nevyzeralo na biele Vianoce, ale asi dva dni pred sviatkami začalo mrznúť a začal padať sneh A to tak silno, že nám bolo jasné, že si asi celkom slušne užijeme naše ... » viac 31/12/20 Boro Tomis Príbehy
Príbeh Segediňák Je to už pekných pár rokov, čo som sa rozhodol, že keď je mierny nástup zimy, možno by som mohol stihnúť ešte trošku si povandrovať. Vymyslel som si to tak, že by som odcestoval vo ... » viac 26/12/20 Boro Tomis Príbehy
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Varíme v ešuse III. 18/05/08 21:22 3 príspevky
0.65 (0.25)