Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Spacák Rock Empire Cyklotour

Spací vak patrí medzi základný výstroj turistu na viacdennej akcii. Či už spí pod širákom, v stane, alebo v útulni. Aj v horských chatách mnohí z nás preferujú vlastný spacák pred cudzími prikrývkami. Počas uplynulých niekoľkých mesiacov som testoval teplejší letný Cyklotour zo syntetiky od českej značky Rock Empire, za ktorou je známa sieť HUDY. Menej zimomravým postačí aj ako trojsezónny.

Výrobca
Rock Empire
Model
Cyklotour
Typ
teplejší letný spací vak jednovrstvej sendvičovej konštrukcie
Materiály
náplň: Thermolite Quallo 200 g/m2x1, vrchná vrstva: 44D 260T Nylon Tactel Ripstop, vnútorná vrstva: 44D 237T Nylon Tactel Taffeta, zipsy: YKK
Hmotnosť
1250 g
Farebné kombinácie
modrá/tmavomodrá
Páči sa mi
kvalitná náplň, tvar, zatepľovací golier, malé vrecko v zatepľovacom golieri, pomer cena/výkon
Nepáči sa mi
kompresné vrecko, suchý zips na konci zipsu bez ochrany ničí okolitú tkaninu
Ostatné info
hmotnosť náplne: 770 g
Infocena
72 €
Hodnotenie
- cena: 9 z 10
- hmotnosť: 8 z 10
- dizajn: 7 z 10
- manipulácia: 8 z 10
- rozmery: 6 z 10
- materiály: 8 z 10
- údržba: 9 z 10
- cena/výkon: 10 z 10
- detaily: 6 z 10
- multifunkčnosť: 7 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 78 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Dizajn a konštrukcia

Na prvý pohľad zaujme Cyklotour jemne volenou farebnou kombináciou svetlejšej a tmavšej modrej farby. Vzhľad je celkovo skôr konzervatívny, aby nebol prekážkou pre žiadneho používateľa. Jedinou menej štadardnou vzhľadovou "vychytávkou" je reflexný pásik vo vrchnej časti horného dielu. Spacák je z vonkajšej strany prešívaný v horizontálnom smere približne každých 20 centimetrov – ide o prichytávanie izolačnej náplne, aby sa pri používaní neposúvala. Z vnútornej strany je tkanina jednoliata, bez horizontálnych prešívaní. Cyklotour je sendvičovej konštrukcie a má múmiový tvar. Ten je však skôr voľnejší – pri nohách nie je zúženie až také výrazné, ako pri niektorých extrémnejších spacákoch. Vzhľadom na teplotné určenie hodnotím pozitívne, pretože výsledkom je väčšie pohodlie pre spáča. Cyklotour je dodávaný v troch rôznych dĺžkach (small, regular, long) – je možné si tak vybrať práve takú dĺžku, ktorá sedí najlepšie. Dámy ocenia ušetrené gramy a dlháni nemusia mať problém, že sa do spacáku nezmestia. Pri mojich 186 cm mi sadla veľkosť regular (205 x 80 x 50 cm, 1250 g).

Zaujímavým konštručným prvkom je zips, ktorý je na múmiový spacák nezvyklo potiahnutý až pod nohy. Toto riešenie zvyčajne poskytujú dekové spacie vaky. Výhodou je možnosť úplného rozopnutia až na prikrývku a taktiež pohodlnejšieho zopnutia dvoch spacákov rovnakej značky do superdvojspacáku pre dvojicu. Zips má jazdce z oboch strán a je tak možné si zapnutie vaku prispôsobiť podľa potrieb. Tu je trochu nevýhodné zipsovanie až pod nohy, pretože nie je možné vetranie pri nohách zboku, ale pri zachovaní pohodlného teplého vačku pre chodidlá – pri spodnom rozopnutí totiž chodidlá hneď vykúkajú von. Zipsovanie má zatepľovacie lemovanie dostatočnej mohutnosti, vďaka ktorému nevzniká studený spoj. Oba jazdce majú vnútorné a vonkajšie úchopy. Horný ich má predĺžené šnúrkou s plastovým ukončením pre pohodlnejšie používanie, pričom vonkajšie plastové ukončenie je z fosforeskujúceho materiálu. Večer po zhasnutí tak nie je problém ho nájsť, keďže jemne svetielkuje na svetlozeleno. Zips je lemovaný z oboch strán ochrannou textilnou páskou, ktorá chráni jemný vnútorný materiál, aby sa nezachytával do zipsu pri jeho používaní. Aby sa zips počas noci samovoľne neotváral, na hornom konci zipsovania je zaistenie na suchý zips. Ostrejšia časť však nemá potrebný protikus, takže pokiaľ nie je zaistenie zapnuté, voľná časť sa zachytáva do okolitej tkaniny a pomaly ju ničí. Toto považujem za najväčšie konštrukčné mínus inak dobre navrhnutého vaku Cyklotour.

Pre väčší tepelný komfort má Cyklotour aj zatepľovací golier okolo krku spáča. Ten je možné pomocou zdrhovadla prispôsobiť tak, aby zároveň dobre izoloval, ale ani netlačil. Golier je rozopínateľný pomocou suchých zipsov. Tie už majú príslušné protikusy, aby nedochádzalo k zachytávaniu sa ostrejších častí do tkaniny. Príjemným detailom je malé zipsovacie vrecko na golieri, do ktorého si možno ukryť cenné drobnosti počas spánku.

Obvod zadného dielu je v hornej časti vybavený zdrhovadlom pre vytvorenie izolačnej kapucne na hlavu. Tvar vzniknutej kapucne dobre sedí na hlave a spolu so zateplovacím golierom bránia úniku cenného tepla.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vrecko na zbalenie a kompresiu spacieho vaku má dĺžku cca 40 centimetrov a priemer necelých 20 cm. Po skomprimovaní dvoma priečnymi postrannými popruhmi sa vieme dostať na dĺžku 25 až 28 centimetrov. Obvod ostáva zachovaný, keďže kompresia je len v jednom smere. Zbaliteľnosť je tak odhadom na bežnej úrovni syntetických spacákov. Oproti páperovým je to však o dosť horšie.

Materiály

Vnútorná aj vonkašia tkanina je z ľahkého nylonu Tactel – vnútri jemnejší, vonku odolnejší. Zips je YKK, plastové spony na vrecku a zdrhovadlá sú bez uvedenia značky. Pre tepelný komfort je asi najdôležitejšia náplň. V tomto prípade ide o syntetické sedemkanálové polyesterové duté vlákno Thermolite Quallo, ktoré pôvodne vyvinula firma DuPont. Použitá je jedna vrstva 200 g/m2 s celkovou hmotnosťou 770 g. Spacák vďaka náplni dosahuje podľa normy EN 13537 rozsah T-komfort +4C, T-limit -2C, T-extrém -18C. Pre ženy by mala byť hranica použiteľnosti T-komfort, pre mužov T-limit. Pocit tepla však závisí od mnohých faktorov, ktoré nemožno podceniť – napr. Body Mass Index, vek, únava, vlhkosť, psychická pohoda, atď. Viac info o problematike tepelných rozsahov spracovali kolegovia zo Světa Outdooru tu.

Skúsenosti z používania

Cyklotour som nosil už v zime pre spanie na horských chatách, kde preferujem svoj spacák pred erárnymi prikrývkami. Počas jari a leta som v ňom spával na chatách, útulniach, v stane aj pod širákom. Bral som ho na výlety po Slovensku a v Alpách.

Bol som od začiatku zvedavý, aký tepelný komfort spacák poskytne vzhľadom na svoju jednoduchú sendvičovú konštrukciu s jednou vrstvou izolačného materiálu. V stane, na chatách aj v útulniach to bolo úplne bezproblémové a stačili mi trenky a krátkorukávové bavlnené tričko. Tepelný rozsah bol s týmto použitím ideálny. Pri bivakovaní počas chladnejších jasných nocí, napr. v Hiadeľskom sedle, som sa však radšej už obliekal do dlhorukávového aj dlhonohávového terma. Potom to bolo opäť dobré. Ak som sa nadránom prebudil na chlad, stačilo zatiahnuť zatepľovací golier a viac sa zakukliť. Pozitívom bolo, že spacák neprevlhol ani od padajúcej rosy, ani od vlkosti na tráve, keď skĺzli nohy z karimatky. V druhom prípade však bolo cítiť chlad vzhľadom na absenciu izolácie. Tkanina Tactel cca do 15 minút vyschla, keď sa do nej opreli prvé lúče ranného slnka.

Niekto môže negatívne vnímať 100 % umelinu vo vnútri. Príjemnejšia na dotyk je totiž tkanina aspoň s prímesou bavlny. To však spôsobuje väčšie zadržiavanie vlhkosti a menší odpor pre prechod vzduchu, takže výrobcovia uprednostňujú čistú umelinu. V mojom prípade som na túto prax zvyknutý a dotyk s Tectelom mi neprekáža. Pre citlivejších je možnosť zakúpiť vložku zo 100 % bavlny, taktiež od Rock Empire. Vychádza cca na 18,- eur.

Kompresné vrecko tohto spacáku je, ako aj pri iných cenovo nižšie postavených konkurentoch, neuralgickým bodom. Už po niekoľkých týždňoch odišla spona zdrhovadla, ktoré uzaviera vrecko. Teraz na uzavretie používam len kompresné popruhy, čo nie je ideálne. Ďalej spony, ktoré držia kopresné popruhy, by mohli byť masívnejšie, pri hrubšom zaobchádzaní mávam obavu, či ich nezlomím. Taktiež šitie na niektorých miestach nie je úplne ideálne, na dvoch miestach sa začína mierne uvoľňovať.

Záver

Rock Empire Cyklotour je veľmi dobrý spacák, ktorý je na Slovensku vhodný najmä na letné aktivity v horách. Menej zimomraví spáči ho využijú aj počas jesene a jari. Celoročne s ním zas možno počítať pre spanie na horských chatách. Svojou hmotnosťou sa radí skôr k ľahším a tak okrem turistiky poslúži dobre aj cykloturistom. Však sa koniec-koncov tak aj volá. Nevýhodou oproti páperovým je horšia zbaliteľnosť a pomer tepelnej izolácie k hmotnosti, výhodou zas menšia náchylnosť na problémy spôsobené vlhkosťou.

Za priaznivú cenu dostane zákazník slušný produkt s dobrou kvalitou vyhotovnia. Počas používania sa na samotnom spacáku nič nerozpáralo ani neutrhlo, len spomínaný suchý zips bez protikusu treba strážiť. Nie úplne ideálne je aj kompresné vrecko, ktoré počas životnosti spacieho vaku bude pravdepodobne nutné vymeniť. Pri spaní pod širákom zniesol v pohode rosu, pričom vnútri bolo pohodlne a sucho. Celkovo zanechal vo mne tento spací vak pocit dobrého pomeru cena / výkon.

Zaujímavé odkazy:
Svět Outdooru – To základní o spacích pytlích
Svět Outdooru – Najdi svůj spacák

Fotogaléria k článku

Najnovšie