Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Cyklotúra Okolo Neziderského jazera I.

Neusiedler See (Neziderské jazero) leží v spolkovej krajine Burgenland iba 60 km od Bratislavy, jeho najjužnejšia časť už na území Maďarska. Jazero s rozlohou 747 km2 je veľmi plytké, na málo miestach jeho hĺbka presahuje 2 m. Je napájané iba podzemnými vodami a je slané. Ľahko sa prehrieva, má veľký počet slnečných dní v roku a preto je ideálnym miestom pre dovolenkárov. Vďaka mimoriadnemu prírodnému bohatstvu sa dostalo aj do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Vzdialenosť
78 km
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Pohoria
Rakúsko - spolková krajina Burgenland: Malá dunajská nížina (Kleine Ungarische Tiefebene) - Neziderské jazero (Neusiedler See)
Trasa
  • Najvyšší bod: 131 m n. m.
  • Najnižší bod: 117 m n. m.
Voda
obce okolo trasy
Nocľah
-
Doprava
Morbisch am See - Illmitz (loď)
SHOCart mapy
Freytag & bendt , Rakusko č. 104, Wiener Becken / Neusiedler See (1 : 100 000)
Doplňujúce súbory
PDF súbor: okolo_neziderskeho_jazera.pdf – Mapa

Nás zaujíma najmä sieť viac ako 500 km cyklistických trás s prepojením až do Bratislavy. Vďaka prakticky rovinatému terénu sú to pohodlné vyhliadkové trasy s orientáciou na históriu, prírodné krásy a vinárstvo. Rekreačná turistika je tu mimoriadne obľúbená a preto mnohé zariadenia sú označené ako Radfreundlich, teda priateľské k cyklistom, obdoba nášho Vitajte cyklisti. Ďalším spestrením je aj sieť lodnej prepravy po jazere samozrejme aj s bicyklami.

Cyklotrasa B10 vedie okolo celého jazera, má dĺžku 133 km, z toho 95 km na rakúskej a 38 km na maďarskej strane. Dá sa rozdeliť na dva okruhy - severný 78 km a južný 71 km s využitím lodnej prepravy z Illmitzu do Mörbischu resp. opačne. Severná vedie výhradne rakúskym územím, južná čiastočne aj maďarským. Na prvé jarné rozbicyklovanie sme si vybrali severnú časť. Kto tu čaká bicyklovačku na brehu jazera s permanentným výhľadom na jeho hladinu, tak bude sklamaný. Kto vie oceniť rozmanitosť terénu aj výhľadov, tak je na správnej adrese.

Viac informácii získate na www.neusiedler-see.at môžete si tu objednať aj bezplatné informačné materiály vrátane cyklomapy celej oblasti, ktoré vám poštou prídu za pár dní.

Trasa

Illmitz, námestie – Podersdorf am See – Weiden am See – Neusiedl am See – Jois – Winden am See – Purbach am Neusiedler See – Seehof – Oggau am Neusiedler See – Rust – Mörbisch am See, prístav – Illmitz, prístav

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Celá trasa vedie po tzv. obslužných cestách mimo bežnú premávku. V minulosti boli tieto cesty veľmi nekvalitné, plnili funkciu spojenia medzi obcami a poľnohospodárskymi plochami pre miestnych hospodárov. Vláda ponúkla prostriedky na ich úpravu, ak hospodári umožnia ich používanie v rámci značených cyklotrás. To bol základ. Časom pribudli podjazdy, mostíky a ďalšie spojovacie prvky, aby cyklista neprišiel do priameho kontaktu s bežnou cestnou premávkou – t. z. aby nemusel vyjsť na hlavnú cestu. Aj eurofondy prispeli ku skvalitneniu infraštruktúry. Pribudli odpočívadlá pre cyklistov, niekde len jednoduchý drevený stôl pod stromom, inde s mapou, sedením a často aj pitnou vodou. O odpočívadlá sa obce vzorne starajú, tráva je pokosená, smetné koše vyprázdnené, mapy nepoškodené a aktuálne.

Illmitz a Seewinkel

Parkujeme na námestí pri kostole. Vykladáme bicykle. Ráno je ešte trochu chladné, slniečko za oblakmi ešte rozpačité. Pristaví sa stará tetuška a želá nám pekný výlet. Na námestí je aj minerálny prameň, plníme si fľaše a štartujeme. Značku B10 nájdeme ľahko. Hneď za mestečkom je návštevnícke centrum Národného parku Neziderské jazero - Seewinkel www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at. Tento spolu s Národným parkom Fertő–Hanság v Maďarsku zaberá plochu 300 km2 a predstavuje mimoriadne vzácnu tzv. Ramsarskú lokalitu. Wikipédia vysvetľuje tento pojem nasledovne: Ramsarský dohovor - Dohovor o mokradiach majúcich medzinárodný význam predovšetkým ako biotopy vodného vtáctva je medzinárodná zmluva pre ochranu a trvalú udržateľnosť mokradí. Konvencia bola prijatá 2. februára 1971 v iránskom meste Ramsar. Na spomenutej webovej stránke je možné obdivovať, koľko aktivít a akcií návštevnícke centrum poskytuje.

Pokračujeme pomedzi slatiny. Po zime má jazero najvyššiu hladinu a vytvára malé jazierka aj na miestach, ktoré sú v lete suché. Je to možné presakovaním vody, resp. vetrami, ktoré previevajú vodu na inak suché miesta. Po vyschnutí sú tieto pokryté tenkou vrstvou soli. Prakticky celé jazero po okraji je obrastené trstinou. Práve preto je tu obrovské množstvo vodného vtáctva, pozorovanie ktorých tiež organizuje návštevnícke centrum. Cez mokrade prechádza množstvo chodníkov, ktoré je možné použiť iba so sprievodcom. Na mnohých miestach sú preto postavené vyhliadkové veže. Aj dnes sme tu videli veľa ľudí s ďalekohľadmi a fotoaparátmi. Tiež sme vyliezli na jednu pozorovateľňu. Nakoľko bol ešte ranný opar, nemôžem vám dostatočne verne ukázať túto pastvu pre oči. Skúste ale na vlastné oči, stojí to za to. Pobavila nás tabuľka, aby sme boli ohľaduplní voči rodinkám divých husí, ktoré prechádzajú k vode. Keď sme ale následne všade videli milé rodinky – tata, mama a so päť či šesť malých húsat, uznali sme jej opodstatnenosť.

Podersdorf

Po 12 km sme v Podersdorfe, je to milé trochu ospalé mestečko, ktoré prebudia až turisti. Pekný červeno biely majáčik na brehu navodzuje atmosféru letného mestečka. Umelým odstránením trstiny – rozumej ľudskou rukou – je tu možný vstup do vody. Vďaka tomu je tu plážové kúpalisko a najmä raj pre surfistov, každoročne sa tu konajú v máji preteky svetového pohára vo windsurfingu. Mestečko je obľúbenou zastávkou aj na pohár burčiaku koncom septembra, každoročne v tomto období sa tu konajú aj tekvicové slávnosti. Všetko v rámci hesla, na propagáciu použijeme úplne všetko.
V talianskej pizzerii na nábreží nám ponúka chorvátska obsluha jadranskú zmrzlinu a viedenskú kávu. Takto občerstvení pokračujeme ďalej.

Neusiedl am See

Administratívne centrum celej oblasti je zaujímavé najmä veľkým plážovým kúpaliskom, kempingom a základňou pre jachting. Samotné mestečko je vlastne jedna dlhá ulica plná obchodov, reštaurácií a kaviarní. Cyklotrasa túto časť obchádza popri železničnej trati. Samozrejme nechýba značka smerujúca cyklistov do mestečka, kto má chuť, môže si odskočiť do centra. My radšej využívame odpočívadlo pri jazere s čerstvo pokosenou trávičkou. Krátky piknik, kontrola veľkej mapy a ideme.

Purbach

Dnes tu majú jarmok, prechádzame hlavnou ulicou a tlačíme bicykle, stánky ponúkajú všetko možné, lacné oblečenie, kuchynské potreby, hračky atď. a samozrejme nechýbajú kolotoče, stánky s občerstvením a neodmysliteľná cukrová vata. Disciplinovaní obyvatelia v sobotné predpoludnie jarmok prakticky ignorujú, veď najprv treba urobiť prácu okolo domu a poobede a podvečer všetci slávnostne "vyšnorení" zaplnia ulice. Aj toto je Rakúsko.

Oggau

Každá dedinka, každé mestečko sa snaží niečím vyniknúť. Malé Oggau (necelých 2000 obyvateľov) sa na svojej webovej stránke chváli tým, že je najstarším miestom v Rakúsku, kde sa pestuje modrá frankovka. Ďalej nezabudnú spomenúť Weinlaubenkuppel, je to kupola obrastená viničom, pod ktorou je pekné sedenie. Je umiestnené skoro na najvyššom mieste okolitých viníc a je z nej krásny výhľad na dedinku a na krásne ako podľa pravítka usporiadané vinice. Kto by mal záujem, môže si vopred objednať ochutnávku vínka pod kopulou. Pohľad ďalej na Rust sľubuje veľmi pekný zjazd medzi vinicami. Tieto cca 3 km si naozaj vychutnáme. Povzbudzujúco sa usmievame na tých, ktorí si zvolili opačnú trasu a práve sústredene šliapu do pedálov.

Rust

Toto vinohradnícke mestečko je asi najmalebnejšie v rámci dnešnej trasy, vybudovali ho pestovatelia a obchodníci s vínom. Na malom námestíčku je stará studňa, uličky sú úzke, voňajú vínom a históriou. Práve tu prebieha obľúbený deň otvorených pivníc, mestečko je plné ľudí, ktorí namiesto vstupenky majú na krku na špagátiku zavesenú vínnu zátku – vskutku originálny pas. Každý druhý dom je označený zelenou vlajkou, naozaj som doteraz netušila, koľko pivničiek skrývajú múry týchto úzkych uličiek. Aj mi si dáme pohárik vínka, sedíme na slniečku a pochvaľujeme si dnešný deň.

Okrem vinárov a milovníkov vína sú tu doma aj bociany, ktoré sa sem každý rok vracajú. Domáci im dokonca nad komínmi robia plošinky, kde si ich operení priatelia stavajú svoje hniezda. Aký vplyv to má na počet novonarodených detí v Ruste a okolí, to nevieme.

Samozrejme pred obchodíkom so suvenírmi si môžete vybrať bociana od vreckovej veľkosti až skoro po životnú – plyšového, dreveného alebo aspoň na pohľadnici. Obchod je obchod. Cyklochodník ďalej vedie popri jazere, po pravej ruke prebúdzajúce sa vinice, po ľavej trstina, trstina a trstina.

Mörbisch am See

Mestečko známe ako kultúrne centrum Neusiedler See je posledným na rakúskom území. Každoročne v lete ožíva hladina jazera opernými melódiami v rámci letných operných slávností Seefestspiele. Scéna je umiestnená priamo na jeho hladine, diváci sedia v hľadisku na brehu. Atmosféra letnej noci s opernými melódiami nad jazerom je čarovná.

Samozrejmosťou je pravidelná lodná preprava cyklistov na druhú stranu jazera do Illmitzu. Lístok za osobu a bicykel stojí 6,- €. Loď premáva pravidelne od 9.00 hod každých 30 minút od 1. mája do 30. septembra, v apríli a októbri podľa potreby, minimálne 6 osôb, na palube nechýba možnosť občerstvenia. My sme boli iba štyria a bez problémov sme poslednú aprílovú sobotu o 17.00 odštartovali. Plavba trvá cca 20 minút. Najprv loď vedie upravený koridor medzi trstinou a potom sa dostane na otvorenú hladinu. Vďaka vetríku a množstvu operencov máte pocit skoro ako na mori. V Illmitzskom prístave, ktorý je vzdialený cca 5 km od mestečka, už čaká ďalšia neveľká skupina cyklistov na plavbu opačným smerom. Na posledných kilometroch vidíme pri vode niekoľko rybárov a tiež fotografov, ktorí čakajú na operencov.
V Illmitzi na námestí je dosť možností občerstvenia vrátane výbornej zmrzliny.
Máme pocit príjemnej únavy. Nakladáme stroje a cestou domov už spriadame ďalšie plány.

Nabudúce spolu určite navštívime aj južnú maďarskú časť, ktorá ponúka zasa iné zaujímavosti a mňa ako prvé napadne "halászlé".

Záver

Trasu je možné bez problémov absolvovať aj s deťmi resp. s croozerom. Bez asfaltu je len cca 5 km úsek medzi Podersdorfom a Neusiedl am See. V každom mestečku či dedinke je veľa ubytovacích možností rôznych kategórií, čo môžu využiť tí, ktorí tu majú chuť stráviť celý víkend alebo dovolenku. Večer na dvore niektorej pivnice s dobrým vínkom rozhodne všetkým vrele odporúčam.

Fotogaléria k článku

Najnovšie