Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Cyklotúra Okolo Neziderského jazera II.

V druhej časti putovania na bicykli okolo Neusiedler See (Fertő tó) si pozrieme jeho južnú časť, ktorá prechádza najmä maďarským územím. Národný park Fertő-Hanság je biosférická rezervácia medzinárodného významu, slatiny a vlhké lúky sú domovom cca 210 druhov sťahovavých vtákov, od roku 2003 patrí do zoznamu UNESCO. Táto časť jazera je iná ako jej rakúska sestra, je trochu drsnejšia. Ponúka prejazd oblasťou zvlnených viníc, termálne kúpalisko v Hegykő, ďalej prekrásny zámok vo Fertőd a samozrejme jedinečné halászlé.

Vzdialenosť
88 km
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Pohoria
Maďarsko a Rakúsko, spolková krajina Burgenland: Malá dunajská kotlina/nížina (Kisalföld/Kleine Ungarische Tiefebene) – Neziderské jazero (Fertö tó/Neusiedler See)
Trasa
  • Najnižší bod: 115 m n. m.
Voda
Podersdorf am See, Illmitz, Mőrbisch am See, Fertőrákos, Balf, Fertőboz, Hidegség, Hegykő, Fertőd, Nyárliget, Pamhagen, Apetlon
Doprava
cestný bicykel

Trasa

Podersdorf am See – Windműhle – Illmitz – prístav – Mőrbisch am See (loď) – A/HU – Fertőrákos – Balf – Fertőboz – Hidegség – Hegykő – Fertőd – kaštieľ Esterházyovcov – Nyárliget – HU/A – Pamhagen – Apetlon – Illmitz – Podersdorf am See

Podersdorf am See

Parkujeme v Podersdorfe am See pri kúpalisku, bezplatných parkovacích miest je dostatok aj napriek tomu, že sa tu práve koná Svetový pohár windsurfistov. Základňa pre tento šport je na severnej pláži a vďaka vynikajúcim podmienkam si žije svojim pestrým životom.

Turistická sezóna sa pomaly rozbieha a ešte pred dvoma týždňami ospalé mestečko sa prebúdza. Na námestí už funguje aj veľká požičovňa bicyklov. Prvú zástavku robíme pri starom veternom mlyne (Windműhle), ktorého siluetu ľahko zbadáte po ľavej ruke v smere na Illmitz, sledujúc nám už známu značku B10. Je to najväčší veterný mlyn v Rakúsku, je plne funkčný. Jeho história siaha do roku 1849. Je veľmi pekne zrekonštruovaný a otvorený denne o 19.00 h. Samozrejme je možné dohodnúť si vopred individuálnu prehliadku. Viacej sa dozviete na webovej stránke mlyna.

Seewinkel a Illmitz

Tento úsek som opísala podrobnejšie v rámci I. časti cykloputovania okolo jazera. S odstupom dvoch týždňov je tu vidieť, ako sa príroda prebúdza a operenci sa hlasnejšie hlásia. V Illmitzi do fliaš doplníme minerálku z prameňa na námestí. Domáci starký sa nás pýta, odkiaľ ideme a kam smerujeme. Odbočíme do prístavu a využijeme Drescher line do Mőrbisch am See. Sme iba traja a tak opätovne porušujeme pravidlo, že loď premáva minimálne so šiestimi pasažiermi. Upozornenie: lode premávajú iba do 17.30 aj v letnom období!

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Mőrbisch am See – Fertőrákos


V Mőrbischi v prístave nás zláka otvorená kaviareň, neodoláme kávičke a sladkým dobrotám, však energiu potrebujeme. Nie nadarmo sa nám syn často smeje, že naše výlety sú "Tour de pub". Prejdeme od prístavu do mestečka, trasa vedie pešou zónou s cukrárňou, reštauráciami a malým kostolíkom. Neveľkým stúpaním pokračujeme pomedzi vinice s vyhliadkou na jazero k bývalému hraničnému prechodu do Maďarska, ktorý slúžil iba cyklistom a peším. Tieto časy tu už pripomína iba búdka bývalej minicolnice. Premáva tu malý elektrický vláčik do maďarského Fertőrákosu, kam smerujeme aj my.

Musíme sa zmieriť s tým, že tunajšie značenie očakáva vyššiu mieru inteligencie od pocestných ako na rakúskej strane, t. z. je menej „blbuvzdorné“. Máme záujem odbočiť do Sopronu (slovensky Šoproň), preto volíme na kopci smer Sopron a dostávame sa na chodník, ktorý prechádza úbočím kopca okolo kameňolomu z doby Rimanov. Vápenec sa hodne používal na stavby budov vo Viedni a v Soproni najmä v 17. a 18.storočí. Dnes je tu prírodné múzeum a cez leto sa tu organizujú hudobné a divadelné predstavenia. Sme očarení bočnými malebnými uličkami a výhľadmi do dolinky, samozrejme minieme nenápadnú odbočku a vraciame sa späť na hlavnú cestu. Akosi nemáme chuť sa vracať späť, ani pátrať, kadiaľ sa dostaneme do Sopronu a preto ho vypúšťame z trasy. Zabudla som totiž doma mapu. Smola. Berieme to ako zásah osudu, že to tak má byť. Opúšťame Fertőrákos.

Namiesto Sopronu vínko

Potom ideme cca 8 km bežnou cestnou komunikáciou s minimálnou premávkou, po pravej strane samá vinica, po ľavej lúky a za nimi už len močariská s trstinou a hladina Neziderského jazera. Natrafíme na tabuľku, označujúcu možnosť ochutnávky vína v 200 m vzdialenej pivničke. Ahá, tak toto bolo to riadenie osudu. Dnes nie Sopron, ale maďarské vínko. Aj tak sa dá. Ochotne odbočíme.

Pani domácej neprekáža, že nemáme forinty, veď aj eurá sú peniaze. Sadáme, vyberieme si Cabernet Sauvignon, Merlot a Sauvignon Blanc. Cuckáme, mudrujeme, hľadáme v chuti vôňu slnka a zeme. Trkoceme pol hodinku, na slniečku je ozajstná pohoda. Domáci by nás radi viacej počastovali, ale predsa len sme účastníci cestnej premávky, ktorí majú svoje povinnosti voči iným aj voči sebe, tak odoláme a pokračujeme. Do kartotéky zaujímavostí v hlave si ale zakladáme „súradnice“, aby sme sa sem ešte určite vrátili.

Dedinka Wolfs, kúpele Balf

Táto nenápadná malá dedinka je známa svojimi sírnymi prameňmi, využívanými na liečbu reumatických ochorení. Liečebný hotelový dom sa nachádza v zámku, v zámockom parku je kaplnka sv. Jozefa. Je na nej visiaca zámka. Ak však vojdete do hotela, tak vám na recepcii kľúčik požičajú a môžete si kaplnku pozrieť.

Hegykő, Fertőd

V Hegykő sú termálne kúpele na ploche 6 ha, minerálna voda vyviera z hĺbky 1434 m a má teplotou 55 °C. Je tu kemping spojený s otvoreným termálnym kúpaliskom. Vstupné je 1250 forintov, oplatí sa. Dokonca v miestnom bufete si môžete dať ozajstný nefalšovaný maďarský langoš, rozhodne odporúčam. My ale dnes odoláme, máme zálusk na halászlé.

Fertőd ponúka kultúrnu vložku - kaštieľ Esterházyovcov, jednej z najbohatších šľachtických rodín Uhorska. Tento zámok patrí k najkrajším v Maďarsku a je prezývaný aj maďarským Versailles. V polovici 18. storočia dal lovecký zámoček prestavať na rokokový zámok šľachtic Miklos Esterházy. Pred bránou je dostatok stojanov pre bicykle. Vstupujeme cez veľkú bránu a pred nami je zámok v tvare podkovy, na nádvorí je fontána v strede so súsoším. Ak nemáte chuť na prehliadku zámku, je možné prejsť do záhrady za zámkom, kde je veľa lavičiek medzi vzorne ostrhanými stromami a kríkmi, ideálne miesto na piknik. Občerstviť sa je možné aj v zámockej cukrárni.

Halászlé

Maďarská kuchyňa je preslávená najmä mletou červenou paprikou, ktorá sa pridáva do tradičných maďarských národných jedál a to sú: maďarský guláš, paprikáš a halászlé. Pravé halászlé má domov v jazerných oblastiach Maďarska, musí sa variť v kotlíku na otvorenom ohni a musí obsahovať niekoľko druhov rýb.

V Liget Csárde, ktoré sa nachádza medzi mestečkom Fertőd a hraničným prechodom do Rakúska, varia halászlé síce v hrnci, ale chutia výborne. Podávajú ich v malom kotlíku.

Pamhagen, Apetlon

Prechádzame hraničný prechodom Fertőd/Pamhagen, ktorý je úplne opustený ako veľa iných dnes nepotrebných hraničných prechodov v schengenskom priestore.

Z Pamhagenu do Apetlonu vedie rovná cesta ako podľa pravítka. Išli sme ju už niekoľkokrát v oboch smeroch a v zásade nám vždy fúkalo do tváre. Dnes sa stal zázrak a fúka do chrbta. Fajn zmena. Namiesto zúrivého šliapania do pedálov sa môžem pekne obzerať a vychutnávať scenériu okolo. Polia, vinice, fóliovníky plné paprikových a paradajkových priesad, pekné cykloodpočívadlo aj s bufetom, sem-tam nejakí cyklisti – klasická pohoda. Do Illmitzu sa môžeme dostať cyklochodníkom popri ceste alebo väčším oblúkom cez polia. Volíme prírodnejšie scenérie cez polia, okolo milej kaplnky.

Záver

V Illmitzi nezastavujeme, posledné kilometre do Podersdorfu am See sú nám už známe a preto si ich naozaj vychutnáme. Slniečko ešte hreje, tak sa nie je kam ponáhľať. Zvolím rýchlosť, ktorú nazývame "Ako keď si grófica obzerá svoje panstvá". Táto trasa je rovnako vhodná na nedeľný rodinný výlet aj s deťmi. Ponúka pestré všeličo a vďaka rovinatému terénu sa veľmi na bicykli nenarobíte.

Fotogaléria k článku

Najnovšie