Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Cyklotúra Baťov kanál na lodi a bicykli IV.

Dnes nenašliapeme žiadne veľké množstvá kilometrov. Výlet bude takpovediac poznávací po pamiatkach krásneho mesta Strážnice. Pozrieme si zámok, skanzen, strážnické brány a dobre sa naobedujeme. Výlet zavŕšime v slávnych vínnych pivniciach (plžiach) pri Petrove.

Vzdialenosť
25 km
Prevýšenie
+30 m stúpanie, -30 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Pohoria
Česká republika: Dolnomoravský úval
Trasa
  • Najvyšší bod: 180 m n. m.
  • Najnižší bod: 169 m n. m.
Voda
vlastná
Doprava
trekový bicykel
SHOCart mapy
» č.1073 Záhorie, Senica (1:50.000)

Trasa

Petrov – Strážnice – Petrov, Plže – Petrov – Petrov, prístav

Petrov – Strážnice

V materiáloch o Baťovom kanále sa píše, že cyklochodník vedie po jeho brehoch po celej dĺžke. Samozrejme, že je to pravda, ale kvalita ciest je ozaj rozmanitá. Prechádzali sme po širokých, v noci osvetlených cyklodiaľniciach (napríklad v oblasti Kunovíc), alebo aj po hlinených uzučkých chodníčkoch. Presne takýto chodníček viedol z prístavu Petrov do historického mesta Strážnice. Prť popri Baťovom kanále sme opustili tesne pred Strážnici. Vstúpiť do mesta sme chceli cez krásne Strážnické brány, ktoré sú súčasťou opevnenia mesta.

Samotné mesto Strážnice má bohatú a pohnutú históriu. Napriek tomu, že prvá doložená písomná zmienka o Strážnici pochádza až z počiatku 14. storočia, množstvo archeologického materiálu vypovedá o ďaleko skoršom osídlení tohto územia. Viac o histórii mesta sa dočítame na tomto odkaze. Ako to už býva zvykom, naša prvá cesta viedla do turistického informačného centra. Vybavení materiálmi a odporúčaniami sme postupne absolvovali "Tour de Strážnice". Začali sme na strážnickom námestí, kde sme mimo iné navštívili cykloobchod, kde nám na počkanie vymenili zlomený pedál na bicykli. Pokračovali sme prehliadkou zámku a jeho parku. Nasledoval Strážnický skanzen. Prehliadku mesta sme zavŕšili vynikajúcim obedom U Kalendů.

Strážnice – Petrov, plže

Dobre najedení sme sa začali obzerať po ceste do Petrova. V pláne bolo navštíviť vínne pivnice (plže) v Petrove. Podľa mapy sme sa museli dostať opäť na začiatok Strážnice tak, aby sme prešli na cyklochodník za železničnou traťou. Netreba mať žiadne obavy s orientáciou, všade je pomerne dobré značenie a z mesta sme na cestu vykľučkovali bez problémov. Cyklochodník vedie súbežne so železnicou a cestou prvej triedy číslo 55. Kde-tu sa na chodníku však objavilo aj auto. Po pár kilometroch dochádzame poza obec Petrov k slávnym vinným pivniciam, ktoré sa volajú plže.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Plže sú súborom 50 zemných pivníc, stavaných od 16. storočia jednotným štýlom. Tvoria jeden z najhodnotnejších súborov vinohradníckych stavieb. Od roku 1983 je lokalita, nazvaná podľa tvaru pivníc, chránenou pamiatkou ľudovej architektúry. Nie je však mŕtvym skanzenom, ale jedinečnou ukážkou vinárstva v celej jeho pestrosti a bohatosti. V čase našej prítomnosti sa všetci oháňali štetcami a inými nástrojmi. Nasledujúci víkend sa totižto chystala v plžiach veľká sláva. Vždy tam nájdete niekoľko pivníc otvorených a majitelia vás radi počastujú dobrým vínom.

Petrov, Plže – Petrov, prístav

Cesta z pivníc do prístavu vedie krížom cez peknú obec Petrov. V závere sa vrátim k prístavu Petrov. Prístav je krásnou ukážkou, ako sa má robiť turistický ruch. Obec vybudovala v prístave veľmi slušné sociálne zázemie pre návštevníkov. Počas celotýždňovej plavby po kanále bol Petrov jediný prístav, kde sa nevyberalo "nocľažné". Napriek tomu, že prístav bol úplne plný, ušla sa nám aj teplá voda a čisté sociálne zariadenie. Malý poplatok sa vyberal akurát za použitie sprchy.

Občerstvovacie zariadenie síce neoplývalo rozsiahlym jedálnym lístkom, ale zas sme ocenili, že ctili nočný pokoj. Jediné, čo sa prístavu dá vyčítať, je to, že betónová prístavná hrana bola pre všetkých záujemcov primalá. Na druhej strane sme si zas vyskúšali, ako sa kotví na kolíkoch.


Fotogaléria k článku

Najnovšie