Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Projekt Za Mostom

Zintenzívniť ponuku pre turistov na slovenskej strane by mal projekt Za mostom, ktorého cieľom je vybudovať cyklotrasy pozdĺž bývalej železnej opony a zrevitalizovať pohraničné bunkre pozdĺž rieky Morava. Projekt je spoločnou iniciatívou Bratislavského kraja a spolkovej krajiny Dolné Rakúsko.

„V projekte Za mostom ide o revitalizáciu bunkrov, ktoré boli pozdĺž bývalej železnej opony, aby sa táto trasa nielen pre cyklistov ale aj pre korčuliarov a peších turistov stala stále viac atraktívna, či už zo slovenskej alebo rakúskej strany,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo na konferencii venovanej tomuto projektu, ktorá sa uskutočnila 2.marca 2012. Obrovský záujem je podľa neho aj zo strany starostov, ktorí spravujú obce a mestské časti pod Malými Karpatmi, aby sa celá tá sieť cyklotrás rozšírila do všetkých obcí na Záhorí a po západnej časti hlavného mesta. „Chceme, aby tá atrakcia, ktorú budujeme na bývalej železnej opone, sa z jednej jazvy, cez ktorú ľudia nemohli chodiť, zmenila na turisticky príťažlivé miesto, kde budú návštevníci tráviť svoj voľný čas,“ doplnil župan Pavol Frešo.

Revitalizácia bunkrov nadväzuje na dobudovanie základnej turistickej infraštruktúry pre kvalitný rozvoj cykloturizmu a turizmu v regiónoch susediacich s cyklomostom, ktorý sa stavia medzi Devínskou Novou Vsou a rakúskou obcou Schlosshof. Renovované bunkre majú zatraktívniť cyklotrasy v danom území a prispieť tak k rozvoju cezhraničného turistického ruchu. Podľa župana Pavla Freša budú zároveň slúžiť aj ako spomienka na obete totalitného režimu, ktoré zahynuli pri pokuse o prekonanie "železnej opony" na ceste do demokratického sveta.

Projekt „Za Mostom“ bude realizovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúska republika 2007 - 2013. Rozpočet projektu je 475.000 eur, ktoré z 95 percent poskytne Európsky fond regionálneho rozvoja.
Vedúcim partnerom projektu je Bratislavský kraj. V rámci projektu bude, okrem iného, vybudované záchytné parkovisko v Devínskej Novej Vsi, zrekonštruované obranné bunkre pozdĺž rieky Morava, osadené cyklostojany a infostojany popri vytipovaných gastronomických zariadeniach a zároveň prebehne masívna infokampaň pod vedením Bratislavského kraja.

Ilustračné foto : Ivan Wlachovský

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie