Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Garmin Edge 800 HR+CAD

V čase písania tohto článku vrcholí Tour de France a predtým takmer neznámy Peter Sagan šokuje svet svojimi výkonmi v jazde v zelenom drese. Mnohí možno rozmýšľajú ako efektívne na biku trénovať a hoci pravdepodobne neašpirujú na popredné priečky v pretekoch v cestnej cyklistike, radi by sa však blysli dobrým časom aspoň na miestnom MTB maratóne. Pre takých sú určené cyklopočítače Garmin z radu Edge s rozšírenými funkciami pre tréning. Model, ktorý si v tomto článku predstavíme, je obohatený o GPS navigáciu a snímače srdcovej frekvencie a rýchlosti/kadencie.

Výrobca
Garmin
Model
EDGE 800 HR+CAD
Typ
cyklopočítač s GPS navigáciou a snímačmi srdcovej frekvencie a rýchlosti / kadencie
Hmotnosť
98 g
Páči sa mi
dizajn, ovládanie, tréningové funkcie, upozornenia, kvalitná analýza tréningov, čitateľnosť displeja, interná Li-Ion batéria
Nepáči sa mi
nevytvára priebeh trasy v GPX súbore
Ostatné info
výdrž na Li-Ion batériu: 15 hodín
odolnosť voči vode: IPX7
mapa: SK TOPO cyklo
Infocena
480 €

Čo je v krabici

V papierovej krabici nájdeme pomerne bohatú výbavu – však model 800 HR+CAD je vrcholom cyklistického radu Edge. Obsahuje samotný cyklopočítač, snímač rýchlosti/kadencie (GSC 10), snímač srdcovej frekvencie, držiak na riadidlá a množstvo úchytiek. Keďže doplnkom cyklopočítača je aj mapová GPS navigácia, je predinštalovaná mapa Slovakia TOPO vo verzii pre cyklistiku. Nechýba ani podrobný tlačený manuál v slovenčine. Softvér tradične absentuje, najnovšiu verziu si možno stiahnuť priamo zo stránok Garminu, prípadne používať webovú aplikáciu Garmin Connect a na počítač nainštalovať iba plugin do prehliadača.

Dizajn, telo a displej

Na prvý pohľad Edge 800 upúta svojim štíhlym dizajnom s jemnými krivkami. Telo je čierne s dominantným displejom s uhlopriečkou 6,6 cm (2,6 palca). Horný plast má karbónový efekt, pod ním je linka z typickej garminovskej modrej, pričom z prednej strany je veľké logo, aby všetci spredu videli, aký skvelý gadget používate. Na spodnej strane je aretačný mechanizmus pre uchytenie v držiaku, ktorý je ideálne dať na predstavec – dobre sa s ním manipuluje aj je menej vystavený riziku poškodenia. Ja som ho počas krátkeho používania umiestnil na riadidlá, pretože na predstavci mám držiak pre navigáciu eTrex.

Mechanických tlačidiel nie je veľa, používateľské rozhranie sa ovláda najmä cez dotykový displej. Na ľavej strane je zapínanie a na prednej pod displejom sú tlačidlá LAP/RESET a START/STOP. Keby ešte bolo z pravej strany kontextové tlačidlo, bolo by to dokonalé. No aj takto je ovládanie pohodlné a prvky dotykového ovládania na displeji sú dostatočne veľké, aby boli počas jazdy použiteľné.

Farebný dotykový LCD displej má rozmery 3,8 x 5,6 cm a rozlíšenie 160 x 240 pixelov. Je dobre čitateľný aj bez podsvietenia, najmä keď je zobrazený infopanel s veľkými čiernymi číslicami na bielom podklade. Čitateľnosť na dennom svetle je subjektívne porovnateľná s turistickou navigáciou eTrex 30.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Batérie a dátová komunikácia

Na rozdiel od turistických navigácií Garmin má Edge vstavaný Li-Ion akumulátor s kapacitou 1100 mAh, čo podľa údajov výrobcu stačí na 15-hodinovú prevádzku. Prístroj je vodeodolný podľa špecifikácie IPX7, čo zodpovedá ponoreniu do hĺbky 1 metra po dobu 30 minút. To by malo bohato stačiť na akýkoľvek dážď či náhodný pád do vody.

Pre dátovú komunikáciu sa použivá miniUSB port, ktorý je spolu so slotom pre pamäťovú kartu ukrytý pod gumenou záslepkou. Po pripojení k počítaču sa Edge ukáže ako mass-storage device, t. j. tak ako USB kľúč. Počas pripojenia sa cyklopočítač aj nabíja. Špecifikom tréningových Garminov je odlišný súborový formát – nevytvára GPX tracky ale záznam v binárnom formáte FIT. Z GPX súborov však vie načítať trasové body (waypoints) a pripravenú cestu (route). Geokešeri pozor, tento prístroj nemá rozšírenú podporu pre Geocaching – to je doména pre turistické navigácie.

Tréning

Hlavým dôvodom, pre ktorý by ste mali nad kúpou Edge 800 uvažovať, je tréning. Keďže súčasťou balenia sú aj doplnkové snímače, je vhodné ich použiť. Snímač rýchlosti a kadencie GSC 10 sa umiestňuje na zadnú stavbu, jeden magnet na špicu zadného kolesa (snímanie rýchlosti ako alternatívy k GPS) a jeden na kľuku (snímanie kadencie šliapania). Snímač srdcovej frekvencie treba zas pripevniť na hrudník. Prenos dát je v oboch prípadoch bezdrôtový pomocou technológie ANT+. Následne treba prístroj nastaviť – tak ohľadom osoby ako aj bicykla. Pre oboje sú k dispozícii profily pre jednoduché presadanie na iné biky, či pre zdieľanie v rodine. Ešte treba dodať, že cyklopočítač je možné použiť aj bez týchto snímačov, napríklad na inom biku. Taktiež možno Edge 800 kúpiť v lacnejšej verzii bez snímačov. To však neodporúčam, pretože práve použitím týchto snímačov možno tréning optimalizovať.

V profiloch bicyklov sa nastavuje hmotnosť, stav počítadla kilometrov a veľkosť kolesa. Pri osobnom profile okrem obligátnej hmotnosti, výšky a pohlavia si treba nastaviť aj úroveň výkonnosti a najmä zóny výkonu pre srdcový tep a frekvenciu šliapania. To umožní následne nastaviť upozornenia, že šliapete prirýchlo alebo príliš pomaly, prípadne, že sa vám tepy dostávajú do zóny, kde hrozí anaeróbne spaľovanie – teda výkon na kyslíkový dlh, čo následne vedie k rýchlemu vyčerpaniu s hrozbou kŕčov alebo neskoršou svalovicou. Práve tieto upozornenia môžu veľmi skvalitniť kondičný tréning.

Pre súťaživých, avšak sólo trénujúcich, je tu virtuálny partner, ktorý je umiestnený na jednej z hlavných obrazoviek. V skratke ide o to, že mu nastavíte jeho rýchlosť a on ju skalopevne dodržiava a to bez ohľadu na terén. Jednoducho je to makač. Na displeji sa vám potom ukazuje, či je lepší on alebo vy.

Zaujímavou doplnkovou funkciou je aj teplomer. Jednak ho môžete mať zapnutý na informačnej obrazovke, ale najmä sa hodnoty ukladajú s ostatnými údajmi. Môžete potom pri počítači porovnávať, ako vonkajšia teplota ovplyvňuje vašu výkonnosť.

Pre spracovanie tréningov možno použiť dve metódy. Jednou je desktopový softvér Garmin Training Center dostupný vo verzii pre PC aj MAC. Vie zobraziť grafy jednotlivých snímačov v závislosti od času alebo vzdialenosti. Viete tak hľadať svoje silné aj slabé stránky a primerane tomu prispôsobiť tréning. Samozrejmosťou je archivácia jednotlivých tréningov a ich porovnávanie. Druhou možnosťou je webová aplikácia Garmin Connect. Ak máte nainštalovaný plugin do prehliadača, po prihlásení vie aplikácia stiahnuť tréningy a pekne ich vizualizovať, archivovať, porovnávať a všemožne analyzovať. Navyše svoje výsledky môžete aj zdieľať.

Detailnejšie informácie o tréningových funkciách si môžete prečítať v manuáli – PDF je k dispozícii tu.

Určenie

Cyklopočítač s GPS navigáciou Garmin Edge 800 HR+CAD je určený predovšetkým pre cyklistov, ktorí ho budú využívať pre sledovanie, analýzu a optimalizáciu svojho tréningu. Veľmi dobre čitateľný displej nahradí vďaka nastaviteľným informačným poliam klasický cyklistický tachometer. Navigačnú a mapovú funkciu možno považovať za doplnkovú. V spojitosti s vektorovou mapou poslúži svojmu účelu dobre, no výbava turistických navigácii je v tomto smere lepšia. Vyzdvihnúť treba najmä snímače srdcovej frekvencie a kadencie, kde po správnom nakalibrovaní upozornení vám Edge 800 pomôže držať výkon v správnej oblasti – jednak sa neulievať a taktiež to neprepáliť.

Kto hľadá skôr navigáciu ako pokročilý cyklopočítač, mal by sa poobzerať skôr po vhodnom modeli turistickej navigácie. Tie vo svojich vyšších verziách umožňujú pripojenie aj zmieňovaných snímačov kadencie a srdcovej frekvencie. Funkcie pre tréning sú síce obmedzenejšie, no niekomu môžu pre bežné bikovanie stačiť, pričom ocení univerzálnosť turistickej navigácie aj pre iné aktivity.

Fotogaléria k článku

Najnovšie