Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veterný mlyn Kuželov (autor foto: Andrej Sijka)
Veterný mlyn Kuželov (autor foto: Andrej Sijka) Zatvoriť

Cyklotúra Okolo západnej časti Bielych Karpát

Cestný okruh začínajúci v Skalici a končiaci opäť v Skalici vám ukáže okolie kopcov okolo záhoráckeho mesta ako na slovenskej, tak na moravskej strane Bielych Karpát. Cesta vedie po menej frekventovaných asfaltových cestách a je okorenená stúpaniami do 12 %, čo vám na jednej strane prekrví svaly, ale na druhej strane naženie vietor do vlasov pri zjazdoch.

Vzdialenosť
82 km
Prevýšenie
+1014 m stúpanie, -1014 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 2015
Pohoria
Borská nížina (Záhorská nížina a Chvojnická pahorkatina) Biele Karpaty (Bílé Karpaty) Dolnomoravský úval
Trasa
Voda
studnička nad Janíkovcami
Doprava
Skalica (vlak, bus)
cestný bicykel
SHOCart mapy
» č.1073 Záhorie, Senica (1:50.000)

Nasledovná trasa je pre nadšencov cestnej cyklistiky, ktorá je v plnom prúde. Chcel by som s vami zdieľať túru, ktorú je možné absolvovať za popoludnie, ale rovnako sa dá spojiť s celodenným výletom za spoznávaním krajov. Najprv by som chcel upozorniť, že súčasťou cyklotúry sú dva prechody štátnych hraníc, preto je potrebné si zobrať so sebou potrebné doklady.

Trasa

Skalica – Mokrý Háj – Radošovce – Vieska – Oreské – Miléniový kríž – Rybky – Rohov – Sobotište – Zelenkov mlyn – Javorec – Medzný mlyn – Chodúrovci – Žurkov mlyn – Vrbovce – Šance – Kuželov – Hrubá Vrbka – Tasov – Hroznová Lhota – Kněždub – Tvarožná Lhota – Lučina – Radějov – Bádrův kříž – Strážnice – Petrov – Sudoměřice – Skalica

Začínal som pekne z ostra v Skalici a hned som sa dostal do prudšieho stúpania približne 10 % smerom na dedinu Mokrý Háj. Severný svah vrchu Hájik alebo tiež Hájek (300 m n. m.) nad mestom Skalica lemujú vinohrady, čo je typickým reprezentantom poľnohospodárstva v regióne. Výhodou šliapania do kopca je, že až sa dostanete na vrchol, čaká vás jazda nadol a všetko, čo ste vypotili, je v moment usušené. Tak isto je to aj tu, lebo nasleduje zjazd do Mokrého Hája, čiže stúpanie je doslova "v háji".

Dedinou v údolí prejdete pomerne rýchlo a už tu máme miernejšie stúpanie a zjazd do obce Radošovce. Je potrebné ísť po hlavnej ceste č. I/51 až na križovatku s cestou Holič - Senica, ktorú prejdeme kolmo smerom do Viesky a pokračujeme mierne zvlneným terénom do Oreského. Tu nás čaká jedno z dvoch strmších stúpaní a potom tiahle klesanie do Rybiek. V Rybkách na prvej odbočke vľavo zahnete na štátnu cestu č. 1147 na Rohov a z Rohova zvlneným terénom po "581-ke" do Sobotišťa. V Sobotišti na rohu za odbočkou na Vrbovce je cesta č. 500, kde som doplnil zásoby a vydal som sa ďalej smerom k česko-slovenskej hranici.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Cesta vedie údolím kopaníc s miernym stúpaním, až sa dostanete na štátnu hranicu. A polovica cesty by mala byť za nami. Na moravskej strane je hneď prvá odbočka vľavo do Kuželova, kde po ľavej strane stojí veterný mlyn (větrný mlýn) zobrazený na titulnej fotografii článku. Tam je dobre urobiť si krátku prestávku a doplniť energiu na druhú časť cesty. Zjazd do Kuželova od mlyna je fantastický a tiež kvalita cesty sa trochu zlepší.

V Hrubej Vrbke sa ide stále po hlavnej ceste s miernym klesaním po výbornom asfalte. Pozor v obci je ostrá zákruta vľavo - smer Tasov a Hroznová Lhota. V Hroznovej Lhote pri nemenovanom hostinci potrebujete zahnúť vľavo na Kneždub a cesta vás dovedie na križovatku do Tvarožnej Lhoty. Tu musíte odbočiť opäť doľava smerom do kopca a nasleduje posledné a najdlhšie stúpanie 12 % na Kuní horu, kde leží približne 500 metrov od cesty Trávničná rozhledna a Salaš s malým múzeom.

Z kopca sa spustíte dole a na ostrej U zákrute doprava sa nachádza vodná nádrž Lučina s množstvom občerstvenia a možnosťou okúpať sa. Tu môžete zo seba zmyť všetku soľ, pretože cesta do Skalice bude iba mierne klesať.

Z Radejova je potrebné pred vjazdom do Stražnice zabočiť vľavo, aspoň sa vyhnete ceste z mačacích hláv, a pred železničným podjazdom zabočte znova vľavo. Cesta vedie okolo autovrakoviska popri hlavnej ceste a železnici do Petrova. V Petrove ešte esíčko - prvá vľavo a za mostom - prvá vpravo a ste na železničnej zastávke Petrov u Strážnice. Po ľavici sú vinárske domčeky, kde sa zvyknú konať mnohé kutúrne podujatia spojene s pitím vína, čo pre nás cyklistov nie je veľké lákadlo, však? Z Petrova popri železničnej trati po pravici ideme do krátkeho strmšieho stúpania a zamierite do Sudoměříc. To je posledná moravská obec pred cieľom našej cesty - pred Skalicou, z ktorej sme vyrazili.

Ja som si to užil a rovnako dúfam že aj vy, ktorí sa rozhodnete okružnú cestu niekedy absolvovať. Prajem vám krásny čas strávený na dvoch kolesách poháňaných jednou ľudskou silou.

Autori fotografií: Andrej Sijka a Tomáš Trstenský

Fotogaléria k článku

Najnovšie