Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad na Vysoké Tatry sponad Novej Lesnej
Výhľad na Vysoké Tatry sponad Novej Lesnej Zatvoriť

Cyklotúra Cyklotrasa Dolný Smokovec – Nová Lesná

Leto 2015 bolo v znamení horúčav aj v Tatrách a my sme každý deň špekulovali nad tým, pod aké stromy na kratšiu prechádzku s kočíkom, aby sme zároveň včas vyzdvihli staršiu ratolesť v škôlke. Jedného dňa takto padol výber na nádhernú cyklotrasu vedúcu z Dolného Smokovca do Novej Lesnej.

Vzdialenosť
11 km
Prevýšenie
+262 m stúpanie, -262 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 16.07.2015
Pohoria
Tatry - Východné Tatry - Vysoké Tatry (Tatranský národný park) a Podtatranská kotlina - Popradská kotlina - Tatranské predhorie
Trasa
Doprava
Poprad (vlak, bus) - Dolný Smokovec (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.1097 Vysoké Tatry (1:50.000)

Trasa

Dolný Smokovec – Pod táborom – Pri horárni (Pri hájovni) – Krížne cesty (781 m) – prírodná rezervácia Poš – Busch – lúka Kroviská (vodná nádrž) – most cez Červený potok – Zadné hony – Nová Lesná – Malý Smokovec (Piesčiny) – Zákruta (828 m) – Smokovce, časť Pod Lesom – Dolný Smokovec

Výlet začíname kúsok nad hornou časťou osady Dolný Smokovec, odpája sa tu asfaltka označená cyklosmerovníkom, zákazom vjazdu a informačnou tabuľou o vynaložení prostriedkov z európskych fondov. Pred nami obdivujeme Slavkovský a Lomnický štít, nad nimi modrá obloha. Dnes bude opätovne horúco.

Asfaltka poväčšine mierne klesá, povrch je vynikajúci, ako sa patrí na novú protipožiarnu cestu. Okolo nás sa dvíha mladý les, miestami už pomerne vysoký. Na tieň to, žiaľ, nestačí. Svoje zohráva aj to, že sme sa sem vybrali v poludňajšom čase. Okrem tejto trasy smerovníky ponúkajú tiež trasu do Starej Lesnej.

Mladý listnatý les chvíľami ustupuje lúčkam, obdivujeme oba spomínané štíty aj najrozličnejšiu kvetenu. Míňame odbočku cyklotrasy do Tatranskej Lomnice, krásnu lesnú cestu. Sľubujem si, že to tu všetko časom pobehám na bicykli. Konečne prichádzame pod vysoké ihličnany (prírodná rezervácia Poš), kde môžeme urobiť pauzu sebe aj Maťkovi. Potom sa cesta stáča smerom k Novej Lesnej. Prechádzame cez obrovskú pokosenú lúku Kroviská s novou drevenicou a veľkým umelým jazerom a vnárame sa pod ihličnaté stromy. Ihličnatú aleju lemuje ďalšia obrovská lúka Zadné hony s pokosenou trávou. Je to tu malebné.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ešte pár metrov a vychádzame na otvorenú priestranstvo siahajúce až po Horný Smokovec. Pomaly z dolinky vystupujú strechy domčekov Novej Lesnej. Podhorská obec sa pýši tým, že je z nej najkrajší výhľad na Vysoké Tatry. To naj si netrúfame posúdiť, ale nádherný určite je. Pomaly klesneme do dedinky a značný čas venujeme hľadaniu reštaurácie. Následne nás v pripekajúcom slnku čaká vytlačenie kočíka do posledného kopca Zákruta (828 m), aby sme sa dostali opäť do Dolného Smokovca.

Tatranské podhorie sa môže zdať oproti vysokohorskej turistike v prostredí štítov nudné, ale na bicykel, vychádzky s kočíkom či bežky ho jednoznačne odporúčam. Terény nie sú náročné, lesné cesty majú dobrý povrch, les sa už po kalamite v roku 2004 celkom spamätal a k tomu ešte treba prirátať nádherné výhľady nielen na naše veľhory.

Seriál Tatranský týždeň na HIKING.SK » pozri ďalšie články

Fotogaléria k článku

Najnovšie