Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Batoh Bergans Rondane 18 – dobrý spoločník pre bicykel, beh aj turistiku
Batoh Bergans Rondane 18 – dobrý spoločník pre bicykel, beh aj turistiku Zatvoriť

Test Bergans Rondane 18 – batoh (najmä) pre bike a beh

Rondane 18 je malý batoh nórskej značky Bergans, zameraný najmä na bežcov a cyklistov. Pri tomto zameraní je však väčší, ako býva bežné a nájde preto uplatnenie najmä u tých z nich, ktorí so sebou radšej vezmú o niečo viac vecí alebo sa pri výbere orientujú na univerzálnejšie riešenia. Rondane 18 je totiž v pohode použiteľný aj na letnú jednodňovú turistiku bez technických ašpirácií, prípadne na bežky.

Výrobca
Bergans
Model
Rondane 18
Typ
malý batoh pre beh a bicykel
Materiály
Nylon 210D Velocity
Hmotnosť
640 g
Základná litráž
18 l
Farebné kombinácie
modrá, čierna, žltá
Páči sa mi
hmotnosť, priestrannosť, vnútorné delenie a priečinky, veľké vonkajšie bočné vrecká, stabilný a pohodlný chrbtový systém, univerzálnosť (bicykel, beh, ľahká turistika), vodný rezervoár Source dodávaný ako súčasť batoha
Nepáči sa mi
pozapínať všetky popruhy chvíľu trvá, vybrať rezervoár ide len s odpojením hadičky
Ostatné info
chrbtový systém RS3
vodný rezervoár Source 2 l
Infocena
124 € – e-shop distribútora
Hodnotenie
cena: 5 z 10
hmotnosť: 9 z 10
dizajn: 9 z 10
manipulácia: 8 z 10
rozmery: 10 z 10
materiály: 10 z 10
údržba: 10 z 10
cena/výkon: 7 z 10
detaily: 10 z 10
multifunkčnosť: 9 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 87 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
e-shop distribútora

Pod názvom Rondane má Bergans v ponuke batohy všetkých veľkostí – od najmenších, cez stredne veľké, po veľké. My sa budeme venovať 18-litrovej verzii, ktorá patrí do skupiny postavenej okolo stabilizovaného chrbtového systému RS3. Táto skupina má ďalej ešte 6-, 12-, 26- a 30-litrové verzie. Stredne veľké batohy majú RS3t a tie veľké Quick Adjust.

Konštrukcia a materiály

Rondane vyzerá sviežo, no nie extravagantne. Zvoliť sa dá výrazná žltá farba, nenápadná čierna alebo modrá, ktorá stojí niekde medzi. Batoh je ušitý z nylonu s označením 210D Velocity. Ide o ľahký poddajný materiál s jemnou ripstopovou štruktúrou, ktorý však na ohmat budí dobrý dojem, nejde o ultra ľahkú pavučinku.

Konštrukčne ide o malý dvojkomorový batoh bez vrchlíka s dvomi veľkými zipsovanými vstupmi. Menšia, predná komora má organizér, aby drobnosti či peňaženka mali svoje miesto a neboli len nahádzané vo vnútri na spodku komory. Mám tam na stálo lepiacu sadu na duše, multitool, páky na plášť, sadu náhradných brzdových platničiek a dve pohotovostné balenia hroznového cukru. Do tejto komory ďalej dávam malú pumpu a niečo na zahryznutie.

Druhá komora je väčšia a dávam do nej najmä oblečenie, prípadne väčšie veci, ktoré sa do prednej rozumne nezmestili. Pokiaľ je oblečenia málo, stiahnem bočné popruhy, ktoré batoh scelia. V tejto komore je aj miesto pre vodný rezervoár. S batohom sa dodáva dvojlitrový Source s odpojiteľnou hadičkou a s veľkým náustkom. Odpojiteľnosť hadičky je dôležitá, lebo inak by sa veľký náustok nepredral cez malý otvor. Rezervoár sa fixuje malou plastovou prackou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na bokoch batoha sú priestranné elastické bočné vrecká. Pohodlne sa do nich zmestia pollitrové fľaše, priestorovo by sa zmestili asi aj väčšie, no kto by zas toľko vody vláčil. Inak tu nájdu miesto povedzme cyklorukavice, prípadne iné drobnosti, ktoré chcete mať poruke bez skladania batoha z chrbta.

Na zadnom dieli je viacero reflexných prvkov a tiež úchyt na blikačku. Reflexné prvky sú aj na ramenných popruhoch. Batoh má už na prvý pohľad kvalitné vyhotovenie. Nikde netrčia žiadne nite, švy sú z vnútornej strany prekryté textilnou páskou a na exponovaných miestach je zdvojené šitie.

Chrbtový systém a ramenné popruhy

Chrbtový systém RS3 je poddajný a bez možnosti nastavenia dĺžky chrbta, čo je v tejto veľkostnej triede štandard. Tvorí ho veľký výlisok z penovej hmoty s rozmernými dierkami pre odvetrávanie. Je potiahnutý jemnou sieťovinou, ktorá je príjemná na dotyk, a tak nie je problém batoh nosiť aj na holé telo. Chrbtový systém je zo svojej zadnej strany priečne vystužený plastovým rebrovaním.

Čo je však na chrbtovom systéme zaujímavé, sú bočné stabilizátory – ide o tenké elastické šnúry uchytené pozdĺž oboch bokov batoha. Tie sa po nasadaní batoha na chrbát zafixujú o háčiky na ramenných popruhoch. V tom istom mieste je uchytený spodný z dvojice prsných popruhov, takže tvorí so stabilizačnými šnúrami jeden celok. Výsledkom je veľmi dobrá stabilita batoha na chrbte.

Batoh má taktiež bedrový popruh slúžiaci pre lepšiu stabilitu. Nejde len o tenký popruh bežný v tejto triede batohov, no aj rozmerné polstrovanie pre zvýšenie pohodlia. Komu tento popruh nevyhovuje pre aktuálnu aktivitu, môže ho schovať do chrbtového systému. Toto sa mi osvedčilo najmä pri turistike, vtedy nefixujem ani stabilizátory, ani nepoužívam bedrový popruh.

Ramenné popruhy tvorí podobný výlisok s dierkami ako chrbtový systém. Popruhy sú široké a vďaka anatomickému tvarovaniu aj pohodlné. Dvojica elastických popruhov na každom ramennom popruhu slúži pre pevné uchytenie hadičky vodného rezervoáru. Prsný popruh nie je jeden, ale hneď dva, sú z elastickej šnúry rovnako ako bočné stabilizátory. Bežcov ďalej poteší priestor na menšie bidóny.

Skúsenosti

Batoh Rondane som používal najmä pri bicyklovaní počas celej minuloročnej sezóny. Mám v ňom na stálo uloženú cyklovýbavu a oceňujem, že v ňom má každá drobnosť svoje miesto. Používal som ho aj na ľahkú turistiku, keď netreba veľa vecí. Pre obe použitia sa dobre osvedčil.

Chrbtový systém je pohodlný a zároveň veľmi dobre drží batoh na mieste počas svižnejších aktivít. Keďže je dosť poddajný, treba sa baliť rozumne, aby nič netlačilo. Jeho miernym negatívom je zložitejšia manipulácia, lebo toho treba viac poprichytávať. Po niekoľkých výjazdoch sa však z toho stala rutina. Pri turistike zas stabilizačné popruhy ani bedrový popruh nepoužívam.

Oceňujem, že výrobca pribalil kvalitný rezervoár a nie nejaký private-label hnus, ktorý by bolo treba okamžite vymeniť. So Source rezervoármi mám dlhoročné skúsenosti a mám ich radšej ako Camelbak, lebo menej páchnu po plaste a majú systém zatvárania, s ktorým sa dobre manipuluje a dobre sa čistí aj suší.

Záver

Po absolvovanej minuloročnej cyklistickej sezóne môžem batoh Rondane 18 odporučiť všetkým cyklistom, ktorí toho so sebou viac nosia a zároveň chcú mať batoh, ktorý sa bude dať použiť aj na iné aktivity. Chrbtový systém RS3 je pohodlný a stabilizácia funguje, batoh nie je ťažký, no zároveň ani nejde o ultralight, vďaka čomu sa dá očakávať dlhšia životnosť. Kvalitný vodný rezervoár dodávaný s batohom tiež potešil.

Fotogaléria k článku

Najnovšie