Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celostranová fotografia na začiatku kapitoly - Ľubovnianske hrady
Celostranová fotografia na začiatku kapitoly - Ľubovnianske hrady Zatvoriť

Recenzia Od hradu k hradu – 2. diel

Keď vytiahnem z knižnice akúkoľvek knižku o hradoch a zámkoch, malý Kubko je hneď pripravený na spoločné čítanie. A tak kúpa 2. dielu knižky Od hradu k hradu z edície po Slovensku od vydavateľstva Dajama nebola žiadna náhoda. V pravom hornom rohu má ikonku turistu aj cyklistu. Nápad spojiť pre hradomilov do jedného celku dva rôzne hrady, zrúcaniny či ruiny, je zaujímavý nielen návštevou stavieb voňajúcich históriou, no zároveň aj možnosťou absolvovať pešiu túru či zabrať do pedálov bicykla.

Výrobca
Daniel Kollár a Ján Lacika, vydavateľstvo Dajama
Materiály
kriedový papier
Infocena
12,- €
Obchody
http://www.dajamabooks.sk/index.aspx?PageType=1&Kod=534&Kateg=18

Od hradu k hradu – 2. diel z edície po Slovensku

Od hradu k hradu z autorskej klávesnice Daniela Kollára a Jána Laciku obsahuje 20 výletov k 47 hradom naprieč stredným a východným Slovenskom, ktoré prešli osobne. Plynule tak nadväzuje na 1. diel, ktorý sa sústreďuje na západné Slovensko. Rovnako ako všetky knižky z edície Po Slovensku, má formát 113 x 200 mm, je brožovaná, s mäkkou väzbou. Informačná hodnota je rovnako v množstve fotografií získaných počas putovania od hradu k hradu. V tomto dieli je ich 146 od siedmych autorov.

Povesti či legendy vnášajú život do kamenných múrov stredovekých historických stavieb a spolu s dobovými fotografiami približujú hmatateľne dávno zabudnuté časy.

Jednotlivé kapitoly

Vzhľadom na vzdialenosti hradov v rámci jednej kapitoly, je tu tucet trás vhodných pre pešieho aj pre cykloturistu, sedem iba pre cyklistov a jedna iba pešo. Kapitola sa začína celostránkovou fotografiou jedného z hradov, obsahuje čriepky z histórie oboch hradov, nechýba krátka povesť s dobovou fotografiou, opis trasy medzi jednotlivými hradmi. Na celostranovom mapovom výreze je vyznačená cyklotrasa modrou farbou, pešia trasa čiernou farbou. Použitý mapový podklad je z VKÚ Harmanec, chýba mierka použitej mapy, ktorá je pri každej trase odlišná vzhľadom na odlišnú dĺžku trasy od 4 do 80 km.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Trasy na bicykli sú vedené mimo hlavných ciest, a tak sú bezpečné nielen pre skúsených cykloputovačov, ale aj pre rodiny s malými zvedavcami na štyroch kolesách či s batôžkami na chrbte.

Ľubovnianske hrady

Zaujala ma kapitola venujúca sa Ľubovnianskym hradom. Doteraz som mala dojem, že je len jeden, ktorý poznáme vrátane skanzenu pod jeho hradbami. Že vo vzdialenosti 20 km je aj druhý hrad - Plaveč, som zistila až listovaním v knižke. Už od 13. storočia sa vypína nad riekou Poprad. Dnes patrí medzi najviac ohrozené hrady na Slovensku, jeho obnova je zatiaľ veľmi opatrná.

Záver

Oba diely putovania Od hradu k hradu ponúkajú skĺbenie čoraz populárnejšieho pohybu na bicykli s návštevou známych aj menej známych hradov, resp. zrúcanín, na ktoré je naše Slovensko veľmi bohaté a pridávajú tak motivačné ciele putovania. A ak už príde obdobie dlhých zimných večerov, je to krásne čítanie a rozvíjanie fantázie pre malých a veľkých. Na jar tak budete parádne teoreticky pripravení. Ja sa na zimné podvečerné čítanie s vnukom už teraz veľmi teším.

Fotogaléria k článku

Najnovšie