Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bridgedale Stormsock sú ideálnym doplnkom na jesenné bicyklovanie
Bridgedale Stormsock sú ideálnym doplnkom na jesenné bicyklovanie Zatvoriť

Recenzia Bridgedale Stormsock – nepremokavé cykloponožky

Jesenné obdobie nemusí znamenať koniec cyklosezóny, ak sa cyklista dobre vystrojí. Pokiaľ sa vám však nechce kupovať nové tretry, máte v zásade dve možnosti, ako ochrániť nohy pred chladom a vodou. Jednou sú nepremokavé návleky, druhou nepremokavé ponožky. Druhú menovanú možnosť som vyskúšal s ponožkami Bridgedale Stormsock v strednej hrubej verzii.

Výrobca
Bridgedale
Model
Stormsock
Typ
nepremokavé cykloponožky
Materiály
vnútro: 54 % merino, 36 % PES, 7.5 % PA, 2.5 % elastan
vonkajšok: 95 % PA, 5 % elastan
membrána: 100 % PU
Vodný stĺpec
10000 mm
Priedušnosť
15000 g/m²/24 h
Farebné kombinácie
čierno-šedá s modrými prvkami, khaki
Páči sa mi
nepremokavosť a ochrana proti chladu na bicykli, na turistiku ako záložné riešenie pre prípad núdze, príjemné zvnútra, merino zložka vnútri
Nepáči sa mi
vyššia hmotnosť, midweight hrúbka sa nemusí zmestiť do topánok
Infocena
42 € – odporúčaná MOC
Obchody
» e-shop distribútora pre Slovensko

Ponožky sa dodávajú v dvoch farbách – čierno-šedé s modrými prvkami a khaki. Ponožka z dizajnového hľadiska veľmi neohúri, v mojom variante z topánky vykúka len čierna horná časť s viditeľným nápisom Bridgedale.

Konštrukcia ponožky je trojvrstvová – vnútro, membrána, vonkajšok. Vnútro je kombinácia merino vlny (54 %), polyesteru (36 %), nylonu (7,5 %) a elastanu (2,5 %). Vnútri je hrubšie vystlaná oblasť chodidla, päty a prstov oproti zvyšku. O membráne Hydrotech, ktorá tvorí strednú vrstvu, výrobca veľa neinformuje. Dozvieme sa len, že ide o 100 % polyuretán a že hodnota priedušnosti je viac ako 15 000 g/m²/24 h a vodný stĺpec viac ako 10 000 mm. Vonkajšiu vrstvu tvorí 95 % nylon a 5 % elastan.

Ponožka je veľmi elastická a po nasadení pevne obopína nohu. Hore je ukončená sťahujúcou elastickou manžetou. Na hmat je zvonka veľmi umelinová, zvnútra príjemne mäkká. Objem ponožky je značný a už pri midweight variante sa nemusí dobre zmestiť do topánok, preto odporúčam vyskúšať s topánkami, v ktorých ich budete nosiť. Keďže moje tretry sú mi o kúsok väčšie, ponožky sadli akurát. Skúšal som aj do starších bezmembránových turistických polovičiek a bolo to na hrane použiteľnosti. Ak by ale začalo liať, bolo by to lepšie ako čvachtať nohami v mokrom.

Hoci výrobca ponožky považuje za univerzálne – teda aj na turistiku – nosil som ich len na bicykel. Mával som ich aj ako zálohu na túrach, kam som išiel s vyššie spomínanými premokavými polovičkami. K reálnemu použitiu však nedošlo. Na bicykli v jesenných podmienkach boli skvelé, zlepšovali tepelný komfort pri teplotách pod 10 °C. Tiež sa mi podarilo v nich vbehnúť do mláky, ktorá nevyzerala hlboko, no nakoniec tretra skončila komplet vo vode. Topánka bola samozrejme komplet premočená, avšak noha ostala po zvyšok trasy v suchu a chlad z mokrej topánky prenikal, no menej, než som čakal.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Celkovo hodnotím ponožky ako vydarený produkt najmä pre cyklistov. Aj v prípade, ak neprší, no je chladnejšie, sa budú hodiť ako prevencia oziabania nôh a tiež proti vetru. Pre turistiku by som skôr odporučil verziu LightWeight, ktorá nebude mať problém sa zmestiť do bežných polovičiek. Pre vysoké topánky sa mi toto riešenie úplne vhodné nezdá, keďže tie bývajú väčšinou s membránou. Keď-tak ako záloha pre prípad núdze.

Fotogaléria k článku

Najnovšie