Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Korýtko
Korýtko Zatvoriť

PR Vláčik Korýtko vozí rodiny aj cyklistov

Historický vláčik Korýtko je v prevádzke už tretiu sezónu. Vlak s vozňom pre bicykle a kočíky premáva počas všetkých prázdninových víkendov na trojkilometrovom úseku zrekonštruovanej železnice z Ružomberka, hlavnej stanice, do stanice Zápalkáreň.

Ponúka možnosti pre cyklistov aj turistov na výlety v okolí. Napríklad na obľúbenú 23 kilometrov dlhú CykloKorytničku. Novinkou oproti minuloročnej úspešnej sezóne je nový asfalt na ďalšom úseku trasy CykloKorytničky a tiež inštalácia zastávok s LED displejmi na stanici v Ružomberku aj na tzv. Zápalkárni.

Táto trať tu existuje už 110 rokov a pôvodne spájala mesto Ružomberok s Kúpeľami Korytnica. Dnes vás táto jedinečná trať priblíži na začiatok Cyklokorytničky – obľúbenej cyklotrasy popri riečke Revúca. Zo stanice Zápalkáreň môžete pokračovať pešo alebo na bicykli a navštíviť farmu Gejdák (1,4 km), Vlkolínec (3,8 km), Minizoo pod Sidorovom (5 km), Malinô Brdo (6,5 km), Jazierce, Podsuchá, Smrekovica, Liptovská Osada – Gothal, Korytnica.

Z Ružomberka vás na začiatok Cyklokorytničky (ul. Šoltésová – bývalá Zápalkáreň) dopraví každý víkend a sviatok počas júla a augusta 2020.

Cestovný poriadok

„Radi by sme všetkých návštevníkov Liptova pozvali k nám na výlet Korýtkom. Vďaka vláčiku si môžu zabicyklovať na trase CykloKorytničky alebo sa vybrať do Vlkolínca – pamiatky UNESCO, kde odporúčame aj e-biky, ktoré sa dajú zapožičať u nás na konečnej stanici v Zápalkárni. Prírodným skvostom je neďaleký Brankovský vodopád, ku ktorému sa poľahky dostanú tiež vďaka vláčiku. So svojou výškou 55 m je najvyšším vodopádom v Nízkych Tatrách a zároveň sa radí do prvej päťky najvyšších vodopádov na Slovensku. Tých možností na turistiku či cyklistiku s využitím vláčika je veľa a najmenšie deti poteší už len to, že sa ním zvezú,“ povedal Miroslav Klíma, jeden z aktivistov vďaka, ktorým vláčik Korýtko ožil.

Cena za prevoz vláčikom je symbolická. Dospelí zaplatia jedno euro, deti, dôchodcovia a ZŤP cestujú za polovicu a deti do 3 rokov jazdia bezplatne. Navyše s Liptov Region Card majú aj dospelí len polovičné vstupné. Preprava kočíkov a bicyklov je zadarmo. Vo vlaku by mali návštevníci používať rúška a dezinfekcia rúk je zabezpečená.

„Do aktuálnej letnej sezóny sme zaviedli špeciálny projekt turistického pasu, aby sme našich návštevníkov motivovali stráviť čas v Ružomberku a jeho okolí. Sme síce priemyselné mesto, ale máme veľa čo ponúknuť vďaka okolitej prírode aj turistickej infraštruktúre. Turistický pas Ružomberok môže každý záujemca získať zadarmo. Stačí si ho vyzdvihnúť v Informačnom centre v Ružomberku alebo v Dome UNESCO vo Vlkolínci. Pre každého, kto nazbiera aspoň päť pečiatok, je prichystaný malý darček na pamiatku. Jedným z miest, kde sa dá pečiatka získať je aj naša CykloKorytnička,“ povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

„Sme radi, že môžeme na Liptove opäť ponúkať atrakciu historických jázd vláčikom, ktorá baví najmä deti a milovníkov starých vlakov a pre cyklistov a turistov je príjemnou formou ako sa dostať bližšie k štartovaciemu bodu ich výletov. Nedávno v Skanzene v Pribyline verejnosti sprístupnili aj úsek zrekonštruovanej Považskej železnice, takže do leta vstupuje Liptov aj s ďalšou motorizovanou, historickou novinkou čo je pre dovolenkárov výborná správa,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Projekt Korýtko – vlakom a bicyklom spolu s mestom Ružomberok a aktivistami realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a použije naň prostriedky aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 6 500,- eur.

Najnovšie