Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pláne Ipeľskej pahorkatiny so Sitnom v pozadí
Pláne Ipeľskej pahorkatiny so Sitnom v pozadí Zatvoriť

Cyklotúra Šiklóš, Horšianska dol., Svätý Kríž a Krížny vrch

Regióny Tekov a Hont sú rajom pre cyklistiku a cykloturistiku. Nachádza sa tu množstvo cestičiek s minimálnou premávkou, v pestrom (rovinatom, zvlnenom aj kopcovitom) teréne a v obklopení atraktívnej krajinnej scenérie. Popri trasách je množstvo prírodných, kultúrnych a historických pamiatok, ktoré sú zatiaľ neobjavené pre masy turistov. Navyše tu počasie po väčšinu dní v roku praje bicyklovaniu.

Vzdialenosť
36 km
Prevýšenie
+608 m stúpanie, -608 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 16.03.2021
Pohoria
Podunasko: Podunajská nížina - Podunajská pahorkatina - Ipeľská pahorkatina
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 276 m n. m. Vápnik (Šiklóš)
  • Najnižší bod: 156 m n. m. Kalinčiakovo, most cez Sikenicu
  • Mapa: Otvoriť mapu v novom okne
Voda
kohútiky s pitnou vodou na Námestí hrdinov v Leviciach (od 15. apríla do 15. októbra)
Doprava
Levice (vlak, bus)
trekingový alebo horský bicykel
SHOCart mapy
» č.228 Podunajsko – východ, B (1:100.000)

Cyklotrasy regiónov Tekov a Hont I.

Do roku 2020 bolo v okolí Levíc vyznačených len veľmi málo cyklotrás. V okolí Dudiniec boli cyklotrasy zanedbané. Situácia sa zmenila k lepšiemu, a preto by som vo forme niekoľkodielneho článku predstavil milovníkom prírody a nadšencom cykloturistiky oficiálne značené, ale aj neznačené cyklotrasy, ktoré sú v okolí miest Levice a Dudince.

Trasa

Levice – Vápnik (Šiklóš) – Kalinčiakovo – Krškany – Horša – Svätý Kríž – Podlužany – Levice

Kalvária

V polooblačný veterný marcový deň som si zvolil zelenú cyklotrasu, ktorá vedie z centra Levíc do mestskej časti Horša a odtiaľ som sa vrátil poľnými a viničnými cestami späť do Levíc. Začal som na Námestí hrdinov. Z hlavného námestia cesta stúpala pomedzi domy na kalváriu. Zahol som k vyhliadke, odkiaľ je pekný pohľad na Levický hrad. Zachovalá zrúcanina sa nachádza takmer v centre mesta a jej súčasťou je galéria, múzeum a vináreň. Pokračoval som ku krížovej ceste, pri ktorej je ďalšia vyhliadka smerom na sever. Na vrchole sa nachádzajú základy zbúraného kostola a zvláštna rozhľadňa s krížom. Z kalvárie som po cyklotrase pokračoval klesaním pomedzi cintorín a historickú budovu strednej pedagogickej školy a ďalej ulicami smerom na juh k okraju mesta.

Vápnik (Šiklóš)

Trasa vedie popod vinice v časti Staré Levice. Vietor fúkal do chrbta a strmý kopec na Koncovu horu som vyšiel s ľahkosťou. Z asfaltovej cesty smerovník ukazuje na poľnú cestu, ktorá tiahlo stúpa popri viniciach. Po ľavej strane sú pekné výhľady na Štiavnické vrchy s výraznými vrchmi Priesil, Agraš, Ťatiar a s najvýraznejším Sitnom. Pred vstupom do lesa sa nachádza posedenie pod pekným dubom. Cesta v lese je miestami vysypaná stavebným odpadom. Na jej konci je žlto značená odbočka na vrch Šiklóš (alebo tiež Vápnik). Je to veľmi vzácne miesto, keďže sa tu vyskytuje unikátny travertín s názvom Levický zlatý ónyx. Severný svah kopca je bývalý kameňolom, ktorý odkrýva do zlata sfarbené skaly. Škoda, že je v okolí množstvo čiernych skládok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Našťastie, vrchol kopca je pekne upravený. Sú tu informačné panely, stojany na bicykle, prístrešok, lavičky a ohnisko. Vrcholu dominuje pomník v podobe rozhľadne, odkiaľ boli počas 2. svetovej vojny riadené oslobodzovacie fronty. Rozhľadňa poskytuje krásny výhľad na všetky svetové strany. Vidieť najbližšie pohoria Tribeč, Pohronský Inovec, Štiavnické vrchy, Krupinská planina, Burda, Novohradské vrchy (maď. Börzsöny) a Gereče (Gerecse). Keď však vzduch vyčistí front (nie oslobodzovací, ale atmosférický), tak je možné zahliadnuť aj vzdialenejšie Malé Karpaty smerom na západ-severozápad, Javorie smerom na severovýchod a najvyššie maďarské pohorie Matra smerom na juhovýchod.

Margita a Kalinčiakovo

Zo Šiklóša som sa vrátil späť na zelenú značku, ktorá klesala po asfaltovej ceste k rekreačnému stredisku s termálnym kúpaliskom Margita-Ilona. Vládol tu stavebný ruch. Na pravom brehu Sikenice, v mieste schátraného bazéna Margita, má vyrásť obytný rezort. Neviem, či je v poriadku, aby bolo miesto s potenciálom zastavané rodinnými domami namiesto toho, aby sa opäť oživilo. Žiaľ, na Slovensku nie je nezvyčajným javom, že atraktívne miesta, ktoré mali kedysi vysokú návštevnosť, chátrajú a radšej sa investujú peniaze do niečoho nového, čo prinesie rýchly zisk. No čas ukáže a možno tu vyrastie čosi pekné. Našťastie, bazény na ľavom brehu Sikenice bývajú v lete využívané domácimi aj dovolenkármi. Od kúpaliska som sa dostal do Kalinčiakova, ktoré je mestskou časťou Levíc. Sú tu dve historické pamiatky. Prvou je barokový kaštieľ z 18. storočia a druhou románsky kostol z 12. storočia. Prešiel som po zaujímavom prvorepublikovom moste cez Sikenicu a odbočil som smerom na obec Krškany.

Horšianska dolina

Po prekonaní kopčeka som sa spustil do Krškán, kde som sa opäť dostal na pravý breh rieky Sikenica. Na konci Krškán rieka vyúsťuje z kaňona, ktorý má názov Horšianska dolina. Dolina je národnou prírodnou rezerváciou. Súbežne s cyklotrasou vedie náučný chodník s tabuľami o miestnych geomorfologických, botanických a historických zaujímavostiach. Sikenica sa tu zarezala do vulkanického podložia a dolina je lemovaná vysokými andezitovými bralami, ktoré boli v tomto čase bez vegetácie veľmi dobre viditeľné. Rieka meandruje na dne doliny v neupravenom koryte a vytvára nádherné zákutia. Na niektorých miestach je prúd pokojný, inde voda celkom hučí.

Veľmi pekná je aj mestská časť Levíc - Horša. Sú v nej pekne upravené chalupy. V jej centre končí značkovaná cyklotrasa. Za Horšou dolina pokračuje, bicyklom sa však dá prísť len k schátranému táboru a ďalej je to ťažké aj na pešo (o tomto úseku sa môžete dočítať v článku Kmeťovce – Horšianska d. – Kalinčiakovo. Preto som zvolil inú cestu.

Svätý Kríž a Krížny vrch

Z Horše som vyšiel na pláne Ipeľskej pahorkatiny. Stúpal som lesnou cestou strmo do kopca okolo sadov. Preťal som hlavnú cestu a šliapal som lúkami a poľami priamo proti vetru smerom k Novej Dedine, nad ktorou sa týčil vrch Priesil. Popri ceste stáli dvaja svätí, v tomto prípade pred dedinou, ešte presnejšie pred osadou. Osada Svätý Kríž patrí k Novej Dedine. Sú tu väčšinou sady a vinice, no nedá sa prehliadnuť kaštieľ. Ešte donedávna bol rekonštruovaný, ale momentálne vyzeral opustene. Podľa toho, čo som sa dočítal, má teraz jeho majiteľ iné starosti.

Z osady do Novej Dediny viedla asfaltová cesta. Z nej som ale odbočil na poľnú cestu, ktorá križovala potok Podlužianka. Bol tu brod, no vody bolo toľko, že ma až zabrzdila v strede potoka, a tak som zložil nohu z pedála do vody, čo v období stále panujúcej astronomickej zimy nie je až tak v pohode. Mohol som si vybrať aj inú cestu, ale mám, čo som chcel. Našťastie, z Novej Dediny do Levíc to bol len kúsok a neprekážala mi ani mokrá tretra.

Novú Dedinu tvoria tri, kedysi samostatné dediny: Gondovo, Opatová a Tekovská Nová Ves. Prechádzal som len poslednou jej časťou a na jej konci som zabočil vľavo. Opäť som prešiel cez Podlužianku, tento raz po moste. Za mostom som z asfaltovej cesty zišiel na poľnú, na ktorej ma čakalo stúpanie. Popri viniciach som prišiel do Podlužian. Za Podlužanmi sa kúsok od cesty nachádza dobre ukrytý vojenský bunker. Z asfaltovej cesty som odbočil na poľnú, ktorá ma doviedla do vinohradníckej oblasti Krížny vrch. Aj tu sa nachádza náučný chodník. Prešiel som okolo sochy svätého Urbana a popri židovskom cintoríne som sa dostal pod levickú kalváriu, kde som cyklotúru začínal. Ešte som na ňu vyšliapal po peknej, ale strmej cestičke a spustil som sa dole na Námestie hrdinov.

Záver

Značkovaná cyklotrasa bezpochyby prechádza veľmi zaujímavými miestami. Je však na škodu, že nie je zokruhovaná. Napriek tomu sa mi podarilo nájsť spôsob, ako sa vrátiť do miesta štartu mimo hlavných ciest a prejsť okolo ďalších zaujímavostí v blízkom okolí Levíc. Trasa je vhodná výhradne pre horské bicykle, nakoľko značná časť vedie mimo asfaltových ciest a na niektorých miestach môže byť počas vlhších dní poriadne blato. Profil je zvlnený a hoci je nadmorská výška v rozpätí od 150 do 300 m n. m., tak na 35 km sa tu nastúpa okolo pol kilometra. Ale všetky kopce, hore aj dole, sa dajú prejsť v sedle. Náročné sú stúpania z Horšianskej doliny a na kalváriu. Obe sa však dajú nahradiť ľahšími alternatívami, rovnako ako prejazd cez potok sa dá obísť po moste a v tom prípade nič nebráni v príjemnej jazde po zaujímavostiach v okolí Levíc.

Fotogaléria k článku

Najnovšie