Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Dunajské luhy pri Gabčíkove
Dunajské luhy pri Gabčíkove Zatvoriť

Cyklotúra Dunajské luhy pri Gabčíkove

Slovenské „Plitvice“ nájdete neďaleko Bratislavy. Kúsok od Bratislavy pri Gabčíkove sa nachádza oblasť, v ktorej zažijete trochu inú cyklistiku, cyklistiku spojenú s brodením sa po vode.

Vzdialenosť
42 km
Prevýšenie
+11 m stúpanie, -11 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 08.07.2021
Pohoria
Dunajské luhy pri Gabčíkove
Trasa
Doprava
Gabčíkovo (bus, parkovanie pri horárni Horný Dekan)
horský alebo trekingový bicykel
SHOCart mapy
» mapa momentálne nie je v ponuke

Zaujalo ma krátke video na aktuality.sk s názvom Slovenské „Plitvice“ nájdete neďaleko Bratislavy, v ktorom bol zachytený mimoriadne atraktívny systém vodných ramien s kaskádami, ktorými je možné sa brodiť. Vo videu bolo odporúčané, že atrakciu je najlepšie si vychutnať z bicykla. Hneď som začal skúmať danú oblasť, ležiacu neďaleko Gabčíkova s názvom Dunajské luhy. Je to chránená krajinná oblasť, cez ktorú vedie turistický chodník (červená značka), ale aj mnoho ďalších pospletaných cestičiek (odporúčam mať navigáciu).

Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy je najmladšia zo štrnástky chránených krajinných oblastí na Slovensku. Oblasť pozostáva z piatich samostatných častí Podunajskej nížiny, ktoré sa tiahnu od Bratislavy juhovýchodne v smere toku rieky Dunaj k hraniciam s Maďarskom k Veľkolélskemu ostrovu v okrese Komárno. My sme cyklotúru absolvovali v tretej samostatnej časti, ktorá je najrozsiahlejšia, leží medzi obcami Dobrohošť a Sap.

Trasa

Horný Dekan – Bačianské ramená – Trstenské jazero – Dunaj – Bodíky rázcestie – Dunaj – Šípová hať – Šulianské jazero – Bodíky, rázcestie – Dunaj – Ostrov orliaka – Gabčíkovo, prístav – Horný Dekan

K Dunajským luhom je možné sa dostať na bicykli z Bratislavy, je to okolo 46 km, ale lepšie je si sem bicykle doviezť autom, keďže samotná cyklotrasa po Dunajských luhoch má desiatky kilometrov, no a s cestou naspäť na bicykli do Bratislavy by to bolo vyše sto kilometrov. Nemusíme sa bicyklovať v krásnej lokalite s predstavou, že naspäť domov nás čakajú ďalšie desiatky kilometrov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Auto sme zaparkovali hneď za prejazdom cez hrádzu Vodného diela Gabčíkovo na mieste s názvom Horný Dekan. Predtým sme sa ale nakrátko zastavili na hrádzi vodného diela, na ktorom je parkovisko. Parkovať tu neodporúčam počas cyklotúry, pretože parkovisko je možne použiť len na dve hodiny. Preto sme parkovali inde.

Musím povedať, že sme sa vybrali na cyklotúru v čase, keď SHMÚ upozorňoval na vysoké horúčavy, ba dokonca mali v ten deň byť prekonané na mnohých miestach na Slovensku teplotné rekordy. Trochu som sa obával ako to dopadne, ale cyklotúra i napriek vysokým teplotám bola príjemná, keďže väčšina trasy vedie pekným lesom, ktorý nás chránil pred horúcim slnkom, no a ďalej, vždy počas jazdy na bicykli sme mali krátke zastávky pri vodných brodoch, ktoré sme zdolávali brodením sa v osviežujúcej vode, čo bolo príjemné. Tu sa ale trochu pristavím. Ako obuv na cyklotrasu po Dunajských luhoch odporúčam sandále, pretože okrem vozenia sa na bicykli, sa brodí aj vo vode. Ďalej neodporúčam prejazd brodov na bicykli, lebo dno brodov býva klzké, a tiež v niektorých brodoch sa nachádzajú výmole, ktoré nie je vidno, a pri vjazde do takéhoto výmoľu hrozí pád. A pád z bicykla nie je nič príjemné a k tomu ešte do tečúcej vody.

Ako som spomínal, trasa je príjemná, bez stúpaní, vedúca lužným lesom rôznymi zákutiami dunajských ramien, jazier a hatí. Trasu som sa snažil plánovať tak, aby sme sa čo najviac vnorili do lužného lesa, popri ramenách a jazerách a nie pri hrádzi. Terén cesty bol bez väčších nerovností a žiadnych stúpaní. Príroda je tu krásna, pripadá mi nedotknutá. Prakticky sme stretli len pár ľudí, ak nerátam cestu pri Šulianskom jazere, kde je vystavaných mnoho rekreačných chatiek.

Keďže trasa viedla aj po nevyznačených turistických cestách, je dobré trasu mať uloženú v navigácií a podľa nej sa orientovať. Niektoré hate sú väčšie, iné menšie a pri ich zdolávaní je najlepšie bicykel niesť nad vodou, keďže prúd vody pri tlačiacom bicykli kladie väčší odpor pri zdolávaní brodu. Ako som spomínal, cyklotrasa viedla aj pri Šulianskom jazere. Voda v tomto jazere je číra, dá sa v ňom okúpať, jeho štrkové pláže však nie sú upravené. Kúpanie v jazere je na vlastné riziko. V lokalite sa nachádza bufet ponúkajúci rýchle občerstvenie.

Pripájam odkaz na krátke video z cyklotrasy, v ktorom si môžete okrem iného pozrieť ako vyzeralo brodenie sa vodnými ramenami.

Zhodnotenie

Okolo Bratislavy máme na bicykli prejazdených veľa trás, dokonca aj smerom k Neziderskému jazeru (Neusiedler See) v Rakúsku, ale naša cyklotrasa po Dunajských luhoch bola iná, netradičná prekonávaním vodných ramien v príjemnom lužnom lese, v ktorom bol kľud. Nenáhlili sme sa, občas sme zosadli z bicykla a len tak sme sa dívali na peknú okolitú prírodu. Celú trasu sme absolvovali aj so zastávkami asi za 3,5 hodiny.

Fotogaléria k článku

Najnovšie