Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Bratislavy na Röthelstein

Diskusná téma K článku: Z Bratislavy na Röthelstein

Cestu popri Dunaji z Bratislavy do Čunova pozná takmer každý, kto aspoň chvíľu žil v našom hlavnom meste. Oveľa menej známa je cesta opačným smerom – priamo popri Dunaji do Hainburgu. Odkedy je Slovensko v schengenskom priestore, tak rada hľadám nové cesty na prechod do susedného Rakúska, ktoré boli ešte donedávna pre verejnosť neprístupné. Tak to bolo aj v tomto prípade, keď sme sa rozhodli zistiť, kam vedie rozbitá asfaltka, ktorá vybočuje z cyklistickej cesty pod mostom Lafranconi a dostali sme sa až na zrúcaninu hradu Röthelstein v národnom parku Donau-Auen.

MisoB

Martin vďaka za info. Ale asi to prekreslím, až keď sa dostanem k informáciám, ako to pokračuje na AT strane.

Martin Hrdý

Pardon, v celom predchádzajúcom príspevku som zle písal obec Wolfstahl, správne je samozrejme Wolfsthal. Stáva sa mi to často, hanbím sa ako pes, lebo som nemčinár.

Martin Hrdý

Veru, medzinárodný turistický chodník E8 je na slovenskej strane po zídení z Mosta Lafranconi po hranice čerstvo preznačkovaný. Zistil som to, keď som sa dve augustové nedele bol na pol dňa prevetrať na bicykli. Prvú nedeľu som chcel ísť trasou popisovanou v tomto článku, ale keďže začalo pršať a nechcelo sa mi predierať cez húštinu popri Dunaji, strihol som si to cez Berg a Kittsee do Jaroviec a Rusoviec. Všimol som si však, že na slovenskej strane zmizol na hrádzi pred priechodom Petržalka-Berg (turistickamapa.sk/?x=17.06940…) smerovník turistického informačného miesta Petržalka. Druhú nedeľu vidím, že po zjazde z Mosta Lafranconi (turistickamapa.sk/?x=17.07601…) novo namaľované šípky navádzajú vrátiť sa kúsok doprava po hrádzi k Novému mostu, potom treba zbehnúť hneď doľava po asfaltke smerom k Dunaju a zase doľava popod most Lafranconi k vodnému zdroju. Značky sú potiaľ na asfalte aj stromoch. Posledná kľučka je okolo vodojemu, kde treba ísť najprv doprava a potom opäť doľava. Pri vodojeme sa začína bývalý pohraničiarsky chodník. Je však už dosť zarastený a ak ním ide cyklista, musí sa neustále vyhýbať konárom a burine (pŕhľavy je našťastie málo). Peší turista to má ľahšie, ale ak je vlhko a daždivo ako tento rok, zožerú ho tam komáre. Asi po 1,6 km predierania sa džungľou asfaltka pri tabuli upozorňujúcej na štátnu hranicu zahne v tomto bode (turistickamapa.sk/?x=17.05893…) v 90-stupňovom uhle doľava a kopírujúc hranicu vyústi na hrádzu pred priechodom Berg na mieste, kde bol kedysi hríb. Či je značka potiahnutá od predchádzajúceho bodu až k rázcestiu Schlossau (turistickamapa.sk/?x=17.01254…) neviem, pretože peší turista môže pokračovať ďalej popri Dunaji, ale ja ako cyklista v kraťasoch som sa do tej húštiny neodvážil. Zvyknem pokračovať až ku kruhovému objazdu pred Wolfstahlom, kde zabočím doprava a po šotolinovej ceste prídem po okraji lesa a poľa na úrovni Kriechenau opäť k Dunaju. Pokračujem k rázcestiu označenému ako Schlossau-Brücke, kde sa dá ísť do Hainburgu alebo Wolfstahlu. Červená sem však prichádza len z Wolfstahlu, smerom zo Slovenska som ju popri Dunaji nikde nezaregistroval, rovnako ani vo Wolfstahli som nikde nevidel ústiť pri zámku žltú a modrú od Dunaja ako je to na mapách. (Takisto v teréne nie je žiadna žltá spájajúca Wolfstahl a Hainburg, ale to len na okraj.) Takže E8 bola preložená, smerovník Petržalka je zrušený, ale zmenu môžem potvrdiť len od Lafranconi po rakúsku hranicu. Či sú značky aj ďalej, neviem, no keďže je to už na rakúskom území, značiť by si to mali oni. A ešte jedno: Keď už sa medzinárodný chodník presmeroval, mohol sa predtým trochu presekať a vybaviť smerovníkmi, lebo človek je potom v neistote, či ide dobre. Zmena zatiaľ nie je zachytená ani na stránke KST (kst.sk/…/zmeny_ac.pdf).

Johny - TOM

Mišo, správu o značkovaní mám len od značkára, ktorý ju robil.Skončil však pred Schlossau, pri súkromnom majetku. Doznačkovanie do Wolfsthalu mali podľa neho doriešiť už rakúski značkári. Keď budem vedieť viac, dám vedieť.

MisoB

Johny, ak mas presnejsie informacie o trase (razcestniky, ich nazvy, priebeh) tej znacky, posli mi ich na mail aby som ju mohol hodit do databazy pre turistickamapa.sk$ret
V clanku sa to nespomina, ale podla doterajsich podkladov asi na urovni Wolfsthalu je pri Dunaji razcestie Schlossau (modra + zlta) - napaja sa ta cervena na ne?

Johny - TOM

Malé meškanie oproti vstupu do schengenu. Turistický chodník od mosta Lafranconi do Hainburgu bol preznačkovaný až v tomto roku. Z toho dôvodu nie je uvedený v žiadnej mape!

MatusM

A ja som zase, naopak, práve vďaka geocachingu "objavil" tieto miesta a mnohé iné. Zapamätám si najmä výjazd, keď sa mi pod Rothelsteinom pokazil bike a musel som ho 15km domov tlačiť:) pekný článok

Myrek

Bol som tam na jar. Na spominanej lavicke bol taky pokoj a pohoda, ze som tam vydrzal niekolko hodin. Aj geocache uz mam najdenu :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov