Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cyklovýlet cez Vojenský obvod Záhorie

Lubo

Mam pocit, ze cesi su viac cykloturisti ako my, tak ako su viac turisti a aj ked maju malo v penazenke, vedia pochodit mnoho za malo. Sice s majkou ale na havaj :-))))).
Na obranu mozno povedat, ze u nas su dost zle podmienky. Ak je cyklotrasa na nebezpecnej ceste 2.triedy prazdna, tak nemozno hovorit asi o nechuti ako skor o pude sebazachove. Dalsou kapitolou su sluzby -- napr. v takom Plav. Mikulasi nie je jediny penzion alebo privat, kde by mohol cykloturista zlozit hlavu. Pritom by to mohla byt dobra zastavka pred dalsim postupom ci uz smerom na bory alebo prechod na druhu stranu Karpat, kam sa da z Plav.Mik. dostat relativne pohodovou asfaltkou.
Ked sa clovek pozrie, kolko naroda je na bikoch v Karpatoch pri BA, na Dunajskej alebo Moravskej hradzi, ci na slepej nepouzivanej asfaltke za Vajnorami, nemozno asi hovorit o apatii ... skor treba hladat priciny.

Tu by sa mohla pripojit autorka clanku, pretoze bikuje v tejto aj inych oblastiach casto. Momentalne je vsak odcestovana, takze snad v utorok :-).

Palic

vratim sa este k svojmu prispevku. na sumave je to ozaj so sluzbami pre cyklistov špicove.kvalitne cyklocesty,informacny system (v kazdej dedinke je infocentrum).ALE ! aj tam sa rúbe.niekedy som mal pocit, že idem "hospodarskymi lesmi" malych karpat a nie narodnym parkom sumava (aj vdaka mohutnym polomom a naslednym holorubom), kde sa bojite dotknut vody v potoku, kvoli nadpriemernej hustote strazcov prirody a paranoickym reciam ceskych turistov. pre mna to bolo az smiesne ako uzskostlive reci vedu. A este jedna vec ma zarazila. neviem ci je to bezna vec - vodu do flase z vodovodu v jednom penzione zapadlej dedinky mate za pjetku (teda za 10 Kc) hehe.

DanielaM

Necakala som, ze moj prispevok rozprudi takuto zapalenu diskusiu.
K moznosti ubytovania v oblasti Plav.Mikulasa mozem dat do pozornosti penzion vedla v Plaveckom Podhradi v areali PD Agropartner, je cerifikovany ako zariadenie splnajuce kriteria Vitajte cyklisti, mozte si viacej pozriet na stranke vitajtecyklisti.sk$ret
Ludi na bicykloch je u nas velmi vela, len je problem zistit, kde sa da bikovat bezpecne a aj vyuzivat infrastrukturu. Lebo v cyklistike je to uz ako s lyzovanim, vzhladom na nebezpecne cesty a slabu infrastrukturu chodia tisicky cyklistov vedla do Rakuska a na Moravu. V Rakusku pocujete slovencinu v ramci cyklociest velmi casto a nie len v "dohmate" z BA, ale aj na Drave, Salzachu, Dunaji, ci na horskych cyklotrasach.
Na info materialy sa da spolahnut, ak je trasa pre bicykle, urcite tam nestretnete kamion. Na hrdu mapu s 10.000 km znacenych cyklociest na Slovensku sa veru nespolahnem. Rada by som spoznala viacej Slovenska na bicykli.Verim, ze tu budu pribudat prave clanky, ktore predstavia nove a bezpecne moznosti.
Vo Vajnoroch, kde byvame, mame slepu cestu dlhu 2,5km - urceny na rekreaciu - korcule, bicykle. Je plna skoro stale a urcite nie len domacimi.
Sami sme si nasli kopu ciest a cesticiek, ktorymi sa dostaneme do dalsich obci pekne mimo hlavnu trasu. Obce aj spolupracuju v prepajani, zatial ale zial iba teoreticky, su pripravene plany prepojenia z Bratislavy do Pezinka, ale asi az pre nasich vnukov. Skoda. volne chvile na bicykle su super, v partii nadherne.

Palic

chcem sa spytat tu pritomných lesologov.v nejakych štatistikach som sa docital, ze na slovensku pribudne za rok viac drevnej hmoty ako sa vytazi. podla mna je to dost pravdepodobne. nechcem nacinat ochranarsku temu na tomto fore a spustat dalsiu hadku o cisla. len ma napadlo, reku, ked uz o tom bola rec tak sa slusne spytam. dakujem za kazdu odpoved.

Pinus

Celková zásoba drevnej hmoty v slovenských lesoch je zhruba 445,9 mil. m3 hrubiny bez kôry. Priemerná hektárová zásoba je 232 m3 hrubiny bez kôry. Na zvyšovaní zásob drev. hmoty sa podieľajú najmä nadnormálne plošné zastúpenie 50-100 ročných porastov, spresňovanie postupov zisťoavania zásob (nové rastové tabuľky), ako aj v dôsledju ďalších faktorov(klimatické zmeny).

Palic

pokial tomu dobre rozumiem, drevnej hmoty v globale pribuda, da sa vsak povedat, ze jej sice v rocnom uhrne menej je, ale v konecnom dosledku to nie je take iste, pretoze dnesny stav naznacuje pokles s tendenciou narastu v najblizsich 340 rokoch? dobre som tomu poroumel? :-)

Pavol.slodicak

autorovi:
viem, ze to co si pisal, je len tvoj nazor, ale preco si najprv neoveris fakty o oblasti, o ktorej pises. narazam na "osadu" Zahorie, jej okolie a jej historiu.
bolo tam dost zalezitosti,ktore mna osobne dojali ich nepravdivostou:

  1. celu strelnicu mam pomerne dost prechodenu, ale buzerplatz som tam nikdy a nikde nevidel. to comu hovoris buzerplatz je parkovisko pre BV alebo spevnena plocha pre odstavenie vojenskych vozidiel pri asanacnych pracach po strelbach (neviem si predstavit nakladanie municie, pancieru... na nespevnenom povrchu)
  2. maskovanie bunkru umelym kopcekom? to je tiez zle. ten umely kopce je lapac. pre neho sa umiestnoval terc, do ktoreho strielali protipechotnymi zbranami, tazkymi gulometmi a zbranami s dostrelom na dlhe vzdialenosti
  3. "Z novín a televíznych šotov sme sa dozvedali, ako generality uznanlivo chválili výkony svojich zverencov, ktorí sa tu hrali na vojnu proti prípadným imperialistickým votrelcom..." ??? nepomylil si si miesto? tieto hry sa uskutocnovali na uplne inej strelnici a aj sa uskutocnuju doteraz, ale ako ukazky bojov z minulosti a taktiez sa to uskutocnuje na inej strelnici (DPS)
  4. z bunkrov sa pozorovali strelby a nie manevrovanie tankov. bunkre na strelnici sluzia pre sledovanie strelieb alebo dopadu delostreleckych a leteckych granatov
  5. tebou spomynani tankodrom je v skutocnosti vyorany pas vrstevnice, ktory tvori protipoziarnu zabranu. do stredu "oboch tankodromo" dopadaju straly, rakety a bomby. kedze fyzika nepusti, tak od vsetkych tychto projektilov sa moze trava lahko zapalit.
  6. tie hrdzave nabojnice nemaju taku historiu ako si myslis. moj osobny odhad je, ze tie hrdzave nabojnice, ktore si videl, su tak polroka stare a ten hrdzavy tank, ktory si videl, sluzi ako terc. je to vyradeny tank, ktory sa uz neoplatilo opravovat, tak z neho spravili terc.
  7. mohol by si mi prosim ta spresnit, kde si videl "vysoké konštrukcie pre výcvik parašutistov"? na celej strelnici su 3 druhy vysokych konstrukcii. jedny su ako pozorovatelne, ale tie vo vasej aktualnej oblasti nie su, potom tam su veze, kde sa vytahovali kose na meranie rychlosti a potom tam su este dve 100m veze, medzi ktore sa natahoval terc pre delostrelectvo a tak isto aj kose na meranie rychlosti projektilu.
  8. v dedinke Zahorie neziju len zamestnanci VTSU Zahorie!
  9. aku exkurziu po Zahori ste mali? skola tam nie je? ja viem o dvoch.
  10. nikto cudzi tam nechodi? myslis, ze nikto tam nevidel nejakeho cyklistu? pravidelne sa tam pohybuju zahranicne zbrojarenske delegacie. nemyslis, ze to bola len nahoda, ze niekto bol na balkone a fajcil???
  11. "Zopár domov je prázdnych." a ktore prosim ta. ja sa tam nastahujem :))
  12. "Dopravné značky tu nie sú žiadne" ??? tak to si teda naozaj nebol na Zahori, na tom Zahori, ktore si sa snazil opisat
    Zaver: budem sa opakovat, podla toho, co si sa snazil opisat, tak si nebol na Zahori, ktore si sa snazil opisat.
    To co som ta opravoval to su fakty a prosim ta, nehanob to, ked o tom nic nevies. to co vidis, nemusi vyzerat tak, ako to vyzera.
    v pripade, ak by sa dakomu daco nelubilo, nech sa mi kludne ozve. vsetko rad zodpoviem
Sona

Vo vojenskych vycvikovych priestoroch Zahorie a Turecky vrch by mali pribudnut nove cyklotrasy v dlzke 88 km. Zatial je to v stadiu rokovani medzi zupou a ministerstvom obrany. bratislava.sme.sk/…/vojaci-pu…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov