Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cyklovýlet cez Vojenský obvod Záhorie

Diskusná téma K článku: Cyklovýlet cez Vojenský obvod Záhorie

Predĺžený víkend, kedy oslavujeme skončenie 2. svetovej vojny, sme trávili s manželom na našej chalúpke v Plaveckom Mikuláši. Je to výborná základňa na objavovanie krás Záhoria v ktoromkoľvek ročnom období, či už pešo alebo na bicykli. Tento raz sme sa rozhodli preskúmať časť kedysi neprístupnej „strelnice“, súčasti vojenského výcvikového priestoru medzi obcami Lakšárska Nová Ves a Plavecký Mikuláš.

Peter61

k histórii: za II. sv.v. tu cvičil wehrmacht inváziu do Stredomoria (podobné prírodné podmienky - piesok etc.)

Sabatier

Zaujimavy clanok, niekedy by som tam rad vyrazil. je trasa v sucasnotsi pristupna kazdemu alebo je treba nejake povolenie ktore maju miestni?

DanielaM

Je prístupná, miestni majú povolenie iba na zbieranie húb.

Peto

Povolenie sa da vybavit vzdy na zaciatku roka a je to nielen pre hubarov ale aj pre turistov, cykloturistov, skratka rekreacna turistika sa uvadza v tom povoleni. Mam ho aj ja lebo chodim z Malaciek do Jablonoveho cez vojensky priestor. Inak je to velmi pekna cesta. Je asfaltova a zacina, no je to prva lesna cesta na pravo (je tam rampa) ked pojdete z Malaciek smerom na Pernek. Prejdete cez nadjazd nad dialnicou a potom len asi kilometer a narazite na tu cestu. Neda sa to prehliadnut. Z Malaciek z centra do Jablonoveho je to cca 13 km + este spat, takze pekny, nenarocny a kratky vyletik. A ked mate stastie a ja ho mam skoro stale :-) tak narazite na roznu lesnu zver.

Palic

zahorska nizina je naozaj krasna vdaka borovicovym lesom.je to samozrejme sama rovina, takze ako stvorene pre rodinnu cyklistiku. desiatky kilometrov asfaltiek, po ktorych len zriedkakedy prefrci auto.S tou turistickou infraštrukturou je to naozaj bieda.pri senici v tesnej blizkosti vycvikoveho priestoru sa teraz buduje golfovy areal.od senice sa pripravuje novy prijazd, tak dufam ze bude aj s cyklotrasou, ktora by mohla prepojit myjavske kopanice a zahorsku nizinu. a snad pribudne aj nejaka restika.neviete niekto nieco o tom projekte?
cez vikend som bol na Sumave.sluzby pre cyklistov na vysokej urovni. dufam, ze sa takeho niecoho dozijeme aj na slovensku....niekedy

Peto

Veru v Čechách maju cyklotrasy na velmi vysokej urovni oproti nasim, kde na to seru. U nas je asi vhodnejsie investovat na blbiny. Aj u nas radsej postavili golfove ihrisko, skacalo sa kopec stromov len pre vyzitie darmozracov. A ked nie to tak daju zrubat dalsie lesy, aby bolo kde stavat podniky. U nas, uz nieje kam ist do lesa. Ak tam nieje podnik, alebo tento blby golf, tak je tam vojensky priestor alebo revir. Radsej mohli mesto investovat do cyklotras, ked sa tak Malacky pysia logom Vitajte cyklisti a nic tu pre nich nieje.

Lubo

... a z coho by sa naplnila korupcna obalka?
Tu davno nikomu vo fukcii nezalezi na nicom inom len vlastnom naplnenom vrecku! Vsak ked je korupcia doktrinou statu, tak to ide az po najmensie clanky verejneho zivota...

Peterf

Peto prestahuj sa do Skandinavie,pretoze s lesnatostou uzemia sme hned za nimi, nikto iny v Europe nema viac lesov ako my - chyba bude mozno v niecom inom, nie ze nemas kam ist. Porovnavat investicie do cyklotras a do golfoveho arealu je podla mna scestne - nemozes porovnavat statne investicie, ktore nemusia byt ziskove a investicie sukromnych osob. Lubo nie je v pravidlach Hikingu ze sa tu nemaju riesit politicke problemy? Mal by si ist prikladom ;-)
Na Zahori su pekne miesta na cyklistiku ale podla mna slovenske naj su Strazovske vrchy.

Rbr69

Peterf: korupcia nie je problem politicky, skor spolocensky a skryta je asi vsade

Rbr69

Lubo: to fukcia je preklep? alebo si myslel funkcia = fuck"cia lebo aj tak sa da :D:D

Sona

To peterf - ked sa to tyka lesov, myslim, ze aj politika tu ma svoje miesto. Ked sa o to nebudeme zaujimat, ta lesnatost, pri dnesnej rozsiahlej tazbe, sa moze sakramentsky znizit.

Bacaardi

no no no deti:-).
a vy by ste snad odmietli obalocku do vacku? :-)))))).
ved ked nam lesy vyrubu a vy mate obalocky, mozete sa prestahovat pomocou peniazkov do skandinavie:_)

Lubo

Peterf, neviem okial beries svoje informacie, no nie je to tak, ako vravis:
podla EUROSTATu to v r.2008 vyzeralo nasledovne:

Finsko 77%, Svedsko 75%, Slovinsko 65%, Estonsko 57%, Spanielsko 56%, Lotyssko 51%, Rakusko 48%, Cyprus 42%, Portugalsko 42%, Slovensko 40%

Celkovy priemer EU je cca 42%, takze nie sme na tom az tak dobre v tomto smere a predpokladam, ze lokality, kde sa teraz masivne vytazili su stale zahrnute ako lesy. Navyse nase lesy su v dezolatnom stave oproti tomu, ako sa o lesy vedia starat napr. v susednom Rakusku...

Peterf

Lubo ucili sme sa to v skole(SLS Banska Stiavnica). Informacie ale boli asi nepresne-je to napr. aj tu:
sazp.sk/…/lepriciny.html
Rakusko som do toho nepocital,pretoze za lesne porasty sa pocitaju aj uzemia nad hornou hranicou lesa, kde les nie je a tam je tych uzemi podstatne viac ako na Slovensku. S tym cyprom to myslis vazne? Tam maju aj lesy?
pozri si toto:
google.sk/url?sa=t&sourc…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma