Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okolo Neziderského jazera I.

Diskusná téma K článku: Okolo Neziderského jazera I.

Neusiedler See (Neziderské jazero) leží v spolkovej krajine Burgenland iba 60 km od Bratislavy, jeho najjužnejšia časť už na území Maďarska. Jazero s rozlohou 747 km2 je veľmi plytké, na málo miestach jeho hĺbka presahuje 2 m. Je napájané iba podzemnými vodami a je slané. Ľahko sa prehrieva, má veľký počet slnečných dní v roku a preto je ideálnym miestom pre dovolenkárov. Vďaka mimoriadnemu prírodnému bohatstvu sa dostalo aj do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Floro

Vďaka Lubo, dnes som náhodou komunikoval so známymi v Rakúsku, tak mi napadlo sa pomimo opýtať, a potvrdili mi, že len ak je pod tou modrou značkou označená povinnosť známky, vtedy je povinná, ináč pre osobné automobily na takej CPMV nie. U nás som sa kedysi :) učil zo zákona, že i keď bolo LEN označenie Cesty pre MV, povinnosť diaľničnej nálepky bola. Dnes je to už asi aj u nás ináč nie? :)

Lubo

Podla mojich skusenosti maju v Rakusku vo zvyku oznacit, ze ide o spoplatneny usek. Nad znackou dialnice je taky ten znak pre dialnicnu nalepku. Ak tam nie je, usek je v pohode.

Floro

Áno A ako Autobahn-diaľnica a S ako Schnellstrasse-"rýchla" cesta. Táto mala označenie len číslo 50. Nič viac. O špeciálnych úsekoch ako alpské tunely, či vysokohorské cesty viem.

Mrkol som si tú mapku, a tento úsek tam nie je zaznačený. Tak asi nič potom netreba "platiť", aj keď bola tá cesta pri každom vstupe na ňu(aj bočnom z tých poľných ciest, aj za obcou hned vždy za prvým výjazdom na poľnu cestu) označená značkou u nás známou ako cesta pre motorové vozidlá, ktorá asi ale podľa rakúskeho zákona SAMOTNá neznamená, že cesta je spoplatnená. či to ani u nas? hehe:)Ak tadiaľ ešte pojdem, opýtam sa domácich. Mimochodom odporúčam, vypedálovať si to aj na nejaký vyšší kopček, pohľad z vyššia na tú šíravu je nádherný.

Palidzi

osobna skusenost je taka, ze sa platia cesty Acislo, Scislo a okrem toho mozno nejake specialne useky - tunely a pod.

Floro

Chápem, ja len že na pohľad obyčajná hlavná cesta, žiadne dva prúdy v jednom smere alebo čo a musia aj osobné autá "platiť"? to mi nejde do hlavy, chcel som nejakú osobnú skusenosť , ale vďaka za tip.Najlepšie bolo že som prešiel kolo žandára okolo po nej, ale len tam stál a čumel do blba :D

Palidzi

staci trosku pogooglit asfinag.at/tolling-and-except…

v ramceku "downloads" mas mapku usekov (Tolled road network in Austria), na kt. treba mat dialnicnu znamku. tie cesty povedla su imho pre polnohospodarov. teda neviem ci myslime tie iste :)

Floro

Nedávno som bol prvý krát pri Neziderskom jazere, "krátil" som si cestu na Slovensko, čo ma ale PREKVAPILO na tej hlavnej ceste medzi Donnerskirchenom a asi poslednou obcou pred Neusiedlom-že bola označená zo všetkých strán pri vstupe na nu ako "Cesta Pre Motorové Vozidlá" a bez diaľničnej nálepky som bol na pochybách.. je na nej teda povinnosť mať diaľničnú nálepku? alebo ako to je? Všimol som si že ju zo strán vždy kopírovala a aj pretínala bočná menšia asfaltka, vysvetlí niekto tento pre mňa prekvapujúci JAV? :) Vďaka

Nina_z

Pekný článok. V poslednej dobe sa Neziderské jazero stalo aj našou obľúbenou cyklo destináciou. Buď ideme priamo z Petržalky alebo nasadneme na vlak, odvezieme sa do Parndorfu a odtiaľ je to už len na skok.

Vladimir50

Aj ja sa pridávam k oceneniu tohto príspevku, je to pekná oblasť na cykloturistiku, chodím sem často nielen na bicykel, ale aj na dobré vínko.
Neziderské jazero je perla, na dosah od Bratislavy, o ktorej však mnohí ani nevedia.
Pekná je aj túra z Petržalky k jazeru popri rieke Litava alebo okrajom Hainburských vrchov cez vinice s posedením v hailochoch pri Prellenkirchene.
Korčuľovať sa na ňom dá aj v zime keď zamrzne - to však musia byť optimálne podmienky, ale potom je to nádhera. Akurát si treba dávať pozor, aby sa človek neprepadol pod ľad do vody. To sa stalo môjmu priateľovi 6. januára 2009, 4 km od brehu pri teplote mínus 11. C.
Ivan pozdravujem Ťa a verím, že si nezanevrel na tú zamrznutú nádheru a ak sa bude dať ešte na jazero na korčuliach vyrazíme pri najbližšej vhodnej príležitosti.

Thailon

Veru, je to krasna oblast na dovolenkovu pohodovu cykloturu. A lahko realizovatelnu s detmi. Vychutnali sme si ju minuly rok.

Peter Straka

Daniela, chcel som pôvodne napísať článok, ale si ma predbehla:) Údaje som prácne získaval ešte pred rokom, niektoré linky som mal uložené. Mám pocit, že v internetovej "integrácii" sme niekedy ďalej ako na západ od nás.

DanielaM

Korculiarov sme nestretli. Dalo ba sa z Podersdorfu do Illmitzu 12km a slabsia cyklopremavka. Medzi Podersdorfom a Neusiedl am see je aj neasfaltovana cast, za Neusiedl am see su uz trochu kopceky. Sem tam je asfalt menej kvalitny, resp su korene.
Dakujem Petrovi za doplnenie informacii :-)

3500korun

Pekné a inšpiratívne:) Chcel som sa opýtať, či sa dá aj na korčuliach (aká je kvalita povrchu)? Ak áno, ktorú časť by ste mi odporučili? Ďakujem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma