Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okolo Poľany

Diskusná téma K článku: Okolo Poľany

Dvojdňová cyklotúra okolo vulkánu Poľana, vedúca zväčša lesnými cestami Poľany a Veporských vrchov s nocľahom pod geografickým stredom Slovenska na Chate pod Hrbom. Poľana je krásne pohorie v strede Slovenska, ktoré opantalo básnikov i mnohých milovníkov prírody. Pomerne zachované prírodné prostredie, husté lesy, lesné čistinky, ticho, prírodné skvosty, podpolianske lazy, detvianska kultúra a vzácna divá zver. To všetko spoluvytvára kraj s nezvyčajným čarom a atmosférou, hodný označenia horský raj.

Starec

Ahoj Karol! Cital som aj Tvoje reportky z Karpatiatour a dost ma inspiruju. Zaujimalo by ma, aky povrch je od Hronceka cez Tri Vody na Chatu na Hrbe? Ci sa to da ist aj na krossovom bajku? Tiez ma zaujima aku mas vystroj (napr. ci vlacis so sebou aj spacak apod.)?

DanielaM

Karol vitaj medzi autormi cyklohikingu. Velmi pekny clanok,vdaka.Uz len zobrat bicykel a vyrazit - hoci to prevysenie by mi stacilo aj na viacej ako dva dni ... :-) Je to krasna cast Slovenska, hoci poznam iba cast okolo Korytarok a Dolnej Bzovej. Tielazy maju uzasnu atmosferu :-)))
Tesim sa na tvoje dalsie navody kam na bicykli.

FunTTomas

Karol: cyklotrasa medzi Kriváňom a Mlákou vedie po poľnej ceste mapy.hiking.sk/?x=19.47135686… a nie je to veľká výhra po dažďoch či prejazde poľnohospodárskej techniky, lebo je tam veľa blata. Prejazdom cez Korytárky ste nič nepokazili. Z lazov Horné Paučíkovo sa oplatí zísť po veľmi dobre štrkovej lesnej ceste na samotu Horná Bzová, kde na návrší stojí jedinečná drevená kaplnka, pokrytá jedľovou kôrou (obložená z von aj z vnútra), viac na forestportal.sk/…/30_kaplnka_…. Z Hornej Bzovej potom vedie pohodlná asfaltka cez Hornú Brestinu na Vrchdobroč.

KarolM

Ad DanielaM: Ďakujem! Čo sa týka cyklotúry “Okolo Poľany” tak vrele doporučujem. Nechcem nahlas povedať, že je to slovenská cykloturistická jednotka, pretože potom by sa mohli uraziť mnohé iné krásne lokality a to by som nerád : )). Inak za dva dni – to je turistický variant. Športový variant je urobiť to za jeden deň. Labužnícky variant znamená ísť Okolo Poľany na bicykli tri dni - zvládne ho každý, kto má rád pohyb : )). Nocľahy (etapové miesta) by v tomto prípade mohli byť: prvý deň Horský hotel Biele Vody (resp. Drábsko – Marekov dvor alebo nejaké súkromie) a druhý deň Chata pod Hrbom (resp. Strelníky - Penzión Patty pri Kolibe pod Vartou).

KarolM

Ad Starec: Ahoj Milan! Na viacdenné cyklotúry (Karpatiatour a pod.) sa vydávam bez spacáku a stanu. Hlavu skláňam v horských chatách a penziónoch (pretože som už starec : )), podľa možností čo najďalej a najvyššie v horách. Úsek Hrončok – Chata pod Hrbom je v pohode zjazdný aj na krosovom bicykli. Z Hrončoka po Tri vody je tvrdá lesná cesta. Z Troch vôd za Červenú jamu vedie dobrá asfaltka, odtiaľ je trochu strmší výstup na Chatu pod Hrbom, avšak pri dostatočne ľahkom prevode (ja mám 22/34) sa to dá vyjsť aj na krosovom bajku.

KarolM

Ad FunTTomas: Vďaka Tomáš! Dobre vedieť - niet nad osobnú skúsenosť! Inak medzičasom som pripravil itinerár “Okolo Poľany 2011”, ktorý je o niečo terénnejší, ako opísaná cyklotúra. Konkrétne ide o tieto zmeny:

  1. Sedlo pod Tlstým javorom – Obrubovanec – Zákľuky – Hrončok; čiže po Rudnej magistrále, od Zákľuk dole do Hrončoka po lesnej ceste (miesto: Sihla – Hrončok Kamenistou dolinou)
  2. Martinova dolina –pod (Ponickou) Bukovinou –Kyslinky (miesto: Hutná dolina – Ľubietovská Bukovina –Kyslinky)
  3. Pajta – Iviny – Horná Dolná (pod Kalamárkou) – Detva (miesto: Hradná – Dúbravy – Detva)
    Podľa máp by to malo byť po lesných cestách. Potešilo by každé praktické info z týchto úsekov : ))
Palo TT

Uz viac rokov sa chystam na trasu Tlstý javor – Obrubovanec – Zákľuky
, co je podla viacerych ludi jedno z najkrajsich miest pre MTB na Slovensku
, ale prakticke skusenosti nemam :)

Mna by potesilo prakticke info z useku cervenej TZT hotel Polana - Chata pod Hrbom. Komentovat prosim len prejazdnost terenu :)

Thailon

Zdravim Ta Karol:) dockal som sa clanku :) vecer si v klude precitam :)

FunTTomas

Palo: ísť hrebeň Poľany na bicykli po Rudnej magistrále je nereálne, lebo je tam toľko popadaných (väčšinou neprepílených) stromov, že pešiaci majú čo robiť, aby tadiaľ prešli. Hrebeňom nevedie zvážnica, ale len úzky lesný chodník. Keď len zoberiem úsek Chata pod Hrbom - Hrb - Ľubietovský Vepor - Hájny grúň - sedlo Jasenová, ktorý som išiel túto jeseň, tak by si viac namáhavo niesol ako sa viezol.

KarolM

Úsek Sedlo Tlstý javor – Obrubovanec – Zákľuky je (podľa opisov) na bajku v pohode (dokonca vraj cykloznačený); nejasná je možnosť zjazdiť zo Zákľuk do Kamenistej doliny (Hrončoka).

Úsek Chata pod Hrbom – Horský hoteľ Poľana (červená hrebeňovka): Šiel som len časti Chata pod Hrbom – Hrb (pešo), ilustračné foto: picasaweb.google.com/…/AIMdsI…
a úsek Priehybina – HH Poľana (na bajku): picasaweb.google.com/…/uYZp_x…
Na bajk je hrebeňovka podľa mňa nevhodná (z popisov odhadujem menej ako polovica trasy sa dá ísť v sedle). Zjazdný by však mal byť však úsek z HH Poľana na Príslopy (žltá TZ).

Palo TT

Vdaka za info.
Budem musiet vymysliet alternativnu trasu v tejto casti Rudnej magistraly.
Cielom je prejst celu magistralu na MTB vramci moznosti co najviac po cervenej TZT.
Usek ZM-Detva uz mame.
Zvysok ako 3 nezavisle zokruhovane jednodnovky nalahko snad buduci rok.

Usek Kamenista Dolina -> Zakluky nevidim ako problem. Smerom dole na MTB aj po TZT a smerom hore po lesnych cestach, ktore jasne zobrazuje nielen mapa lesnych ciest, ale aj letecke mapy.
cmaps.gpsteam.eu/index_svk.ht…

KarolM

Palo, o itinerár úseku ZM-Detva mám vážny záujem. Inak ja plánujem tzv.Transrudohorie. treking.cz/…/slovenske-rudoho…
Čo tak spojiť obe časti a vymyslieť MTB trasu ZM-KE po horách. Mohla by to byť fasa ttrasa : ))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma