Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ľubochnianska dolina

Diskusná téma K článku: Ľubochnianska dolina

Ľubochnianska dolina má pre mňa zvláštny význam. Nie preto, že v Ľubochni vymysleli Komunistickú stranu Slovenska, ale preto, lebo niekde v Lubochnianskej doline som bol jediný krát v pionierskom tábore. A tak, kým som ešte mladý, vybral som sa na bicykli pohľadať, kde to vlastne bolo. Apropo, môže vôbec človek, ktorý bol v pionierskom tábore pred tridsiatimi siedmimi rokmi, hovoriť, že je ešte mladý?

Jozef121

Že v Ľubochni vymysleli komunistickú stranu?
A to si našiel v akej literatúre?
Ahoj.Jozef z Ľubochne.

M11

prepáč svatopluk, zabudol som na bora - možno aj nejaké pivo si cestou vypijem...

M11

pre svatopluka:

To akože keď pôjdem do obchodu na nákup, mám z toho spraviť článok do Hikingu?

Markus

Ja by som chcel len opraviť popis 3. fotky - nejedná sa o chatu Lipová ale o chatu Rebrová. Lipová sa nazýva pravostranná bočná dolinka asi o 700 metrov nad chatou Rebrová. Na ľavej strane sa tam nad cestou nachádza kríž a chata, ktorú môžete poznať z filmu návrat rysov.

Boro

Svaťo, súhlas, u mňa to je takmer vždy.

Svatopluk stepanek

pre m11: iba naokraj
"aj cesta moze byt ciel"
ono to nase putovanie moze byt cielom samo o sebe

M11

cez lubochniansku dolinu som isiel ako zaiste mnohi dalsi na bycikli az na Borisov. Poslednych 800 dlzkovych a cca 250 vyskovych metrov tlacmo. Nechcelo sa mi totiz tak daleko peso po asfalte. Hore padlo nejake orosene pivko a zjazd po zvaznici a asfalte za cca 1 hod. naspat do Lubochne bola uplna parada. Uvedeny clanok ma nenadchol pretoze autor vlastne nikam neprisiel. ahojte

Lendl

Kedysi som sa pokusal dostat z Lubochnianskej na ch. pod Borisovom po zvaznici spominanej nizsie, ale nepodarilo sa to. Ak ma niekto blizsiu vedomost na tuto temu, rad si precitam.

M. suchy

Len potvrdzujem autorov predpoklad na konci clanku.
Z Ruzomberka sa do Lubochne da dostat na bicykli mimo hlavnej cesty. Pri benzinovej pumpe Shell na vyjazde do Ziliny treba prejst cez Vah, prekrocit zeleznicnu trat a ulicou popri zeleznici (Ulica Nova Hrboltova) pokracovat az do dediny Hrboltova (posledny stupak stoji za to). Na konci dediny sa cesta meni na prasnu a ked sa priblizi k zeleznici, opat sa zmeni na asfaltku. Potom prechadza cez obec Svosov a tesne pred Lubochnou pretne zalaznicnu trat a Vah a dovedie nas do obce.

KarolM

Z Ľubochniamskej doliny na fatranský hrebeň sa dá bajkom dostať len na turčiansku vetvu od horárne Salatín (krátky úsek pod hrebeňom tlačmo;, z hrebeňa sa dá pokračovať do Nolčova ) a do sedla Vrchfatra (Ľubochnianske sedlo). Ku Chate pod Borišovom by sa bajkom malo dostať z konca Ľubochniamskej doliny pokračovaním po zvážnici, ktorá vedie serpentínami vysoko pod Šoproň. Nešiel som ňou, iba som si ju v zime všimol z hrebeňa a miestny horal vravel, že je to bajkom schodné. Inak Ľubochnianska dolina je s dĺžkou necelých 25 km štvrtou najdlhšou horskou dolinou na Slovensku (po Čiernovážskej, Čiernohronskej a Kamenistej doline). Vo všetkých týchto dolinách viedli lesné železničky a že je ich veľká škoda, o tom škoda hovoriť (::

Miroslav Svitek

Kúpalisko bolo v Ľubochni za kúpeľným parkom a dalo sa tam aj bývať. Keď sa ide do doliny, tak napravo od asfaltky, v podstate oproti Kollárovmu domu. Voda v ňom bola napúšťaná priamo z Ľubochnianky a bola studená ani fras. Kúpal som sa aj v Ľubochnianke pod mostom za poslednými domami a bola to vzpruha po akejkoľvek dlhej túre. Dokumentáciu na rekonštrukciu elektrárne doviezol kolega z Budapešti, kde ju našli v archívoch.Zažil som aj rozpadnutú aj som bol na exkurzii vo vynovenej.

Bikemartin

jjano, za tým jazerom sa podľa lvu.nlcsk.org/LC/ dá dostať cca do 1100m, teda ešte cca 250m výškových by chýbalo dostať sa až na hrebeň.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma