Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Povinná cyklovýbava v SR a iných štátoch

Jjano

Axel, nijaký zákon nezakazuje ťahať za bicyklom vozík. Ba dokonca vozík na prepravu detí je v zákona 8/2009 explicitne spomenutý.
Okrem vozíka môžeš za bicykel zapojiť aj taký ten detský bicykel, napojený na Tvoj bicykel tyčou, to je v zákone tiež výslovne uvedené ...

Axel

Kedze cyklovozik vlastnim a nasu vyhlasku sirkou cez 95cm rozhodne nesplna (uz len tym, ze za bicykle nie je tusim povolene zapajat vobec nic), tak som taky permanentny porusovatel.
Po riadnych cestach toho teda moc nenajazdim a mimo nich je to vlastne jedno.
Policajti ma uz parkrat stretli, ale viac cumeli na to "cudo", ako by mali riesit nejake zakonne nalezitosti.
Samozrejme, ze ked sa z vozikov stane nejaka hromadna zalezitost, tak sa stav obrati, takze si zatial uzivam relativne bezvetrie v tejto oblasti.

Tommyno

Dakujem za info, v podstate mi z toho vychadza, ze ked splnim slovenske podmienky, tak mozem ist hocikde. Akurat treba dokupit vesty do Madarska.
Nechcem rypat, bolo by to asi vela roboty, ale nedal by sa podobny clanok napisat aj na temu detskych vozikov? V CR bol problem, ze to nebolo uplne legalne, teraz si to tusim uz napravili, ale rad by som vedel, ci taketo problemy nie su v inych krajinach. No moje jazykove znalosti na madarske a rakuske zakony nestacia.

Jaro_Vr

Oceňujem snahu autora o sumarizáciu povinnej výbavy v jednotlivých štátoch.
O odchýlkach textu od zákona v SR už písal hank.
Pozrel som si na stránkach oeamtc.at zákonnú výbavu v Rakúsku, ale zmienku o " Zdrojom elektrickej energie so zásobou energie na svietenie počas minimálne 1,5 hodiny." som tam nenašiel. Žlté odrazky na kolesách a pedáloch možno nahradiť inými reflexnými prvkami.

Pre cyklistov platí limit do 0,8 promile alkoholu. 0,8 až 1,2 promile = 800 až 3700 eur, odmietnutie alkoholtestu=1600 až 5900 eur...

Hank

V clanku su nejake nepresnosti, resp. uvedene stare veci, co sa tyka povinnej vybavy bicykla v SR. Napriek tomu, ze na konci je spravne uvedeny odkaz na § 22 vyhlasky MDPT SR c. 464/2009 Z. z. Takze:

  • zvonceky nie su nijak povinne;
  • vsetky odrazove sklicka na bicykli mozu byt nahradene reflexnymi prvkami na odeve cyklistu;
  • predne a zadne svietidla musia byt na bicykli iba pri znizenej viditelnosti a samozrejme nemusia svietit naraz.
Bežkár

Zaujimave j ze prilba je pre dospelych povinna len na Slovensku. Myslim, ze kazdy by si mal sam zvazit, kedy ju pouzije a kedy nie. Tiez by ma zaujimalo kolko percent cyklistov nosi na kolesach predpisane bocne odrazky.

Boro

a k tomu ešte: Preukaz o absolvovaní aspoň troch semestrov VŠ technického smeru a dvoch semestrov medecíny, občiansky preukaz, poistenecký preukaz , preukaz od lekára, že nepotrebujete okuliare, preukaz od psychiatra, že vám šibe len v rámci zákona, potvrdenie a zaplatení socialneho a penzijného fondu, potvrdenie od obce, že ste bezúhonný, paragón od predajcu a potvrdenie od notára,že paragón je pravý, príslušné kolky a poplatky,očkovací preukaz na tetanus,vtáčiu chrípku a tropickú hnačku, predplatený lístok na pokuty, potvrdenie, že súhlasíte so všetkým a aj s tým, čo sa ešte len udeje a že i keď váš názor je úplne iný ako politika EU, tak s tým svojim názorom absolútne nesúhlasíte. A tak ráno si privstanete, skontrolujete tlak v pneumatikách, napätie brzdových lán, svietivosť svetiel, jazdný odpor ložísk, jasný zvuk zvončeka, viditeľnosť odraziek, nalepíte si reflexné pásky,skontrolujete prítomnosť všetkých dokladov a potom-( hádam) by ste pomaly mohli vyraziť na cesty. ( vidina 2015)

Bikemartin

netreba to až tak prežívať. Za cca 20 rokov ma karabinieri ešte na bajku nestopli.

Axel

Ako dobre, ze zijem na divokom vychode, kde uz ani muchy nelietaju a lisky spia vo vedlajsej doline a kde maju policajti na rozume lepsie ksefty ako kontrolovanie nastavenia predneho svetla, ci mi nahodou nesvieti aj dalej ako 20 metrov...
PS: mam taky pocit, ze mam vsetko predpisane. Bolo to na bicykli, ked som ho kupil a pokial neodpadlo, tak je to tam dodnes.

Sona

Zaujimave, ze u nas je toho najviac. Svietidlo je proste svetlo, ci staci aj odrazka?

MatusM

mám vs nemám = 6 : 5
takže na pokutu to nie je, dúfam :)))

Lubo

Ja nemam klasicke pedale, strazcom zakona musia stacit reflexne prvky, ktorymi su posiate moje tretry.
Kedze do beznej premavky velmi nerad chodim, este som na kontrolu nenarazil. Tazko by som zaplakal...

Zdenči

mne z kovových pedálov odrazky vždy odpadnú :-(

Pio

Autor určite nie je vyzbrojený všetkými, s prepáčením, blbosťami v znení zákona. Hlavne všakovaké povinné odrazky mám nahradené reflexnými páskami, ltoré sú uložené v kapsičke na náradie. Pri dennom jazdení sa občas stane, že nejaký bdelý strážca zákona má tendencie k námatkovej kontrole. Zatiaľ som to vždy ukecal. Dokonca aj rakušáci sa dajú ošaliť reflexnými páskami. zažil som však, ako rozdávali pokuty na Bergu.

Zdenči

užitočný článok...ako tak pozerám na svoj bicykel, nemal by som ho ani z domu vytiahnuť :-)

Už sa autorovi stalo, že ho niekto za chýbajúcu výbavu pokutoval? alebo autor je vyzbrojený všetkým čo treba?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma