Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Popod Liptovské kopy a Ostrvu cez Tatry

KarolM

Pekná túra.
Vo Vysokých Tatrách je zaujímavé vyjsť ku všetkým horským chatám, ktoré sa dajú zvládnuť v sedle bicykla. Štyri z nich som šiel v rámci tzv. Tatranského štvorvršia (Popradské Pleso, Sliezsky dom, Hrebienok, Štart)
picasaweb.google.com/…/VYSOKE…
krasy-slovenska.eu/…/Tatransk…

Ak sa k tomu pridá Chata pri Zelenom plese/Brnčalka (oficiálna cyklotrasa) a chata Plesnivec, vznikne ešte hodnotnejšia cyklotúra (Tatranské šesťvršie: )
Dobrým východiskom túry je stanica TEŽ Popradské pleso.Celkové prevýšenie by bolo cca 2800 m.

P.S. Cesta ku chate Plesnivec je vhodná pre bicykel, avšak zatiaľ nie je vyznačená ako cyklotrasa. Je to nelogické, najmä ak na Brnčalku (exponovanejšia a frekventovanejšia trasa) vedie cyklotrasa. Dúfajme, že cesta na Plesnivec sa čoskoro zlegalizuje aj pre cyklistov.

Zdenda

Vlad: omlouvam se, vedel jsem, ze se muzu dockat lehkeho stouchance, ze si to muzu najit, ale pohodlnost zvitezila:-) ČD totiž od letoška zrušily síťové jízdenky, takže třeba platit za projeté kilometry, což při těchto vzdálenějších jednodenních výletech leze do pěněženky o dost víc, než bylo zvykem, ale chlubí se tím, že je to vlastně pořád super.
Já na Lysé nebyl, tudíž je to výzva, navíc se tam staví dvě chaty přímo na vrcholu, což je další důvod se podívat. Tyhle stránky fungují jako inspirace velmi dobře ;)

Vladvlad

zdenda: hneď v prvom odkaze v predošlom príspevku je podrobný popis a cenník slovakrail.sk/…/preprava-bicy… celodenný lístok na bicykel je za 2E a dokonca je aj týždenný, za 6E.

Lysá hora, po množstve fotiek v tunajšej galérii z tohto miesta ma celkom zaujala :)

Zdenda

ahoj, chtěl jsem se zeptat, jak u vás funguje placení za kolo? Můžeš si koupit celodenní síťový lístek, nebo je nutné platit za projeté kilometry? Jinak díky za inspiraci. Na jeden den to sice z Brna do stejných lokalit není, ale na Lysou horu do Beskyd určitě;)

Vladvlad

MiroT: podrobne a komplikovane popísané je to na stránke dopravcu slovakrail.sk/…/preprava-bicy… Zjednodušene:
V rýchlikoch by mal byť vždy radený batožinový vozeň a tam sa dávajú bicykle. Väčšinou ich sprievodcovia označia papierikom, priestor pre bicykle sa zatvorí a ty si ideš niekam sadnúť.
Na niektorých tratiach sú radené iné vozne, kde si bicykel nakladáš sám a môžeš byť pri ňom cyklo.hiking.sk/…/liptovsky_m… z článku cyklo.hiking.sk/…/lip_mikulas… V osobákoch je to tiež podľa druhu vozňov, ja sa väčšinou prepravujem poschodovými súpravami, tie majú vyhradené miesto pre bicykle. Ak vlak nemá takéto miesto, potom sa ide do prvého alebo posledného vozňa a stojí sa, väčšinou pri WC...
Nočný rýchlik, ktorým som išiel do LM, je kategória sama o sebe cyklo.hiking.sk/…/bicyklom_ce… v ňom nebol (aktuálne neviem) batožinový vozeň.
IC vlaky sú pre dlhšie vzdialenosti najvhodnejšie, platí v nich to čo pre rýchliky, bicykel sa vezie v bezpečí. Je v nich povinná rezervácia miesta pre bicykle a teda ich obmedzený počet (asi 5 kusov). V rýchlikoch je voliteľná. Hlavne v letnej sezóne sa ju oplatí kúpiť, máš istotu že sa bicykel povezie normálne a nie niekde v uličke.
Znie to možno komplikovane ale je to jednoduché, po pár razoch sa do toho človek dostane, sprievodcovia sú na 99% slušní, často sa so mnou dali do reči.
Za minulý rok som toho vlakom v rámci výjazdov precestoval celkom dosť. Nič negatívne sa mi počas toho nestalo. Iba raz, pri ceste domov z LM, po výjazde na Chopok, mi pracovníčka v pokladni pri kúpe lístkov na IC do BA povedala, že na bicykle sú už lístky vypredané. Rýchlikom som sa trepať nechcel, ale bola milá, povedala, že lístok pre mňa ako osobu mi predá a že keď príde vlak, mám sa spýtať sprievodcu či ma zoberie aj s bicyklom. Tak sa aj stalo. Prišiel vlak, ja som sa do neho natrepal a bolo :) Lístok na bicykel mi sprievodca vypísal ručne, bol ochotný, veď čo iné mal robiť :) A potom som zistil, že žiadny bicykel v tom batožinovom vozni nie je a ani nebude... Len pár kufrov a batohov. Čiže tak.

MiroT

Pekne fotky aj text. Paradna tura.

Kedze som vlakom na Slovensku este s bicyklom necestoval, chcem sa spytat, bicykel mas v rychliku niekde pri sebe v ulicke/na konci vozna, alebo ide ako batozina v batozinovom vozni, kde ho odovzdas personalu?
Vdaka.

Vladvlad

Vďaka za reakcie. Opisované lokality sú mnohým známe, mne už teraz tiež :)
Čo ma čaká tento rok netuším, dopredu si nikdy nič neplánujem, ale verím, že sa podaria podobné trasy.
Presne ako píšeš Martin, aj za jeden deň sa dajú bez problémov navštíviť 300km vzdialené končiny. Takto pred rokom by som určite nepovedal, že výjazdy z Mikuláša popod Tatry (Nízke, Vysoké) budem brať úplne normálne a akoby som si k nim len odskočil z domu. Výhodou je, že sa sem vyberiem len keď je pekné vhodné počasie. A podvečer som už doma.

Daulagiri

Proste opäť paráda, je až neskutočné čo sa dá za 1 deň obehať na bicykli z BA :-)
Príjemné čítanie z mne známych i neznámych lokalít s peknými fotkami, len tak ďalej. A Sliezsky dom bude snáď cieľom nejakého tohoročného výjazdu :o)

Bazin

paradne fotky, pekne citanie. Skoda toho Sliezkeho. Tak toto tazko pesiak pobeha za jeden den.

Adina

Po mne veľmi dobre známych miestach si "trasoval". Už sa teším, keď si tie krásne doliny zopakujem. Pekne si opísal, parádne fotečky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma