Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma MTB výber

Lukas

Lubo, mohol sisi aj niečo lepšie dopriať, ako základ. Či kupuješ prvý full?
Keby robili horáky na moju výšku, tiež by som od nich zobral. Aspoň cesťáky sú v 3XL, tak som sa ulakomil na jeden z Factory Outletu a som spokojný.
Inak podľa fóra na MTBikeri je veľmi málo sťažností na konštrukciu bikov, trochu horšie je to už s objednávkami a dodaním, ale pri to množstve, čo ide na SK sa vyskytnú aj problémy, väčšina zákazníkov je zdá sa spokojná.
Oplatia sa aj niektoré komponenty, ja som kúpil dvoje tretry za dobrú cenu..

Merhorn

gratulujem. nerve je super stroj. ja mam tiez nerva. Len bacha na velkost ramu. Ak neberies 29koveho. Ja mam 183-4cm a Lko je mi na hrane. Mam pocit, ze si trosku odo mna vyssi ak si ok pamatam. Ktory rocnik, ked spominas, ze akcia?

Merhorn

gratullujem, budeme mat tu klub canyonistov. aky si si lubo objednal a kedy ti ma prist?

Lubo

Kedže pred cca dvoma mesiacmi nám nejaký dobrák urobil revíziu bikov a môj sa mu najviac zapáčil, musel som riešiť náhradu. Bazár som tak nejako škrtol z obavy, či nenarazím práve na kradnutý. Obehol som obchody a zdesený cenami som dal na radu kamoša a rozhodol sa pre Canyon. Fakt dobrý pomer cena/výbava a navyše sa podarila aj akcia. Už je aj na ceste, tak som zvedavý...

Merhorn

Ahojte, no ja by som sa popozeral po znackach ako Canyon pri ktorom je velmi vyhodny pomer cena/uzitna hodnota.
Kamarat kupil z bazosa nedavno za 600e HT canyon grand canon, uz neviem presne konkretny model ale mal tam 80mm fox float ctd, komplet xt a brzdy deore. za tu cenu nieto lepsej volby.
Vrana: HT som mal 26kove, momentalne osadene 26x2,3 specialized ground control a vzadu ten isty model ale 2,1 palcovy.
Mam fulla 27,5 a na nom vozim schwalbe hans dampf 2,35 palca. Uvadzam aj plast preto, pretoze jednak riadne balony ako hansy pridaju aj na obvode. Rozdiel 26 vs 27,5 je minimalny. citit tam ten vacsi rozmer onieco lepsou stabilitou plynucou z rozmeru kolies. Ked som si sadal po fullovi na HT, mimo inych veci mi prisli 26ky ako take detske a hrave koliecka. Ale to je aj celkovym dojmom, kde hansy pridavaju hodne na dojme masivnosti aj obvodu.

PaliT

Pod 27,5 kolesá by som dnes už nešiel. A hlavne pri rozpočte 400€ by som sa obzeral skôr po bazárovke, tam je šanca na omnoho lepšie osadenie, nový bicykel bude priveľkým kompromisom.

Mifo78

Hlavne plusy 29: nizsi valivy odpor, tym padom vacsia rychlost hlavne na rovinkach a menej clenitom terene, lahsia priechodnost cez nerovnosti (korene, kamene, obrubniky...), vacsia dotykova plocha plastov s povrchom a tym padom lepsie brzdne vlastnosti. Nevyhody: vyssia hmotnost, ktora sa prejavi hlavne v stupaniach, vacsi ram a tym padom nizsia obratnost v clenitom terene (hlavne pre nizsich ludi). Bol robeny aj porovnavaci test s pouzitim meracu vykonu. Vitazom boli 29 palcove kolesa, ale ziadny zazrak sa nekonal. 29 palcove kolesa ziskali na jednej hodine jazdy cca 30 sekund oproti 26 palcom. Pri kupe noveho biku by som sa ale uz asi k 26 nevracal. Aj dielov na 26 bude stale menej a menej...

Axel
To GT uz naozaj nie, to uz je kategoria Teskobajk.

Vrana: pozeraj sa na penazenku a to, kolko sa na tom bude jazdit, lebo plaste aj vidly na 26ku su stale najlacnejsie a nejaky rok z tejto velkosti este nezmiznu ani lepsie vybavene verzie. Na druhej strane, vyssiu kategoriu full ramu uz na 26 nenajdes...

A pozri aj na potrebnu velkost ramu. S-ko na 29 kolesach je smiesny hybrid. 205cm chlap na 26kach je uz nekomfort.
Ja jazdim 26ku kvoli moznosti mat ovela lahsie prevody do kopca (holt mam vyse 100 kil). Gramari tiez idu po 26ke, lebo koleso je proste mensie a lahsie. Chrti idu do 29, lebo to ide ako tank. A pre nerozhodnych vymysleli 27 a pol, lebo marketingove oddelenie by zomrelo hladom.

Vrana

Vyuzil by som vlakno, kedze som pred kupou dalsieho biku (deti rastu :-)). Zakladna a v podstate jedina dilema 26", 27,5" alebo 29"? Vyhody, nevyhody, odporucania ... Co som pocul, tak ze kto sadol na vacsi rozmer, tak na 26" naspat nechce.

Vrana

niektore servisy crepy zakupene v hypermarketoch odmietaju opravovat :-)

Podla mna rozumna spodna cenova hranica za bike s prednym odpruzenim a kotucmi je niekde okolo 700 Eur. V zime a na jar byvaju fajn vypredaje starsich modelov, niekedy aj s 40 % zlavami. Mne sa tak podarilo kupit bike zlacneny z 1300 na 800. Alebo kupit jazdeny v podobnej cenovej hladine a to je potom spicka :-)

Axel

Na sobotnajsiu prechadzku na pivo na zeleznej studnicke tie boty za 30 eur ale stacit mozu.
Nie kazdy musi chodit do Lidlu na rozky v pohorkach s logom mamuta (ako som neraz svedkom).

A novy bike tiez neznamena, ze to bude najblizsie 3 roky bez udrzby. Zvlast ked su tam naozaj podradne komponenty, aby bola cena o 20 eur nizsia ako ma konkurencia.
Stale vsak plati: v tejto cenovej kategorii netreba ist po znacke na rame. Lebo tam sice bude pekna nalepka za priplatok, ale ten zvysok bude bieda. Na druhej strane - naozaj neist niekam do hypermarketu a nechat sa zlakat strojom (nebodaj celoodpruzenym) za 200 eur. Nie nadarmo ma prakticky kazdy servis za opravy tychto crepov prirazku 50-100%.

Za mna som povedal jasne: ak ma na to servis pripadne poradcu pri kupe, nech kupi tu bazarovku (alebo hocijaku inu) a zjedna cenu na 350 plus 100 na servis.
Ak nema, nech ide do Decathlonu (alebo ineho obchodu s menej profanovanymi znackami). Za 320 plus pripadny servis. Ani v jednom pripade to nie je symfonia, ale na nejake karaoke to postaci. Ano, mozno o rok si bude trieskat hlavu o stenu, lebo zacne jazdit seriozne. V takom pripade ho za 200 preda, 500 dolozi a bude mat uz schopnejsiu masinku.

Ohladom toho, ci to ma byt naozaj MTB - vacsine ludi vyhovuje viac ako cross. Sirsie kolesa, lahsie prevody. A na asfalte aj tak nejdu viac ako 15 za hodinu.

Mifo78

Bicykel za 400 € by som co sa tyka kvality prirovnal k turistickym topankam za 20-30 € ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov