Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výlet Dunajskými luhmi

Diskusná téma K článku: Výlet Dunajskými luhmi

Dunajské luhy sú od 1. mája 1998 chránenou krajinnou oblasťou, ktorá sa rozprestiera vedľa slovenského a slovensko-maďarského úseku toku Dunaja od Bratislavy až po Veľkolésky ostrov v okrese Komárno. Je poprepletená množstvom ramien, rastú tu chránené rastliny, žijú vzácne druhy vtákov a spoločne vytvárajú malebné zákutia, ktoré sa oplatí vidieť.

Rbr69

Prijemne posobiace fotky s prijemne posobiacimi cyklistkami :)

Tono

Vylet Dunajskymi luhmi je naozaj velmi peknou turou. Pokial mate nejake plavidlo, plavba po sustave ramien je neopakovatelnym zazitkom, krajsim ako ist pesi alebo ba biku.

MatusM

Skvely clanok, vtipne a prijemne citanie! Som velmi rad, ze tu pribudla stopa patriaca tymto krasnym zakutiam. Kym som sa tam "slapmo" vybral, nikdy by som neveril, ze objavim take magicke miestecka na tej sirosirej rovine.
Kombinovana doprava to urcite dokaze spestrit este viac. Dufam, ze aj to nadchadzajuce leto bude take bezkomarove ako leto 2007. V 2006 by bol podobny vylet masochizmom. ...fotky su krasne:)

Boro

Jój, veru ste pekne brodili,peknééé. Aj ja by som brodil.

Daulagiri

Teda musím povedať že to tam vyzerá fakt pekne. Škoda že to sem mám relatívne ďalej, ale verím že raz sa sem zatúlam, je to úplne iný kraj ako tie hory okolo.
Tie brody ma zaujali, veľmi pekné spestrenie. A foťák to rozchodil či nie ?

J1tka

dakujem za reakcie a pochavly, potesili :)

Fotacik kupanie prezil, kedze bol v brasni. Jedine, co nam navlhlo bol nahradny film (kedze sme nedigitalizovani), preto fotky "po" nie su:)

Je tam fakt pekne, rozhodne odporucam, no ako napisal Rikitan, za bezkomaroveho stavu. Inak budes slapat o dusu, brod nebrod :)

Fsev

Dovolím si aktualizovať niektoré uvedené informácie vlastnými poznatkami z minulého týždňa (13. a 15. augusta 2010).
Turistický rázcestník na spomenutej odbočke do dunajských lužných lesov v lokalite Dunajské kriviny je odstránený, mapa na informačnej tabuli je odstránená a červené turistické značenie je po celej trase zatreté, odstránené sú aj ostatné pôvodné rázcestníky v lokalitách Žofín a Vojčianske jazero . Na mieste vstupu do lužného lesa v lokalite Dunajské kriviny je tabuľa s nápisom Zákaz vstupu - Súkromný pozemok.
Pokiaľ použijete kompu z Kyselice do Vojky, prejdete dedinkou a prekročíte starú hrádzu narazíte na pôvodnej červene značenej trase na oplotenie, ktoré Vám fyzicky znemožní pokračovať touto trasou okolo jazera Vojka. Oplotenie Vás do lokality Vojčianske jazero (rázcestník bol tiež odstránený) nepustí ani z druhej strany od Bodíkov.
Ak sa pokúsite ísť do lužných lesov cez Šípovú hať, hneď za rázcestníkom sa nachádza tá istá tabuľa so zákazom vstupu. Ak sa predsa len rozhodnete ísť ďalej po pôvodnej červenej značke a budete mať smolu, lebo Vás zastihne lesná stráž, vykáže Vás z lužného lesa späť na novú červenú značku presmerovanú krátkou cestou po starej hrádzi k smerovníku Rázcestie Bodíky.
Napriek všetkým uvedeným skutočnostiam som túto trasu prešiel podľa GPS navigátora.
Na záver dobrá správa - všetky brody boli v tomto čase suché a teda nebolo potrebné sa ani vyzúvať ani brodiť.
Možno, že toto mali na mysli tí, ktorí na vtedy ešte jestvujúcich smerovníkoch varovali pred poľovníkmi - už zrejme považovali vstup do tamojších revírov za nežiaduci.

MatusM

musel by som porušiť kódex slušného diskutéra, aby som na toto mohol reagovať !:(

Fsev

Tabule zákazov vstupu a zákazov vstupu so psom nie sú legálne.

To je výsledok podnetu na prešetrenie legálnosti tabúľ zo zákazom vstupu do Dunajských lužných lesov v lokalitách Dunajské kriviny a Šípová hať z októbra minulého roku.
Dňa 10. júna t.r. sa na Obecnom úrade vo Vojke nad Dunajom konalo ústne pojednávanie v uvedenej veci, zvolané Obvodným lesným úradom v Dunajskej Strede. Na toto konanie boli okrem mňa prizvaní zástupcovia týchto subjektov:

  • ŠOP Správa chránenej krajinnej oblasti Dunajské Luhy,
  • Povodie Dunaja, OZ Gabčíkovo,
  • Vodohospodárska výstavba š.p. Bratislava,
  • Bývalí urbárníci v Bodíkoch,
  • Urbariát Šuľany,
  • Komposesorát Vojka nad Dunajom,
  • Lesy SR š.p. Banská Bystrica, OZ Palárikovo,
  • obec Vojka nad Dunajom.
    Účastníkom tohto konania bol podaný výklad ustanovení zákona o lesoch, zákona o poľovníctve a zákona o ochrane prírody týkajúcich sa vstupu na lesné pozemky a možností jeho obmedzenia.
    Pre vstup do tejto lokality je smerodajné ustanovenie paragrafu 30 ods. 1 zákona o lesoch "Každý má právo vstupovať na lesné pozemky". Pre turistu so psom platí zákaz voľného pohybu psa (paragraf 31, ods. 1, bod o toho istého zákona). V prípade porušenia tohto zákazu turista riskuje, že pes môže byť za podmienok, uvedených v zákone o poľovníctve zastrelený.
    Stavebník, ktorému je pri jazere Vojka prenajatý pozemok, umožnil voľný priechod osôb do lužných lesov pri bráne na konci obce Vojka nad Dunajom. Z druhej strany - od Bodíkov - treba oplotenie obchádzať. Toto opatrenie je možné považovať za rozumný kompromis medzi oprávnenými potrebami stavebníka a právom vstupu na lesné pozemky.
    Táto lokalita je teda v zmysle uvedených zákonov verejnosti prístupná a uvedené tabule zákazov vstupu ako aj zákazov vstupu so psom sú z hľadiska legislatívy irrelevantné. Na tejto skutočnosti nemení nič presmerovanie turistických trás v dôsledku nesúhlasu vlastníka s ich vyznačením na jeho pozemku.
    To je myslím dobrá správa pre všetkých turistov, ktorí sa s podobnými zákazmi stretávajú aj v iných lokalitách.
Pio

Včera 10. 7. 11 sme prešli trasu od Gabčíkova po Bodíky. Brody sú zjazdné, až na jeden, ktorého hĺbka bola vyše nábojov kolies. Odporúčam však radšej brody pretláčať. Vo vode číhajú jamy. Prť v oblati "Ostrov orliaka" je takmer nezjazdná. Chodník sa stráca úplne vo vysokom poraste plnom žihľavy. Túru vrelo odporúčam. Kúpanie sa v ramenách Dunaja bolo úchvatné. Nemyslím si však, že cesta je zjazdná pre cestné bicykle, ako sa píše v článku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov