Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Kráľovu studňu z Horného Harmanca

Diskusná téma K článku: Na Kráľovu studňu z Horného Harmanca

Keď železničný prepravca ohlásil, že počas leta bude v sobotu mimoriadnymi vlakmi obsluhovať aj zastávku „Harmanec – jaskyňa“, vedel som, že je to ideálna príležitosť dostať sa k horskému hotelu Kráľova studňa Zalámanou dolinou na bicykli. Vďaka výhodnej polohe železničnej zastávky sa dá minimalizovať pohyb na bicykli po ceste prvej triedy cez horský priechod Malý Šturec.

Tomka

marcel.c
Ja síce občas pletiem názvy ale tentokrát sa nemýlim a Turbusom sme išli hore Zlámanou dolinou.
Je to zážitok, na ktorý sa nezabúda.:):)

Bikemartin

marcel.c, Bystrickou dolinou jazdil bus tak pred 10-15 rokmi, aj to len po Panskú kolibu, nikdy nie až hore na Kráľovu studňu.

Marcel.c

@Tomka
Ten Turbus ale jazdí na Kráľovu studňu Bystrickou dolinou.
Článok pojednáva o trase Zalámanou dolinou, čo je naozaj podstatný rozdiel.

Tomka

Začiatkom júla sme sa rozhodli vyviezť Turbusom na Kráľovú studňu, ktorý ide práve touto trasou. No bol to intenzívny zážitok, ale vôbec nie pekný. Cesta neskutočne rozbitá, neustále to hrkotalo a triaslo s nami. Cesta úzka, krajnica rozsypaná, dole strmina a na ceste cyklisti. Bála som sa statočne a oči som mala viac zavreté ako otvorené.
Obdivujem všetkých cyklistov, ktorí to dali.

Sona

Ja napriklad mam celkom ok kondicku, aspon na stupanie na biku na malokarpatsky hreben, ale ked pride na kamene, na tom proste neviem jazdit. Hore ani dole.

Dominob

@Katko16: "rozsypané kamene, strašne niečo!"..

Kvalita tej trasy sa ale zrejme najmä v tom spodnom úseku veľmi zhoršila odkedy ňou šiel naposledy užívateľ katko16... To že to tam dole vyzerá ako cesta na Zelene pleso mi zhodou okolností na mieste aj napadlo...

bystricoviny.sk/…/kedy-sa-doc…

Katko16

@Lubo žiadne ego si nedvíham...veď autor už podľa predošlých článkov nesedí prvý raz na bicykli...ale akosi očakávam, že keď sa niekto vyberie na bajku do hôr, tak nebude písať, že po pár km do kopca to má chuť otočiť a zvoliť inú trasu a zvyšok ísť pešo...keby to bolo na Zelené pleso, tak to pochopím...ale tu? toto mi hlava akosi neberie...pekný víkend :)

PaliT

Domino, vďaka za článok, každá takáto snaha sa cení a je to práca pre druhých. Nedaj sa odradiť, píš ďalej.

Dominob

@Lubo určité úseky som prešiel aj vďaka tomu, že priamo okolo mňa niekto prejde, a to bez slov, prípadne len s kolegiálnym pozdravom...

vidieť niekoho ako to v danom úseku zvláda, je skoro až tímové, aj keď samozrejme, každý ide za seba.

Lubo

Katko16
Treba si zdvihnut ego kopnutim si do autora, ze? Snad mas teraz krajsi vikend pred sebou. Ty by si mohol zapracovat na citani pisaneho textu s pochopenim a pridat aj kurz empatie pre zaciatocnikov.

Katko16

@dominob
ak teda označíš náročnosť trasy 2-kou, kde predpokladám, že 5-ka je maximum, tak nechápem, že nedokážeš vyšpliapať nejaký úsek, kde sú rozsypané kamene (to je strašné niečo :) ) a musíš proti svojmu presvedčeniu tlačiť...podotýkam po zvážnici...tá cyklotrasa je úplne v pohode aj pre trošku šikovnejšie deti...počítam, že si to šiel na horskom bicykli, tak preto píšem, že treba na sebe trošku zapracovať, ak takéto niečo robí problém... :)

PaliT

Svatopluk – ako? Vyložíš bajk na plece a nesieš. My sme sa išli len tak krátko "previezť do Blatnickej doliny". Tam som pozrel do mapy a vyzeralo to nevinne, len nejaké 3km hore vrstevnicami, však to sa musí dať aj s bajkom na chrbte.

Mám taký dojem, že vtedajšie turistické mapy boli zámerne deformované, aby zlí imperialisti nemohli podľa nich viesť delostreleckú paľbu a na tomto mieste sa tá trasa javila kratšia.
Aj ten zostup do kotla Krížnej bol ako pád do doliny. V najstrmšom mieste Monika zahodila bicykel a ten letel dolu svahom hádam 30 metrov.

Trasu v článku som v tom čase išiel, ale my sme šli z Bystrice do Ľupče, na Kalište a pod Donovaly, hrebeň Starohorských vrchov so zjazdom do Starých Hôr, potom cez Harmanec na Kráľovu studňu, z nej zjazd na Veľký Šturec a potom do Bystrice, okruh vyše 100km.

Dominob

@katko16

v nasledujúcom príspevku si budeme demonštrovať schopnosť uživateľa katko16 interpretovať text v slovenskom jazyku:

autor: mapa sľubovala "MIERNE STÚPANIE, takmer po vrstevniciach"...
katko16: "ROVINKA po vrstevnici to nie je"

autor: "na ceste sa začínajú vyskytovať KUSY KAMEŇOV A K TOMU ma dopravná značka informuje o 12% stúpaní"...
katko16: autor ODPADÁVA pri pohľade na značku s 12% sklonom...

@ Svatopluk a PaliT
aj mnňa by zaujímalo, ako sa to s bicyklami dalo, z Blatnickej do Gaderskej... :D

Katko16

dosť "úsmevné" čítanie...13km a 700m prevýšenia síce nie sú nejaké extra parametre, ale tak rovinka po vrstevnici to nie je...ale ak autor odpadáva pri pohľade na značku s 12% sklonom, tak sa niet čomu diviť...treba trošku na sebe zamakať, nech to tam nie je len o električkách...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma