Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Vysoké Tatry s deťmi – 2. časť

V tejto časti sa pozrieme, kam by sa dalo ísť s vekovou kategóriou 3 až 6 rokov. Kočík aj nosič už necháme doma a v prípade šliapacej krízy nášho turistu si pomôžeme takzvaným nosením na koni. Uvádzam aj zimné varianty, tu treba dať dôraz na výber obdobia, kedy nie sú zľadovatené chodníky. Túry sú radené od Štrbského Plesa po Zakopané a pri menej známych je uvádzaný aj detailnejší popis. Čas je len orientačný podľa Hikeplannera, všeobecne môžeme rátať dvakrát dlhší, respektíve v šiestich rokoch sa už môže niekedy v uvádzaných túrach približovať k vypočítaným.

Vzdialenosť
7 km
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 01.08.2012
Pohoria
Tatry - Východné Tatry - Vysoké a Belianske Tatry, Podtatranská brádza (Ždiarska brázda), Podtatranská kotlina (Tatranské predhorie)
Trasa
Voda
horské chaty
Doprava
Poprad (vlak, bus) - Starý Smokovec (vlak, bus)/Štrbské Pleso (vlak, bus)/Tatranská Lomnica (vlak, bus)/Ždiar (bus)/Zakopané (bus), vlastné auto
SHOCart mapy
» č.1097 Vysoké Tatry (1:50.000)

Štrbské Pleso – Popradské pleso – Popradské pleso, zastávka TEŽ

Cestu Tatranskou magistrálou si môžeme spríjemniť čítaním informačných tabúľ "Náučného chodníka medzi Plesom a plesom" a posedením pri Hincovom potoku. Pri veľkom úpeku je vhodnejšie zvoliť trasu po zelenej značke (zimná cesta), ktorá vedie lesom. V opačnom smere sme absolvovali túru aj v zime v 3,5 rokoch.

Vek 3 roky, v zime v 3,5 rokov, stúpanie 310 m, klesanie 410 m, vzdialenosť 9,4 km, čas 2.26 h, trasa na mape.

Štrbské Pleso – vodopád Skok a späť

Treba počítať, že ideme až do pásma kosodreviny, teda pri vodopáde bude chladnejšie. Vo vyšších partiách Mlynickej doliny sa na chodníku vyskytuje voda.

Vek 4 roky, stúpanie 430 m, klesanie 430 m, vzdialenosť 10,6 km, čas 2.48 h, trasa na mape.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Štrbské Pleso – Chata pod Soliskom a späť

Chodník vedie po zjazdovej lyžiarskej trati v otvorenom teréne, takže je lepšie ju absolvovať v stabilnom jesennom počasí babieho leta. V lete kvôli veľkému teplu a búrkam je uskutočnenie na zváženie.

Vek 4 roky, stúpanie 475 m, klesanie 475 m, vzdialenosť 7,8 km, čas 2.22 h, trasa na mape.

Popradské pleso, zastávka TEŽ - Popradské pleso a späť

Prechádzka prístupovou asfaltovou cestou k horskej chate. V lete sme so sebou nosili skladaciu kolobežku a v zime sme sa cestou dole zabávali na sánkach. Pozor na autá hotelových hostí!

Vek 3 roky, v lete aj v zime, stúpanie 280 m, klesanie 280 m, vzdialenosť 8,6 km, čas 2.11 h, trasa na mape.

Popradské pleso, zastávka TEŽ – sedlo pod Ostrvou a späť

Ozajstné prvé vyskúšanie kondície, morálnej odolnosti a overenie, či naše ratolesti zvládajú vtáčí pohľad dole do doliny. Ak si zájdeme kúsok od sedla priamo na Ostrvu (mimo TZT), odokryje sa nám zaslúžený pohľad na Štrbské Pleso.

Vek 5 rokov, stúpanie 736 m, klesanie 736 m, vzdialenosť 14,6 km, čas 4.16 h, trasa na mape.

Starý Smokovec – Hrebienok

Ľahká prechádzka, ktorú môžeme absolvovať v každom ročnom období a takmer za každého počasia, buď asfaltovou cestou alebo turistickým chodníkom s lavičkami. Určite deti zaujme pozorovanie princípu pohybu a vyhýbania sa pozemnej lanovky na polceste. V lete sa dá zviezť dole na kolobežkách a v zime na saniach po sánkarskej dráhe.

Vek 3 roky, stúpanie 280 m, vzdialenosť 2,5 km, čas 0.52 h, trasa na mape.

Hrebienok – Slavkovská vyhliadka a späť

Za pekného jesenného počasia s dobrou dohľadnosťou sa oplatí sem zájsť za pekným výhľadom do Studených dolín a skupinu Lomnického štítu.

Vek 4 roky, stúpanie 300 m, klesanie 300 m, vzdialenosť 5,66 km, čas približne 1.20 h, trasa na mape.

Hrebienok – Sliezsky dom – Tatranská Polianka

Pomerne zdĺhavá túra Tatranskou magistrálou v kosodrevine, v skupinke ďalších detí je zvládnuteľná bez straty záujmu o ďalšie túry s ich kamarátmi. Dole do Tatranskej Polianky máme na výber asfaltovú cestu alebo turistický chodník.

Vek 4 roky, stúpanie 570 m, klesanie 850 m, vzdialenosť 10,9 km, čas 3:17 h, trasa na mape.

Hrebienok – Zamkovského chata a späť

Relatívne krátka túrička s posedením v horskej chate, kde majú detské menu s diplomom, do ktorého si môžu naši malí svišti dávať pečiatky z ďalších chát. Pre deti bude zážitkom pohľad na Obrovský vodopád a kúsok vyššie si môžu vyskúšať tatranskú reťaz.

Vek 3 roky, v zime od 3,5 roka, stúpanie 275 m, klesanie 275 m, vzdialenosť 6 km, čas 1.41 h, trasa na mape.

Hrebienok – Rainerova útulňa – Vodopády Studeného potoka – Nad Dlhým vodopádom – Bilíkova chata - Hrebienok

Ide o nenáročnú oddychovku múzeami v horách, ktorá je dobre zvládnuteľná aj v zime. Na Rainerke si posedíme pri dobrom čajíku a okukujeme výzbroj horalov a nosičov časov dávno minulých. Okolo Studenopotockých vodopádov sa vrátime na Hrebienok cez Bilíkovu chatu, na ktorej môžeme obdivovať historické lovecké zbrane, poľovnícke trofeje a staré fotografie Tatier.

Vek 3 roky, v zime od 3,5 roka, stúpanie 130 m, klesanie 130 m, vzdialenosť 3,1 km, čas 0.50 h, trasa na mape.

Hrebienok - Rainerova útulňa – Vodopády Studeného potoka – Dlhý vodopád – Tatranská Lesná

Vďačná túra. Koho by nebavilo pozorovať hukot dravej vody alebo hádzanie kamienkov, či čvachtanie sa v dolnom toku v kľudnejších zákutiach, hm?

Vek 3 roky, alebo opačne od 4 rokov, stúpanie 100 m, klesanie 450 m,vzdialenosť 6,2 km, čas 1.32 h, trasa na mape.

Hrebienok - Rainerova útulňa – Tatranská Lomnica

Nádherný výhľad na Studenopotocké vodopády je z mostíka a z novej drevenej vyhliadkovej plošiny, na ktorej si môžeme posedieť.

Vek 3 roky alebo opačne od 4 rokov, stúpanie 115 m, klesanie 540 m, vzdialenosť 8,5 km, čas 2.04 h, trasa na mape.

Hrebienok – Zamkovského chata – Lomnická vyhliadka – Skalnatá chata – Skalnaté pleso

Predtým, než vyrazíme zo Zamkovského chaty, je dobré si overiť u prevádzkovateľa, či lanovka Skalnaté pleso – Tatranská Lomnica je v prevádzke (jarná a jesenná údržba lanových dráh) a či sa podľa predpovede počasia neočakávajú nejaké prípadné komplikácie (silný vietor). Túra je dlhá, ale odmena v podobe spomínanej lanovky hádam motivačne zaberie. Počas cesty si môžeme dopriať pekný výhľad a posedenie v altánku na Lomnickej vyhliadke. Na Skalnatej chate si malí horali-horalky môžu objednať detské menu. Na Skalnatom plese je Svištia krajinka (Tatranská divočina) - ekominipark s detskými preliezačkami a drevenými sochami zvierat Tatier a okolo plesa nový náučný chodník s úlohami pre deti.

Vek 3,5 roka, stúpanie 555 m, klesanie 75 m, vzdialenosť 6,2 km, čas 1.59 h, trasa na mape.

Tatranské Matliare, býv. vojenská zotavovňa – rázc. pri tenise - hotel Sorea Hutník - Tatranská Lomnica, Grandhotel Praha

Je to krátka túrička, ktorá prechádza okolo Loischovho prameňa a piatimi mostíkmi ponad Skalnatý potok a jeho ďalšie prítoky. Po veľkom daždi môže byť chodník medzi Hutníkom a Grandhotelom Praha premočený, hoci na sezónu 2012 ho opravili. Pri Grandhoteli Praha môžeme ukázať deťom starú údolnú stanicu lanovky na Lomnický štít s jej posledným stĺpom, ktorý je tam zatiaľ ešte ponechaný. V zime býva chodník prechodený a zvládnuteľný kategóriou 3-ročných detí.

Vek 3 roky aj v zime, stúpanie 75 m, klesanie 50 m, vzdialenosť 2,2 km, čas 0.34 h, trasa na mape.

Tatranská Lomnica - Grandhotel Praha – medzistanica Štart – Skalnatá chata – Skalnaté pleso

Trasu okolo Grandhotela Praha volíme preto, aby sme ukázali ratolestiam starú údolnú stanicu lanovky na Lomnický štít. Prechádzame okolo posledného stĺpa (č. 1) lanovky ďalej na medzistanicu Štart. V novej budove Štartu sa dá občerstviť. Argumentom pokračovať ďalej môže byť návšteva hvezdárne na Skalnatom plese, ktorá máva deň otvorených dverí koncom augusta. Treba rátať, že si deti poriadne zašliapu, keďže stúpanie je príkre a prekonáme veľké prevýšenie. Ako som už spomínal, je dobré si overiť prevádzky schopnosť lanovky (silný vietor).

Vek 4 roky, stúpanie 935 m, klesanie 30 m, vzdialenosť 6,6 km, čas 2.57 h, trasa na mape.

Náučný chodník Pramenisko

Trasa: Tatranská Lomnica, Expozícia tatranskej prírody - náučný chodník Pramenisko – smerovník Zubry - Tatranská Lomnica

Ide o pohodovú prechádzku pod Tatrami, bez davu ľudí. V roku 2010 bol neďaleko Tatranskej Lomnice otvorený náučný chodník Pramenisko. Je súčasťou trasy, ktorá začína pred Expozíciou tatranskej prírody. Ako už názov prezrádza, ide o miesto, kde sa spodná voda stáva povrchovou, preto je chodník spevnený guľatinou, čo zvyšuje atraktívnosť pre deti. Taktiež sa im bude páčiť vyliezť na dva vyhliadkové posedy s nosnosťou troch dospelých osôb. Je tu umiestnených niekoľko informačných tabúľ o miestnej flóre a faune. Tiež sa dozvieme, ako je les ovplyvnený vodou a prečo je okolie zamokrené. Prečítame si, ako sa dostal žulový kameň z Lomnického štítu až na Pramenisko.

Vek 3 roky, stúpanie 81 m, klesanie 93 m, vzdialenosť 4,18 km, čas 2.00 h, trasa na mape.

Biela voda – Chata pri Zelenom plese a späť

- prípadne cez Tatranské Matliare do Tatranskej Lomnice

Klasická dospelácka “nástupová” túra na tatranské vrcholy, avšak uspokojíme sa s cieľom získania pečiatky na turistickej chate alebo s obedom v podobe dobrej buchty. Cesta je dlhá a s veľmi pozvoľným stúpaním a tak ani nezbadáme, ako poľahky sme zdolali prevýšenie cez 500 m. Cestou sú dva prístrešky s posedením. Ak aj na chatu deti dorazili takmer v čase smerovníkov, neodporúčam podľahnúť prípadnej eufórii a vyraziť do Tatranskej Lomnice cez Veľkú Svišťovku. Tieto časy už deti určite nebudú stíhať vzhľadom na strmosť a povahu terénu, a tiež lanovka nemusí premávať, ak dorazíme neskoro. Späť môžeme ísť do východzieho bodu alebo, pri dostatočnom množstve síl, elánu, času a predpokladu, že nedávno nepršalo (chodník môže byť blatový), zvolíme na rázcestí nad Matliarmi smer do Tatranskej Lomnice cez Tatranské Matliare.

Vek 4 roky, stúpanie 675 m, klesanie 675 m, vzdialenosť 15,6 km, čas 4.11 h, trasa na mape.

Kežmarské Žľaby – Čierna voda - Dolina siedmich prameňov – Chata Plesnivec - Tatranská Kotlina alebo opačne

V zime od 3,5 roka, chodníkom z Kežmarských Žľabov, ktorým sa aj na chatu vyváža/vynáša materiál. Toto smerovanie je výhodnejšie pre menšie deti, pretože chodník je široký, bezpečnejší. Od rázcestia Čierna voda vedie popri potoku, čo poskytuje zábavu našim malým turistom a dospelým príležitosť na fotografiu jeho riavy. Na konci, keď vychádzame z lesa, sa pred nami otvorí zaujímavý pohľad na sedem prameňov, tečúcich po svahu a taktiež na turistickú chatu vo svahu, na ktorú s troškou námahy niekoľkými serpentínami vystúpame. Ak vychádzame z Tatranskej Kotliny, treba počítať s tým, že na niektorých úsekoch bude chodník úzky v strmom zráze s kamenistým podkladom (v prípade vlhka obzvlášť treba dávať pozor). Chata Plesnivec je mimo sezónu zvyčajne otvorená len cez víkendy, čo svedčí aj o tom, že sem veľa turistov nechodí. Ešte by som vystríhal pred daždivým počasím, pretože v oboch smeroch sú miesta, kde sa zvážalo drevo a je riziko väčšieho množstva blata.

Vek 3 roky, stúpanie 535 m, klesanie 670 m, vzdialenosť 10,6 km, čas 3.08 h, trasa na mape.

Tatranská Kotlina – Belianska jaskyňa + prehliadka jaskyne

Od veku 3 roky. Prehliadkový okruh má dĺžku 1370 m s prevýšením 125 m, na trase je 860 schodov. Pobyt v jaskyni trvá asi 70 min. Teplota v jaskyni sa pohybuje od 5 do 6,3 °C. Nie je to túra v pravom zmysle slova, ale ak si uvedomíme čas prehliadky rádovo 70 minút, tak to si už zašliapu. Ešte pred tým by som skúsil, či sa deťom páči byť pod zemou napríklad prehliadkou Važeckej jaskyne na Liptove, ktorej prehliadka trvá iba cca 25 minút. Na prístupovej trase k Belianskej jaskyni (žltá značka) sú panely náučného chodníka.

Ždiar, zastávka Príslop – hrebeň Spišskej Magury – Magurka – Slodičovský vrch – Ždiar, kaplnka

Nenáročná prechádzka bez množstva ľudí hrebeňom Spišskej Magury (hranica TANAP-u a PIENAP-u) s viacerými možnosťami zísť v prípade potreby z hrebeňa dole do Ždiaru. Hoci hrebeň je prevažne zalesnený, miestami sa naskytnú pohľady na Pieniny alebo na hrebeň Belianskych Tatier so Ždiarom. Cestou hrebeňom sa v letných mesiacoch môžeme sem-tam napásť malín a čučoriedok.

Vek 3 - 4 roky, stúpanie 210 m, klesanie 430 m, vzdialenosť 9 km, čas 2.14 h, trasa na mape.

Ždiar, zastávka Bachledova dolina – Malá poľana (rozhľadňa) - Slodičovský vrch – Ždiar, kaplnka

Stúpaním na hrebeň Spišskej Magury a hľadaním žltej značky trocha náročnejšie oproti predchádzajúcemu. V blízkosti Malej poľany stojí nová drevená poschodová rozhľadňa s pekným výhľadom.

Vek 4 roky, stúpanie 370 m, klesanie 355 m, vzdialenosť 8,1 km, čas 2.13 h, trasa na mape.

Ždiar, zastávka Tatra, smer Monkova dolina – hotel Magura – rázcestie pod Ptošovskými Turňami – Ždiar, Strednica

Ak si potrebujeme oddýchnuť od kosodreviny, skál a turistov, je ideálnou voľbou. Vystúpime na zastávke Tatra, ktorá sa volá podľa chátrajúceho dreveného hotela. Spočiatku kráčame popri potoku Biela po asfaltovej ceste, ktorá vedie k hotelu Magura, kde je možnosť sa občerstviť a nechať deti pobehať po ihrisku. Po opätovnom pripojení sa na zelenú značku pokračujeme popri potoku Biela), ktorý nás miestami zaujme svojimi kaskádami. Prechádzame okolo fotogenickej drevenej budovy s atraktívnym pozadím vrcholov Ždiarska vidla a Havran. Prechádzku si spríjemňujeme hrami v potoku a zobaním lesných jahôd. Na rázcestí pod Ptošovskými Turňami (podľa smerovníka, v mape je to rázcestie do Monkovej doliny /NCH/ - Širokého sedla a naším smerom ďalej na Strednicu) si môžeme sadnúť na lavičky a doplniť sily. Naše nohy stále pokračujú proti prúdu potoka popod skalné útvary Ptošovské Turne. Prechádzame pomedzi veľké lopúchy. Pod prístreškom si oddýchneme a finálnym stúpaním z doliny hore sa dostávame na Strednicu (lyžiarske stredisko). Tu si vyberáme z ponúk jedál a pitia. Kocháme sa pohľadom na hrebeň Belianskych Tatier a Spišskej Magury. Ak máme chuť, môžeme ešte ísť na hrebeň Spišskej Magury alebo sa prejsť Ždiarom a pozrieť sa, ako sa mení jeho architektúra alebo počkať na autobus. Opisovaná túra sa dá bez problémov realizovať aj v opačnom smere.

Vek 4 roky, stúpanie 185 m, klesanie 40 m, vzdialenosť 4,4 km, čas 1.08 h, trasa na mape.

Zakopané, Kuźnice – horský hotel Kalatowki – Schronisko na Hali Kondratowej a späť

Nenáročná túrička, vhodná najmä mimo sezóny vzhľadom na množstvo výletníkov. Deti ocenia získanie pečiatok na chatách, ktoré sú aj na pexese o tatranských chatách. Ústa sa im otvoria, keď zbadajú nad hlavou kabínku lanovky veľkú ako autobus. Už druhý rok spája Zakopané s Popradom poľský autobusový prepravca STRAMA. Teda sa nám otvárajú Tatry a škoda to nevyužiť. Vystúpime na konečnej zastávke Ulica Balzera Nosal. Hlavnou ulicou sa vrátime späť približne 20 minút a vydáme sa proti prúdu neprehliadnuteľného potoka, ktorý nás s davom ľudí dovedie až priamo k údolnej stanici lanovky na Kasprov vrch (Kasprowy Wierch), v časti Kuźnice, kde nájdeme aj smerovník. Za budovou lanovky sa vydáme vpravo po modrej, po chvíli prichádzame k závore s platením vstupného. Ponúkame eurá, no tetušky nie a nie, chcú len zloté, nič nám iné nezostáva a ideme bez platenia. Cesta je spočiatku vydláždená okrúhlymi kameňmi, neskôr sa zmení na klasický lesný chodník. Prvá zastávka horský hotel Kalatowki. Z poľany pred hotelom je výhľad na takmer celú dráhu spomínanej lanovky, počítame, koľkože má kabínok a s prekvapením konštatujeme, že ich je viac ako 3. Po ďalšom stúpaní prichádzame na chatu Schronisko na Hali Kondratowej. Je to malá, ale pekná poschodová drevenica. Po dlhšom prehováraní pri platení použijeme eurá a nadobúdame presvedčenie, že nabudúce si v Zakopanom pri BP pumpe v bankomate vyberieme poľské zloté. Cestu späť volíme po spodnej časti poľany pri chate Polana Kalatowki. Ak máme v Zakopanom čas, oplatí sa poprechádzať hlavnou promenádou Krupówki a pozrieť si miestnu architektúru dreveníc, ktorá je úplne iná ako u nás. Ak by sme nestihli posledný autobus späť, môžeme sa ešte odviesť na hranice – Lysú Poľanu niektorým z kyvadlových minibusov, ktoré zvážajú ľudí späť po túre na Morské oko.

Vek 4 roky, stúpanie 398 m, klesanie 398 m, vzdialenosť 9,1 km, čas 2.28 h, trasa na mape.

A kam ešte?

Deti ešte viac ako my „veľkáči“ potrebujú pestrosť, zmenu a oddych. Nám sa osvedčilo striedanie prostredia Tatier s okolitými možnosťami dostupnými hromadnou dopravou. Važecká jaskyňa už bola spomínaná. Dobšinská ľadová jaskyňa je tiež pomerne blízko. Je otvorená v letných mesiacoch a od železničnej stanice vedie náučný chodník Mokrade Hnilca pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. Zaujímavé je tiež previezť sa vlakom po návšteve jaskyne cez Telgártsky viadukt a Telgártsku slučku (oblúkový tunel) popod Kráľovú hoľu do Telgártu.

Stará Ľubovňa - od železničnej stanice vedie turistická značka na pomerne zachovalý hrad s vežou, z ktorej je vidno až Tri koruny v Pieninách. Pod hradom sa môžeme poprechádzať skanzenom a ukázať deťom, ako sa voľakedy bývalo a žilo.

Kežmarok tiež ponúka prehliadku mestského hradu. Spišský hrad je na poriadnom kopci a trošku si zašliapeme, ak si zvolíme peší presun zo Spišského Podhradia. Skanzen Pribylina (Múzeum liptovskej dediny) ponúka prehliadku ľudovej architektúry, zatopenej vodnou nádržou Liptovská Mara. A hlavne budú našich horalov zaujímať vystavované parné mašinky Považskej lesnej železnice (Čiernovážska úzkokoľajka). Len na tento výlet treba použiť presun autom.

Záver

Toto bolo zopár tipov, ako priblížiť Vysoké Tatry naším najmenším. Zvolil som vekový interval 3 až 6 rokov, vychádzajúci z našich praktických skúseností. Je na každého zvážení, kedy, kam a v akom veku sa vyberie, hlavné je sa vyvarovať extrémom. Videl som 6-ročného českého chlapca na Chate pod Rysmi alebo schádzanie detí potme zo Skalnatého plesa a podobne. Prípadne sa vedieť vrátiť pred dosiahnutím cieľa tak, aby sme naše ratolesti neodradili, ale získali pre Tatry a prírodu. Od 6. až 7. roku môžeme začať skúšať ich záujem o Téryho chatu a iné chaty, Predné Solisko, či podobné vyššie méty. Tiež prespanie na horskej chate ich bude isto priťahovať.

Horám zdar! A deti zoberme so sebou!

Fotogaléria k článku

Najnovšie