Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Túra Manínsky okruh

Pred nami je deň voľna, 29. augusta, a tak uvažujeme, kam sa vybrať aj s naším ročným drobcom. Nechceme ísť príliš ďaleko, a ideálne niekam, kde sme ešte neboli. Samozrejme, aby to bolo vhodné aj pre dieťa v nosiči. Voľba padá na okruh nad Manínskou tiesňavou. Cestou priberáme nášho hikeplannerovského guru Miša Bukvaia, ktorý je domáci, a onedlho parkujeme neďaleko bývalého kempu v Manínskej tiesňave.

Vzdialenosť
9 km
Prevýšenie
+540 m stúpanie, -540 m klesanie
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 29.08.2012
Pohoria
Strážovské vrchy
Trasa
Voda
kyselka neďaleko rázcestia Manínska tiesňava
Doprava
auto
SHOCart mapy
» č.1075 Strážovské vrchy, Tren (1:50.000)

Trasa

Manínska tiesňava - Záskalie - Pod Veľkým Manínom - Vápencová jaskyňa - Manínska tiesňava

Počasie je ideálne, polooblačno, teplota znesiteľná. Prvý úsek trasy vedie po asfaltovej ceste cez Manínsku tiesňavu do Záskalia. Tiesňava je pekná, i keď krátka, a treba sa uhýbať autám. Mišo si plánuje nabrať vodu v prameni za tiesňavou, hneď po ľavej strane, ale ten je úplne vyschnutý. Kráčame ďalej do centra Záskalia, kde odbočíme na zelenú značku. Trasa vedie uzučkým chodníčkom pomedzi vysokú burinu na hranici lúk a lesa, na slnku pripeká, takže sa už nevieme dočkať lesa. Než sa doň vnoríme, ešte si vychutnáme výhľad na majestátny Kostolecký dóm, jeden z najväčších skalných previsov v Západných Karpatoch.

Na chvíľku sa zastavíme, keďže čas pokročil a my sme od rána nejedli. Zisťujem, že darmo máme tri detské výživy, keď nemáme lyžičku... Mišo pohotovo vystrúha z dreva aspoň provizórnu a Kubko chce aj tak rožok, pretože ho jedia rodičia. Potom sa už vrtíme po zelenej značke sem a tam a stúpame listnatým lesom. Míňame ledva tečúcu studničku, ale Mišovi sa podarí nabrať si vody. Nasleduje pomerne strmé stúpanie cez les, pekne priamo cez vrstevnice, na rázcestie Pod Veľkým Manínom. Tu opäť zmeníme farbu značky a po žltej ďalej stúpame na hrebeň. Dostávame sa na rázcestie Vápencová jaskyňa. Je to malé zalesnené sedielko bez výhľadov. Mišo tvrdí, že o jaskyni nevie nič, ale kúsok ďalej výhľady nájdeme.

Vystúpame nad sedlo a o dve minútky sme na výhľadovom brale s názvom Puklá skala. Predná časť brala je skutočne oddelená puklinou od zvyšku, ale vyzerá, že zatiaľ drží, a tak sa sem odvážime. Z okraja je najlepší výhľad predovšetkým na Malý Manín, tiesňavu, údolie Váhu a Javorníky, vďaka výbornej viditeľnosti vidíme aj Veľký a Malý Rozsutec. Druhý výhľad niekoľko desiatok metrov ďalej nám zase ukáže Záskalie, Kostolecký dóm, Kostolec a skalný útvar Bosmany. Vzadu rozoznávame Kľak.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po pokochaní sa výhľadmi sa vraciame do sedla. Zatiaľ nepokračujeme po značke ďalej, ale zbehneme cca 100m žľabom k chatke Severák. Veľmi pekné romantické miesto, chatka učupená pod vysokým bralom. Je tu mladá dvojica so psom, takže do chatky ani nevstupujeme. Vybehneme ešte na skalky nad chatkou, je odtiaľto výhľad na Malý Manín a tiež na údolie Váhu.

Vraciame sa do sedla a pokračujeme žltou značkou. Chvíľku ešte stúpame, potom už začína klesanie. Najskôr rúbanisko, potom krásny smrekový les, potom nekonečné serpentíny cez ďalšie rúbanisko, následok veternej smršte. Predierame sa úzkym chodníčkom pomedzi burinu, niekde ju máme až nad hlavy. Slnko pripeká, takže sa nám uľaví, keď konečne zídeme do lesa. Ešte nás čaká nepríjemná strmá vymletá lesná cesta, a potom už konečne kráčame po rovinke. Odporúčam pozorne sledovať značku, ktorá sa viackrát stáča do nečakaných uhlov a smerov. Posledný úsek vedie mladým lesíkom, len trochu odrasteným rúbanisku, takže sa dokrmujeme černicami. V závere trasy si ešte pochutíme na kyselke z upravenej studničky a vychádzame opäť neďaleko bývalého kempu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie