Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Ako na túry s malými deťmi II.

V prvej časti seriálu venovaného tipom a trikom na výletoch s najmenšími deťmi, teda do troch rokov, sme sa zamerali najmä na výber terénu a prepravných prostriedkov. V druhej časti si povieme niečo o tom, ako prebieha výlet s takýmto drobcom a čo všetko by nám nemalo chýbať v batohu.

Predchádzajúca časť Ako na túry s malými deťmi I.

Na túre

Kŕmenie a prebaľovanie

S malým dojčaťom je ideálne vybrať si miesto uspôsobené na časté podávanie mliečka, či už ide o materské alebo umelé. Samozrejme aj prebaľovanie. Malé bejby sa dobre prebaľuje aj v kočíku, väčšie už som si kládla na deku alebo aspoň nejakú bundu.

Čo sa týka ďalšej stravy, najväčší problém bol okolo 8 - 9 mesiacov, kedy dieťa vyžadovalo všetko teplé. Studenú nechcel ani ovocnú výživu, nieto mäsovú. Doma teda bolo potrebné poriadne zohriať jedlo a dať ho do termosky. Problém bol, že žiadna termoska ho dlho teplé neudržala, kúpili sme snáď tri, od najlacnejších po najdrahšie. Ak bol len trochu chladnejší deň, dieťa krčilo nosom nad vlažnou výživou a primerane tomu sa skracoval aj čas výletu, pokiaľ sme nemali po trase reštauráciu. Reštauračná turistika má svoje čaro, rodič vyfasuje teplú vodu na zarobenie mlieka, ohrejú mu obedovú výživu, prebalí a umyje tam pokakaného drobca, naplní svoje vlastné brucho a môže sa vyraziť ďalej. V zimnom období je takéto zariadenie nutnosť, ak ideme na dlhšie ako dve hodiny. U najmenšieho drobca na mliečnu dávku a prebalenie postačí aj vyhriate auto.
Variantom je vytiahnuť na túre plynový varič a jedlo v ešuse zohriať (Axel).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolo roka sa stravovanie výrazne zlepšilo, drobec začal aspoň ovocnú výživu jesť aj studenú, k tomu nejaké piškóty, rožok, banán a hneď to bolo veselšie. Ďalší posun bol, keď začal prijímať aj tekutiny, ktoré nie sú horúce, a tak v teplom dni stačí naliať do detského hrnčeka vodu a netreba zarábať čaj či mlieko. Samozrejme, pri dlhšom výlete máme horúcu vodu a niečo do nej so sebou.

Komáre, slnko, dážď, mráz

Kŕmiace a prebaľovacie procedúry môžu v lete v určitých lokalitách poriadne znepríjemniť komáre, od cca 10 mesiacov som používala detský repelent, pri menšom drobcovi som komáre len odháňala a cez kočík dávala sieťku. Rovnako som postupovala aj s opaľovacím krémom. Pozor na ostré slnko - často sa mi stávalo, že som kočík ťahala za sebou ako koník, lebo malému svietilo do tváričky napriek kadejako poupevňovanej plienke ako zábrane. Pri väčšom dieťatku, ktoré už sedí, plienka nemá zmysel, lebo ju strhne. Slnečné okuliare do troch rokov by sa nemali dávať. Dôležité je dieťa príliš neobliekať, aby sa neprehrialo a na hlavičku mu dávať šiltovku alebo klobúčik.

Špecifikum zimy je kombinácia ostré slnko + sneh. Po dvoch hodinách mal Kubko červené podráždené oči a bol uplakaný až do večera. Podľa toho treba obmedziť pobyt vonku, a pokiaľ je to možné, mať aspoň čiapku so šiltom. Pri opaľovacom kréme v zime treba dať pozor, aby bol do mrazu a teda neobsahoval vodu.

Pršiplášť na kočík sa zíde, väčšie dieťa však pišťalo, že sa mu nepáči, že cez pršiplášť nevidí, a snažilo sa ho stiahnuť dole. Neodmysliteľnou súčasťou výprav býva veľká deka, na ktorej sa dá jednak piknikovať, jednak sa tu drobec môže ponaťahovať a oddýchnuť si od hrkania, plaziť sa a poloziť si.

Axel: Nám deku nahrádza otvorená mikina, strecha z vozíka, prípadne máme aj karimatku. Čo sa týka repelentu, ak už nechcem striekať na dieťa, je vhodné ošetriť aspoň nosič a oblečenie pred tým, ako ho dáme na dieťa.

Zdenči: Nášmu dieťaťu je aj najväčšia deka malá. Na nej je to nuda, treba liezť mimo deky a objavovať nové a nové veci. Problém svietenia slnka do očí rieši kočík, pri ktorom sa dá meniť smer jazdy, t. j. prehadzovať rúčka.

Oblečenie a obutie

Dieťa väčšinou potrebuje o jednu vrstvu viac ako dospelý, pokiaľ sa veľmi nehýbe, pobehujúcemu dieťatku stačí byť oblečené tak, ako rodič. Samostatnou kapitolou je cyklovozík, v ktorom je teplo ako v skleníku a kde musí mať dieťa menej oblečenia ako rodičia cyklisti. V lete sú vhodné najmä prírodné materiály, bavlna.

V zime používame vlnené termoprádlo rôznej hrúbky. Okrem iných má tú výhodu, že dieťa netreba až tak “cibuľovať” a keď sa nám náhodou niekde spotí, nechladí ho chrbátik (snáď). Samozrejme, v silných mrazoch je tých vrstiev aj tak neúrekom, a k tomu navrchu páperová bundička, veľmi teplá čiapka a fusak v kočíku aj v sánkach. Ten sa do detského nosiča použiť nedá, a tak turistický nosič v zime používame, len ak sú teploty okolo nuly a viac, a len na veľmi krátke výlety.

Dôležitá súčasť odevu v zime sú rukavice. My sme ich vyskúšali snáď desať rôznych párov. Veľmi rýchlo sme zistili, že rukavice musia byť na šnúrke, lebo dieťa si ich dáva dolu a nenápadne stráca. Tak sme do bundy obliekli rukavice na šnúrke, ktoré však malému z ručičiek padali. Napokon sme skončili na kombinácii teplé kožušinové rukavičky po maminke a ne ako návleky ďalšie tenké, z materiálu podobnému látke na batohoch, na šnúrkach. V najväčších mrazoch sme dieťa babušili do mojich najteplejších páperových a snažili sa ich utiahnuť tak, aby ich malý pri prvom rozohnaní sa ručičkami nestratil. To bola jediná cesta, ako mu udržať ruky ako-tak v teple počas hodinky - dvoch, čo sme boli v teréne. Aj na jar nosíme so sebou tenučké rukavičky na šnúrke. Pokiaľ sa dieťa nehýbe, ručičky mu rýchlo chladnú, aj keď rodičom je teplo.

Samostatná kategória výbavy je obuv. Do prírody sú potrebné pevné topánočky, ktoré dobre držia členok. Do snehu nepremokavé čižmičky, do jarného upršaného počasia gumáčiky. Do potoka sandálky. Samozrejme do kočíka a cyklovozíka podľa počasia aj naboso.

Balenie leto

- veľká deka,
- plienky,
- látkové plienky - proti slnku, plus ako uterák,
- mokré vreckovky,
- obyčajné vreckovky,
- termoska s horúcou vodou,
- jedlo,
- fľaša/hrnček, lyžička,
- jedna sada náhradného oblečenia,
- pri väčšom dieťati aj náhradné topánky,
- bundička alebo teplá mikina do rezervy,
- opaľovací krém,
- repelent,
- hračky (nahrádza aj prírodný materiál - konáriky, farebné lístie, šišky, kamene, kvety,...),
- náhradný cumlík,
- sieťka na kočík, pršiplášť na kočík,
- nabitý mobil, základné lieky (aspoň na uštipnutie a niečo od bolesti, dezinfekcia, leukoplast,...),
- jedlo a pitie na celý deň, môžu sa vyskytnúť neočakávané udalosti.

Balenie zima

- fusak v kočíku či sánkach,
- plienky,
- látková plienka,
- mokré vreckovky,
- obyčajné vreckovky,
- termoska s horúcou vodou,
- jedlo,
- fľaša/hrnček, lyžička,
- jedna sada náhradného oblečenia, vrátane rukavíc,
- pri väčšom dieťati aj náhradné topánky,
- opaľovací krém na zimu,
- hračky,
- náhradný cumlík.

Spoluautori textu: Pavol "Axel" Gomboš a Zdeno "Zdenči" Vasilišin; pripomienky: Daniela Mäkká.

Fotogaléria k článku

Najnovšie