Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa Jurkovičova rozhľadňa na Valašsku

Ak sa niekedy budete nachádzať v okolí Rožnova pod Radhoštěm a máte radi stavby slovenského architekta Dušana Jurkoviča, neváhajte a vyberte sa na Karlův kopec (480 m n. m.). Od roku 2012 tu stojí rozhľadňa, ktorú Jurkovič navrhol v čase, kedy pôsobil na Valašsku (v rokoch 1889 - 1899) a kedy vznikli aj jeho známe stavby Maměnka a Libušín na Pustevnách, ktoré sú dnes národnou kultúrnou pamiatkou.

Vzdialenosť
3 km
Prevýšenie
+102 m stúpanie, -102 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 20.07.2013
Pohoria
Západné Beskydy: Moravsko-sliezske Beskydy (Moravskoslezské Beskydy) - Rožnovská brádza
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 480 m n. m.
  • Najnižší bod: 378 m n. m.
Doprava
Rožnova pod Radhoštěm (vlak, bus)

Rozhľadňu si pôvodne objednali členovia turistického spolku vo Valašskom Meziříčí a pôvodne mala stáť v Brnove. Lenže neboli na ňu peniaze, a tak sa celý projekt zobudil až po vyše 100 rokoch.

Okrem problémov so zháňaním financií sa so stavbou rozhľadne od začiatku spájali aj ďalšie problémy. Najskôr tu bol otáznik, kde rozhľadňu postaviť, potom netransparentný výber dodávateľa a pokuta od Európskej únie, a keď už rozhľadňa stála, problém bol ten, že z rozhľadne bol výhľad iba na okolité stromy, ktoré ju prevyšovali. Tento problém je už tiež čiastočne vyriešený (vyrúbaním stromov) a rozhľadňa poskytuje výhľad na západ na Rožnov a smerom na juh smerom na Javorníky. Škoda, že nie je kvôli stromom vidieť na Radhošť a Pustevny.

V blízkosti rozhľadne sa nachádza areál Valašského múzea v prírode. Je to vlastne skanzen, kde môžete vidieť pôvodné valašské stavby a konajú sa tu aj rôzne kultúrne podujatia. Novinkou pre tento rok je, že na rozhľadňu sa dá dostať aj priamo z areálu múzea.
My však do múzea nechceme ísť, preto si k rozhľadni vyšliapeme po zelenej TZT od parkoviska pri múzeu. Keďže sme na návšteve u brata a auto parkujeme na sídlisku pred jeho domom, urobíme si prechádzku Rožnovom. Neviem tak povedať ceny parkovného pred múzeom. Chodník od parkoviska je široký, zjazdný aj na bicykli a pohodlne aj s kočíkom, smerovníky vám nedovolia zablúdiť. Po asi pol hodine chôdze stojíme pred rozhľadňou.

Stručný popis rozhľadne hovorí, že sa na nej kombinujú dva základné materiály – kameň, ktorý tvorí základ stavby a drevo spracované tradičnými tesárskymi technológiami. Základňu stavby tak tvorí vysoký kamenný základ z opracovaného kameňa rozličnej veľkosti. Drevená konštrukcia sa skladá z dvoch segmentov – z „chalúpky“ a z nej vystupujúcej osemstennej vežovitej nadstavby. Vežovitá časť rozhľadne s vyhliadkovou plošinou je zakončená ihlanovitou strechou so štvoricou drobných vikierov a makovicou na vrchole.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vstup s pokladňou sa nachádza v chalúpke a po zaplatení vstupného môžete začať stúpať po schodoch na plošinu, ktorá sa nachádza vo výške 18,8 m. Schody som zabudol spočítať, takže neviem povedať, koľko ich budete musieť prekonať. Za 10,- Kč vám požičajú aj ďalekohľad. Od rozhľadne môžete pokračovať do skanzenu, kde sa však musíte pripraviť na to, že vstup nie je zadarmo. My sa vraciame späť po chodníku, ktorým sme prišli.

Moje dojmy z rozhľadne sú zmiešané. Je to pekná stavba, ale svoj účel zatiaľ veľmi nespĺňa. Aj keď pri jej postavení to bolo ešte horšie. Aby bol možný aspoň čiastočný výhľadu z nej, muselo padnúť okolo 50 stromov. Hoci miesto, na ktorom stojí, bolo v minulosti nezalesnenou časťou mesta, dnes sú na ňom predovšetkým náletové dreviny a bude prebiehať ďalšia zdravotná a kompozičná prebierka stromov, mohlo sa pre postavenie rozhľadne zvoliť lepšie miesto.

Pár faktov a dôležitých informácií
Výška rozhľadne - 31,09 m,
Výška vyhliadkovej plošiny - 18,8 m nad úrovňou terénu,
Použitý materiál - kameň, drevo a kov,
Celkové náklady - 12,2 mil. českých korún.

Rozhľadňa je vertikálne členená na sedem poschodí. Všetky kováčske a klampiarske práce a väčšina tesárskych prác vrátane detailov boli vykonávané ručne s použitím starých, dnes už takmer nepoužívaných pracovných postupov. Na stavbu rozhľadne bolo použitých 200 m3 guľatiny. Nosné prvky sú z dubového dreva, na ostatné časti použili smrek alebo jedľu. Farebné riešenie zodpovedá Jurkovičovým stavbám na Pustevnách. Rozhľadňa je postavená podľa pôvodných architektových návrhov iba s drobnými úpravami, vychádzajúcimi zo súčasných platných predpisov.

Rozhľadňa nie je otvorená celoročne, hoci prístup k nej je možný počas celého roka. Otváracia doba je od 15. 4. do 30. 6. a od 1. 9. do 15. 10. v čase od 9.00 do 17.00 hodiny. Od 1. 7. do 31. 8. v čase od 10.00 do 18.00 hodiny. Vstupné je pre deti do 6 rokov zdarma, 6 až 15 rokov a seniori nad 60 rokov zaplatia 15,- Kč a dospelí 30,- Kč.

A ak ste ešte neboli na Pustevnách a Radhošti, priamo z mesta sem vedie turistická značka.

Fotogaléria k článku

Najnovšie