Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Detský turistický nosič Neverland Koala

Práve v čase, keď som sa začal pohrávať s myšlienkou, že sa vykašlem na požičovne a zabezpečím nám vlastný detský turistický nosič, som dostal ponuku na otestovanie nosiča poľskej značky Neverland (vyrobený je v Číne). Keďže podobné veci si radšej pred kúpou omakám a odskúšam, ponuku som s radosťou prijal.

Výrobca
Neverland
Model
Koala
Typ
detský turistický nosič
Materiály
POLYAMID 600D/PU HD
Hmotnosť
2200 g
Infocena
99 €
Obchody
adamsport.eu$ret
horosport.sk$ret

Popis

Nosič je určený na nosenie dieťaťa a nákladu do hmotnosti 20 kg (iný zdroj uvádza do 22 kg). Samotná hmotnosť sedačky je 2,2 kg, rozmery 75 x 26 cm. Ľahký a stabilný hliníkový rám spolu s nastaviteľnou výškou sedadla zaisťuje komfort a bezpečnosť dieťaťa. Keď nosič stojí na rovnej ploche, vyklápacia zadná opierka je výškovo nad zemou o asi 2 - 3 cm vyššie ako predná časť rámu. Bál som sa, že pri položení nosiča s dieťaťom na zem to bude problém a prevrhne sa, no je to v poriadku. Rovnaké riešenie opierky som si všimol aj pri nosičoch iných značiek, takže asi výrobcovia vedia, prečo to takto robia.

Textilné časti nosiča sú z materiálu Polyamid 600D/PU HD, čo je látka s vysokou odolnosťou proti oderu s relatívne nízkou hmotnosťou a vodoodpudivou úpravou. Ramenné popruhy sú dostatočne široké a vyplnené penou, takže nosenie nie je utrpením. Chrbtový systém je so sieťovým vetraním. Špeciálny nosný systém 3D Optifit umožňuje dokonalé prispôsobenie veľkosti nosiča nosiacemu. Bedrový popruh je dostatočne široký a zapne ho aj objemnejší človek. Nachádzajú sa na ňom dve pomerne veľké vrecká, kde sa bez problémov zmestí mobil, kľúče či peňaženka. Čo mi prekáža, je, že vrecká sú pomerne vzadu a pri ich rozopínaní a vyberaní vecí treba vykrútiť ruku, ale štíhlejší používateľ by s týmto nemal mať problém a vrecká v jeho prípade budú prístupnejšie. V spodnej časti sedačky je pomerne veľký vak, ktorý slúži ako batožinový priestor. Jeho veľkosť je, myslím, akurátna. Lebo čím väčší by bol, tým viac vecí by sa do neho vošlo a kto by to potom nosil? Na zadnej časti sedačky sa nachádza termovrecko na zips, zboku sieťované vrecká na fľašu s vodou. V čierno-červenom prevedení sedačky (Koala) je sieťované vrecko aj vzadu na termovrecku. Zeleno–sivá verzia (Hippo) má namiesto sieťovaného vrecka gumový expander. Výrobca myslel aj na bezpečnosť v cestnej premávke, na zadnej časti a popruhoch z prednej strany sú reflexné prvky. Bezpečnosť dieťaťa zabezpečuje 5-bodový nastaviteľný pás. Súčasťou je vyberateľná strieška, pláštenka a podložka na prebaľovanie alebo sedenie.

Praktické skúsenosti

Nosič okamžite zaujal aj nášho Kuba a hneď sa do neho pýtal, takže prvý test sme absolvovali v byte a po asi polhodinovej okružnej jazde som mal možnosť nastaviť všetky časti nosiča do požadovanej polohy. Ošiaľ ho neopustil ani pri prvom výlete v prírode, takže bez reptania a s radosťou putoval na chrbát. Pri prvom pohľade na nosič som sa bál, že konštrukcia mi bude narážať do chrbta, ako pri nosiči, ktorý som mal z požičovne, no pri tomto bedrový popruh dostatočne zakrýva konštrukciu a spoj konštrukcie tak nemá šancu masírovať nosiacemu kríže.

Stabilita sedačky s dieťaťom pri položení na zem je bezproblémová. Teda pokiaľ sa dieťa nemrví a nechce sa naschvál prevrhnúť. Zatiaľ som niesol na chrbte Kuba iba v bdelom stave, prehadzoval sa z jednej strany na druhú, takže jeho pohyby bolo cítiť. V spiacom stave bude treba bočné popruhy pravdepodobne uvoľniť, aby sa dieťa dostalo do ležatej polohy (čo bude zaberák na kríže), ale je dosť možné, že si hlavu oprie dopredu na prednú časť sedačky, ktorá je dostatočne mäkká a nehrozí mu poranenie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nedostatky

Hneď pri prvom pokuse o upevnenie striešky mi vyletela jedna časť očka, do ktorého sa zachytáva oko striešky, no ihla, niť a 5 minút šitia problém vyriešili. Gumené očko je totiž vsunuté medzi spoje látky a pravdepodobne bolo nedostatočne zasunuté a šev bol slabo stiahnutý. Odporúčal by som výrobcovi iné riešenie.

Sieťované vrecká na bokoch sú podľa môjho názoru nešťastne vyriešené. Hoci sa do vrecka zmestí fľaša s priemerom asi ako pivová plechovka, dostatočne drží, dieťa ju jednoducho vyberie, no späť ju bude mať problém vložiť. V tom lepšom prípade ju môže naspäť vložiť druhý rodič, no v horšom prípade fľaša skončí na zemi.

Chýbajú mi opierky na nohy, pretože dieťaťu nepríjemne visia, ale tento nedostatok sa dá vyriešiť tým, že si dieťa nohy oprie o konštrukciu alebo šikovný kutil opierky dorobí.

Pláštenka je len na vrchnú časť nosiča, za dažďa nohy dieťaťa neochráni. Ale na druhej strane tak ako ja nemám rád pršiplášť, neviem si predstaviť ani pobyt krpca pod nepriedušným igelitom, ktorý by zakrýval celý nosič.

Záver

S dieťaťom v nosiči je výhodnejšie chodiť minimálne vo dvojici. Ten, čo nenesie, môže sledovať polohu dieťaťa, pretože nositeľ nemá oči aj na zadnej časti hlavy, v prípade potreby dieťa zabaví, podá fľašu s vodou, napraví čiapku a hlavne pomôže pri vykladaní a skladaní nosiča s dieťaťom z chrbta. Pevne verím, že sedačku budem využívať iba v núdzových prípadoch, pretože odkedy Kubo zistil, že nohy sú na chodenie, tak ich aj náležite využíva.

Nosič Neverland hodnotím ako výborného pomocníka pri výletoch s deťmi či už do prírody, alebo do mesta. Je pohodlný na nosenie a podľa reakcie dvoch detí, ktoré ho otestovali, aj na sedenie. Žiaľ, ešte nevedia vysloviť svoj názor. Aj napriek výhradám, ktoré som popísal, myslím, že pomer ceny a kvality je v tomto prípade viac než dobrý. A vždy sa dá po pár rokoch znovu predať a časť investície sa vráti. Takže model odporúčam a teším sa na ďalší výlet s juniorom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie