Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kočíkom údolím Voje
Kočíkom údolím Voje Zatvoriť

Túra Júlske Alpy - údolie Voje s kočíkom

Júlske Alpy v Slovinsku sú nádherné. Krásne túry, ferraty, vodopády. Kam sa ale vybrať na výlet, keď vaše možnosti sú obmedzené malým krpcom, ktorý zatiaľ nenosí turistické topánky? Ešte sa len vozí v kočíku a pozerá sa okolo seba na neznámy, no zaujímavý svet. Jednou z možností je údolie Voje, kúsok od jazera Bohinj, s nádherným vodopádom ako odmenou na záver trasy.

Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
+83 m stúpanie, -83 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 02.07.2016
Pohoria
Slovinsko: Alpy (slovinsky Alpe) - Východné Alpy (Vzhodne Alpe) - Južné Vápencové Alpy (Južne Apneniške Alpe) - Júlske Alpy (Julijske Alpe) - Triglavský národný park (Triglavski narodni park)
Trasa
  • Najvyšší bod: 773 m n. m.
  • Najnižší bod: 690 m n. m.
Voda
chata Planinska koča na Vojah, bufet Okrepčevalnica Slap
Doprava
parkovisko pri chate Planinska koča na Vojah
SHOCart mapy
http://www.pespoti.si/zemljevid.php

Trasa

Stara Fužina – Planinska koča na Vojah – údolie Voje – Beraški most – Okrepčevalnica slap – Mostniški slap a späť

Zaparkovať čo najvyššie, ako sa dá

Autom ideme do dedinky Stara Fužina. Tu nás informačné tabule navigujú smerom na Voje, Vogar a Mostnicu. Prichádzame na platené parkovisko, odkiaľ sa začína cesta tiesňavou Mostnica. Ide o veľmi peknú trasu, vhodnú pre rodiny s deťmi, kde si do tyrkysová sfarbená riečka Mostnica vyhĺbila cestu pomedzi kamenné steny a vytvorila jedinečné skalné útvary. Nie je to ale vhodné pre kočík. My sa preto rozhodneme zaplatiť vyšší poplatok 12,- € (ani poplatok na spodnom parkovisku nie je práve malý, ale to je Slovinsko) a ísť na vyššie položené parkovisko, k chate, kde začína údolie Voje. Cestou míňame odbočku na planinu Blato a planinu Vogar. Z planiny Blato sa chodí k Triglavským jazerám a na Triglav, na planine Vogar je zas príjemný salaš. Obe miesta sú východiskovým bodom k viacerým túram.

Parkujeme pri chate s názvom Planinska koča na Vojah. Okrem zopár parkovacích miest je tu na pohľad príjemná reštaurácia, my máme ale v pláne sa najesť až na konci výletu.

Ako v rozprávke

Kamaráti majú štvormesačného krpca v kočíku, my máme našu 10–mesačnú krpaňu v nosiči. Obaja veľmi rýchlo zaspávajú, ešte nevedia, že na výlete netreba spať, ale pozerať sa okolo seba. No v prípade detí... Ak spia, tak misia výletu je dvojnásobne splnená. Deti vyspaté, aj rodičia oddýchnutí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Štrkom vysypaná cesta nás vedie pomedzi lúky. Máme veľmi pekné výhľady na strmé kopce okolo nás. Časť z nich je zalesnená, časť je skalnatá. Nad hlavami máme modrú oblohu s pár bielymi obláčikmi, čo len dopĺňa pocit príjemného dňa. Bezveterno a slniečko svieti. Ideálny deň.

Nenáročne stúpame a okolo nás sa začínajú objavovať rozprávkové chalúpky. Malé, učupené na lúkach, obkolesené stromami. Napĺňa nás pocit harmónie, dýcha to tu kľudom. Chalúpky sú zrejme pozostatky po dávnych pastieroch oviec. Návštevník má chuť sa sem presťahovať, prenajať si chalúpku na týždeň, na dva, vyložiť si nohy, vytiahnuť knihu a len tak relaxovať. Pochodiť okolie a získať nový prísun energie. Skomercionalizovanie chalúpok by im ale zobralo ich čaro.

Pri moste zvanom Beraški most môžme pozorovať kaskádovito tečúci potok Mostnica. Cesta sa tu rozdvojuje. Pokračujeme našou štrkom vysypanou cestou, s tým, že späť sa vrátime druhou stranou. Okolo nás sú ďalšie lúky a chalúpky, všetky vyzerajú podobne a zároveň každá je niečím iná. Takto po približne hodinke prichádzame k reštaurácii s názvom Okrepčevalnica slap. Odtiaľto je to už len kúsok k vodopádu na hornom toku rieky Mostnica. Kočík treba nechať tu, k vodopádu sa ide lesom. Aj druhé dieťa uviažeme do šatky a ideme. Popri plote a trojici ďalších chalúpok sa vnárame do lesa a už sme tu. Krásny priezračný vodopád strmo padá dole z výšky 20 metrov, láme sa a strieka všade naokolo. Na zemi sa mení na potôčik, ktorý rýchlo preteká pomedzi skaly, až o chvíľu padá v ďalšej kaskáde. Krásny pohľad. Fotíme ostošesť.

Hlad nás prinúti vrátiť sa späť k reštaurácii. V ponuke je miestna kuchyňa - gulášik, hríbová polievka, tromi druhmi plnená domáca štrúdľa... Všetko chutí výborne. Je tu aj ihrisko pre deti a zvieratká.

Späť sa rozhodneme vrátiť druhou cestou, hoci časť z nej podľa prvého videnia vedie lesom. Obe deti nechávame v nosiči a v šatke, keby bolo treba, chlapi kočík prenesú. A naše obavy boli odôvodnené. Úzka lesná cesta vedie k mostu popod rieku, kočík treba prenášať vzduchom. Zvládneme. Ešte kúsok kaskadérskej lesnej trasy a sme opäť na širokej štrkovej ceste, na druhej strane údolia. Pomedzi košaté koruny stromov presvitá slnko. Na lúkach ležia zabalené stohy sena, to na predošlej strane údolia nebolo. Rozprávkové chalúpky sú aj tu. Pomalým klesaním sa dostávame k mostu, kde sa štrková cesta rozdvojovala. Ešte polhodinka a sme pri aute, pri chate Planinska koča na Vojah. Nasadneme do auta a ideme späť do Starej Fužiny.

Záver

Veľmi pekný oddychový deň je za nami. Aj s kočíkom sa dá v Slovinsku spraviť si pekný výlet a vidieť zaujímavé veci. Určite odporúčam navštíviť, či už s kočíkom, alebo aj s väčšími deťmi, čo výlet absolvujú po vlastných nohách.

Fotogaléria k článku

Najnovšie