Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Obálka
Obálka Zatvoriť

Predstavenie Miloš Jesenský: Tajomné miesta Slovenska

Ako názov napovedá, kniha mapuje Slovensko z uhla pohľadu, ako ho vnímali najmä naši predkovia. V časoch, keď sa príbehy šírili predovšetkým ústnym podaním. Čítaním sa ponoríme do nadprirodzeného miestopisu lokalít, ktorými často vedú naše kroky pri pobyte v prírode.

Výrobca
Vydavateľstvo Matice slovenskej a autor Miloš Jesenský
Typ
mysteriózny bedeker Slovenskom
Hmotnosť
432 g
Infocena
11,90 €
Obchody
http://www.martinus.sk/?uItem=193959

Základné údaje

  • Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Matice slovenskej,
  • Rok vydania: 2014,
  • Vydanie: 1.,
  • Návrh obálky a grafická úprava: Peter Ďurík,
  • Ilustrácie: archív autora, Archív literatúry a umenia Slovenskej národnej knižnice,
  • Jazyk: slovenský,
  • Väzba: pevná,
  • Rozmery: 168 x 238 mm,
  • ISBN: 978-80-8115-194-1.

Úvod sa venuje encyklopedickému až vedeckému objasneniu pojmov a ich nuansám. Postupne si ozrejmíme dnes takmer nepoužívané výrazy ako prízrak, vlkolak, mora a podobne. Koho zaujíma, kto bol napríklad zmok, kde žil, ako bol ľuďom nápomocný (alebo naopak, bol nebezpečný?), ten si príde na svoje. Mnohé nadprirodzené bytosti stretávame v rozprávkach ako sú ježibaby, poludnice, vodníci či draky, ale kovovladi či grgalice sa takmer vytratili.

Druhá, najobjemnejšia časť publikácie sa venuje samotným miestam s ich záhadnými udalosťami. Lokality sú zoradené abecedne. Nájdeme medzi nimi najmä hrady, mestá, dediny, ale aj kopce, pohoria či doliny. Na 120 stranách je opísaných dovedna okolo 190 lokalít, pričom často sú uvádzané dve až tri povesti. Ak by sme porovnali vykreslenie magického javu s rozprávkovými povesťami spracovanými v diele Václav Cibula – Tatranské pověsti a báje alebo so stručnými povesťami v Alfréd Grosz – Povesti spod Tatier, tak Tajomné miesta Slovenska nám približujú dej stroho až faktograficky. Knihu môžeme považovať vlastne za mysteriózny bedeker našej domoviny. Poslednú časť tvorí miestny index, kde k danému miestu je uvedený zoznam povestí.

Komu je určená?

Dospelákom či deťom? Obe varianty sú správne. Príbehy zatraktívnia výstup na hrad alebo prechod cez nejaké popisované tajomné miesto. Budeme sa vedieť vcíť, ako lokality vnímali ľudia pred príchodom dnešnej “pretechnizovanej” doby. Kniha dobre poslúži na vzbudenie fantázie a diskusie s deťmi. Ak sme naším ratolestiam čítavali rozprávky, tak pravdepodobne bude im samým (napr. v desiatich rokoch) lákavé siahnuť po nejakej povesti.

Autor Dr. Miloš Jesenský, PhD. (1971) sa takmer dve desaťročia venuje publicistike v oblasti záhad histórie a rozmanitých hraničných javov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. V súčasnosti je riaditeľom Kysuckého múzea v Čadci.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie