Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Orlie skaly
Orlie skaly Zatvoriť

Túra Orlie skaly z Prašníka–Pustej Vsi

O Orlích skalách som počul ako o lokalite s pekným výhľadom, tak som sa ich rozhodol navštíviť, keďže z miesta kúsok odtiaľto pochádzam. Môj prvý pokus bol neúspešný, pretože som išiel od priehrady k nim priamo cez les. Druhý pokus sa už vydaril. Trasa nebola označená, ale nedávno pribudlo miestne turistické značenie, a tak sme skaly pomerne jednoducho našli.

Vzdialenosť
3 km
Prevýšenie
+150 m stúpanie, -150 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 13.03.2018
Pohoria
Malé Karpaty (CHKO Malé Karpaty)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 400 m n. m. Orlie skaly
  • Najnižší bod: 250 m n. m. Prašník, Pustá Ves (VN Pustá Ves)
Doprava
Vrbové (bus) - Prašník, Lajdovci (bus, parkovanie pri vodnej nádrži)
SHOCart mapy
» č.1079 Malé Karpaty, Červ. Ka… (1:50.000)

Trasa

Prašník, časť Pustá Ves (VN Pustá Ves) – pomník baróna Wattenvyla – Orlie skaly – pomník baróna Wattenvyla – Prašník, Pustá Ves

Na Orlie skaly sa dá dostať z obcí Kočín, Lančár, Šterusy, ale my sme zvolili najkratšiu cestu priamo z Pustej Vsi, čo je miestna časť obce Prašník.

K pamätníku

Auto sme zaparkovali priamo pri vodnej nádrži Pustá Ves a prešli sme cez hrádzu a na jej konci cez most. Cestička viedla doprava popri nádrži, až kým sme neprišli k stromu s miestnym označením, kde sme nasledovali červenú šípku k pomníku Wattenvyla.

Po asi 20 minútach sme prišli k informačnej tabuli, kde sa dozvedáme o barónovi Albertovi von Wattenvylovi, ktorý tu má obnovený hrob s dreveným krížom. K hrobu sa dostaneme pokračovaním po ceste smerom k Orlím skalám po pár metroch napravo na zelenej lúke.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po krátkej prestávke ideme lesnou cestou popri posede ku skalným útvarom. Keďže sme sa vybrali na skaly deň po daždi, miestami sa šmýkame na lesnej ceste. Fúkal slabý vietor smerom k nám, takže sme v poslednej chvíli vyrušili stádo muflónov, na ktoré máme v poslednej dobe v Malých Karpatoch šťastie.

Orlie skaly

Miernym stúpaním približne do pol hodiny od hrobu prídeme ku stromu, ktorý nás posiela k vyhliadke vzdialenej 100 metrov. Prichádzame riedkym lesíkom ku skalám, kde je tiež ohnisko. Počasie nám dnes, netradične v našom prípade, praje. Je polooblačno, fúka slabý vetrík a slniečko nás hreje. Rozkladáme deku, vyzliekame sa do krátkych rukávov a kocháme sa výhľadom na Kočín, chladiace veže atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach po ľavej strane, Záruby a veterné elektrárne pravdepodobne pri Cerovej priamo pred nami a po pravej strane vrch Klenová.

Návrat

Posilníme sa ovocím a po hodinke užívania si slnečného počasia, pekného výhľadu a ticha sa poberáme pomaly dole. Slnko sa skrylo za oblaky, tak sme sa museli obliecť a približne za trištvrte hodinu sme boli dole pri priehrade. Túra je to nenáročná a krátka, takže je vhodná aj pre rodiny s deťmi alebo seniorov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie