Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vyšný Kubín pod Veľkým Chočom
Vyšný Kubín pod Veľkým Chočom Zatvoriť

Túra Tupá skala z Vyšného Kubína s malým dieťaťom

Posledná aprílová nedeľa na celom Slovensku akoby sa nepozrela, kam v kalendári patrí a naservírovala letnú dávku slnečného počasia, hoci flóra je ešte sviežo a chrumkavo jarná. Pri obede na Salaši v Zázrivej kukáme so synom do mapy, kam by sme si vyšli v nedeľné popoludnie s naším malým trojročným turistom.

Vzdialenosť
3 km
Prevýšenie
+229 m stúpanie, -229 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 29.04.2018
Pohoria
Oravská vrchovina
Trasa
Doprava
Vyšný Kubín (bus, parkovanie za obecným úradom)
SHOCart mapy
» č.1095 Chočské vrchy (1:50.000)
Doplňujúce súbory
GPX súbor: ocTks

Maťko už pochytil čo-to z turistickej abecedy od staršieho bračeka, vychádzky a krátke túry má rád, aj do kopca vie cupkať jedna radosť. Už má vlastný batôžtek. Hľadáme niečo krátke, s peknými výhľadmi. Vyjdime si z Vyšného Kubína k zaujímavým "skalkám" - Tupej a Ostrej skale v Oravskej vrchovine. Vyhneme sa tak miestam s masovým nájazdom slnečných lúčov chtivých návštevníkov.

Trasa

Vyšný Kubín – Tupá skala – pamätník – prístrešok pod Tupou skalou – Vyšný Kubín

Zaparkujeme v obci, v miestach pod spomenutými skalami, kde by mal začať chodník smerom hore. Výstavba nových rodinných domov v lokalite nás trochu mätie, na druhý pokus nájdeme správny východiskový bod. Nevedie tu žiadna turistická značka.

Chodníkom stúpame hore, obdivujem skalné útvary, ku ktorým kráčame. Tupá skala je široký skalný útvar a hneď vedľa je Ostrá skala, oveľa menšia, hoci z nášho pohľadu rovnako vysoká.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Maťka zaujímajú prízemnejšie veci, najprv voda schovaná v betónovej skruži, potom slniečkové púpavy, kamienky na chodníku, včielky na púpavách, poletujúci motýlik. Zastavuje sa a spoznáva svet, ten krásny svet prírody. Prštekom by rád pohladil včielku, čo sedí na púpave, našťastie mu odletí. Vysvetlím mu, prečo by to nemal robiť. A už je tu malý čmeliak, bzučí o dušu a Maťko sa ho hotuje dohoniť, nepodarí sa mu to. Postupujeme pomaly ďalej. Na tráve sedí dievčinka a pletie si pre radosť púpavový venček. Maťko si dve púpavy stíska v rúčke skoro celú cestu. Teší sa z malých slniečok.

Krok za krokom stúpame a malý turista tiež. Výhľady na všetky svetové strany potvrdzujú Hviezdoslavov verš: V doline jarej moja dedina, vencami modrých vrchov objatá.

V údolí je zaujímavá budova kaštieľa, neskôr zistím, že patril zemianskej rodine Kubínyiovcov, je to NKP a žiaľ, verejnosti je neprístupný. Okrem otcovsky širokého masívu Veľkého Choča je tu veľký výber končiarov okolo nás, dovidíme až na Veľký Rozsutec a tiež na Kubínsku hoľu.

Na blízkom horizonte sa objaví veľký dvojkríž. Nie je ďaleko, vyjdeme k nemu, je tu pamätník Slovenského cyrilo-metodského kríža ekumenickej jednoty. Poobdivujeme výhľady na všetky svetové strany, meniace sa scenérie, na ufučanom návrší sa dlho nezdržíme.

Je tu veľa možností, kadiaľ pokračovať ďalej, no my sa radšej vrátime. Cestou späť odbočíme vľavo, k úpätiu skaly. Táto časť expedície sa nesie v znamení zbierania konárikov. Zaujmú ho malé biele kvietky lesných jahôd. Ocko mu vysvetlí, že na kvietok priletí včelička, urobí Bzz Bzz a z kvietka narastie jahôdka. V mieste, kde skala "vyrastá" zo zeme, je malý previs, akurát sa tam drobec zmestí. Obdivuje obrovský kameň nad vlastnou hlávkou. Ako vidíme, Tupá skala je cieľom skalolezcov, je tu viacero ciest s číslom IX a X.

Hľadáme prístrešok, ktorý syn vykukal na mape, o chvíľku sme pri ňom. Maťko ho celý preskúma, prelozí všetko, čo sa dá. Vyliezol by aj hore do "podkrovia", no stupaje rebríka sú naňho príliš vysoko. My sa tešíme, že prístrešok je v poriadku pre okoloidúcich pocestných, vonkajšie ohnisko bolo nedávno použité. Okolo je hodne dreva vhodného na opekačku. S deťmi sa tu dá prežiť pekné popoludnie, najmenšie si môže v prístrešku aj pospať. Vypijeme vodu, vrátime sa na lúčny chodník, kráčame akoby oproti Veľkému Choču, jeho úbočia sú sfarbené vo všetkých odtieňoch zelenej, tmavé stálozelené ihličnany, postupne sa zelenajúce listnáče, kvitnúce stromy. Pastva pre oči a pohladenie duše.

Posledný úsek Maťka už neposlúchajú nožičky, ocko ho vezme na koníka. Dalo by sa tu stráviť viac času, vyjsť na plošinu Tupej skaly, či preskúmať miesta, odkiaľ skaly vyrastajú, či tu nie je nejaká jaskynka. No prispôsobujeme sa výkonnosti drobca. V aute nám raz-dva zaspinká, spotené vlásky na čielku mu za chvíľku uschnú.

Vyšný Kubín má viacero zaujímavostí, pre väčšie detváky by sa vychádzka ku skalkám mohla oživiť návštevou Arpádovského kaštieľa s expozíciou venovanou Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi, ktorý sa tu narodil. Ešte som mala chuť na zastávku v Leštinách, kde máme pamiatku UNESCO (drevený artikulárny kostol), necháme to nabudúce.

Fotogaléria k článku

Najnovšie