
Strava a pitie Recepty na vegánske muffiny a sušienky
V prvom dieli seriálu s názvom Ako vegánsky stravovať dieťa na túre som sľúbila, že prinesiem pár tipov na konkrétne jedlá. V tomto dieli to budú muffiny a sušienky, ktoré sa dajú dobre zbaliť do rôznych nádob a vziať na túru ako zdravšia alternatíva keksíkov a iných sladkostí. Ako vyplýva z názvu, sú vhodné pre vegánov, či už z presvedčenia, alebo ak vaše dieťa (či vy) trpí alergiou na mlieko a vajcia.
Mrkvové sušienky
- 500g hladkej múky
- 1 CERA
- 300g strúhanej mrkvy
- menšia čajová lyzička soli
- trochu citronóvej kôry a šťavy
Spracujeme cesto a vložíme na 2 hodiny do chladnicky. Rozvaľkáme a povykrajujeme sušienky - aké hrubé ich vykrojíme, také hrubé budú. Pečú sa na 200°C asi 20 minút.
Ovsené sušienky
- 160g vegánskeho tuku, ktorý stuhne
- 120g práškového cukru
- 160g ovsených vločiek
- 200g hladkej múky
- 100g hrozienok alebo sušeného ovocia
- vlašské orechy
- 2 banány
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- trošku soli
Vločky nasucho opečieme na panvici do ružova. Pozor, aby neprihoreli. Tuk necháme zmäknúť, nasekáme orechy a roztlačíme banány. Zmiešame všetky sypké suroviny, pridáme tuk a banány, necháme v chladničke stuhnúť. Z cesta tvoríme guličky a rozlačíme ich lyžicou na placky s priemerom asi 5cm. Pečieme v stredne vyhriatej rúre na 160°C asi 16 minút
Banánové muffiny
Na 12ks potrebujeme:
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky alebo hladkej celozrnnej/špaldovej
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru (môže byť trochu menej)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 hrnčeka kokosového, ryžového alebo sójového mlieka
- 1/4 hrnčeka oleja
- 2 rozmačkané banány
Všetko zmiešame, naplníme košíčky na muffiny do dvoch tretín. Cesto pri pečení nakysne. Do silikónovej formy netreba košíčky, stačí ju potrieť olejom. Pečú sa na 180°C asi 25 minút.
[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom Facebooku a Instagrame ]
Kokosové muffiny
Na 16ks budeme potrebovať:
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček kokosu
- 1/2 hrnčeka oleja
- 3/4 hrnčeka kokosového alebo ryžového mlieka (pri kokosovom nie z plechovky, býva mastné a potom sú príliš mastné aj muffiny)
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
- 1 čajová lyžička škorice
Suroviny zmiešame dokopy, vznikne husté cesto. Naplníme do dvoch tretín košíčky na muffiny. Pečieme na 180°C asi 20 minút.
Prvý diel seriálu: Ako vegánsky stravovať dieťa na túre