Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tatranské leto
Tatranské leto Zatvoriť

Rada Ako chrániť deti pred slnkom

Keďže celoročne trávime veľa času v prírode a na horách, musíme dbať na to, aby naše deti prežili vysoké dávky slnečných lúčov bez ujmy. Prinášame naše postupy a skúsenosti, ktoré sme aplikovali u našich drobcov od kočíkových čias až do aktuálneho predškolského veku.

Najmenšie deti

Kým boli deti v kočíku, bolo to jednoduché. Dieťa sa ráno pol hodinky pred odchodom z domu natrelo opaľovacím krémom pre bábätká s faktorom aspoň 30. Tie fungujú na mechanickom princípe fyzikálnych filtrov, sú hustejšie, a teda sa ťažšie rozotierajú, takže treba vynaložiť dosť sily na to, aby dieťa vo finále nevyzeralo ako biely sadrový trpaslík. Preto táto činnosť nepatrila medzi obľúbené ani u nás, ani u drobca. Dôležité je natrieť aj ušká, pery a krk. Spálené uši nie sú nič príjemné. Večer sme vždy deti od tuhého krému umyli.

V letnom období pri kočíku alebo cyklovozíku treba rátať s tým, že vzduch vo vnútri je zohriaty a najmä v cyklovozíku obliekame dieťaťu len tenké veci, inak hrozí prehriatie. Ďalej treba zabrániť vnikaniu slnečných lúčov dnu, na čo sme využívali rôzne plienky či látky so šnúrkami, pri kočíku aj dáždnik so štipcom. Dáždnik sa nedá tak dobre nastaviť ako látka, ale už 5-mesačné dieťa sa zlostilo, že nevidí spoza plienky von, takže v tomto smere bol dáždnik vhodnejší, aj keď na správne nastavenie náročnejší. Turistický nosič bol z pohľadu vetrania lepší a dala sa na ňom vytiahnuť strieška.

Keď dieťa necháme trochu loziť a batoliť sa po tráve, treba dbať na pokrývku hlavy a vytrvať, aj keď si drobec klobúčik, šiltovku či šatku s obľubou strháva. V istom období to nešlo inak, ako že sme deťom obliekli tenučkú mikinu s kapucňou a vyhrnuli rukávy, lebo do istého času si drobec nevedel dať kapucňu dole tak jednoducho ako čiapku. Pri výbere pokrývky hlavy treba dbať na to, aby látka bola tenká, možno aj dierovaná, a v svetlých farbách.

Cca od 2 rokov sme začali používať slnečné okuliare, resp. odvtedy, keď sa už dalo s deťmi dohodnúť, že si ich nebudú strhávať a neustále “ocapkávať”. Dovtedy sme využívali na ochranu očiek len šiltovky, samozrejme vo vysokohorskom prostredí sú okuliare vhodnejšie. U malých detí je vhodné využiť gumičku na upevnenie okuliarov okolo hlávky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Predškoláci a väčšie deti

Od dvoch rokov už obe deti natieram krémom z kategórie “kids”, obvykle tiež s faktorom 30, pri najväčších úpekoch siaham aj po 50-ke. Samozrejme účinnosť faktorov závidí aj od výrobcu, ja siaham po drahších krémoch ako Daylong alebo Piz Buin. Opäť pol hodiny pred odchodom z domu, tieto krémy sa už rozotierajú o niečo ľahšie, takže spolupráca s deťmi je lepšia. Naše deti majú dobrý fototyp, takže počas túry ich už obvykle znova nenatieram, len ak by sa zmáčali v nejakom potoku. Ak by boli svetlejšie po mne, pridala by som ešte opätovné natretie v skorých popoludňajších hodinách. Večer deti osprchujem od krému i od potu a natriem ich telovým mliekom, či už po opaľovaní alebo bežným hydratačným, podľa toho, čo mám po ruke.

Pri pokrývkach hlavy platí to isté, čo vyššie, tu treba akurát viac diplomacie na to, presvedčiť dieťa, že tá hrubá čierna šiltovka z lunaparku naozaj nie je vhodná na letnú túru. Slnečné okuliare sú tiež samozrejmosť.

A napokon veľmi dôležité – nezabudnúť na pitný režim. Uprednostňujeme čistú vodu, v menších množstvách a pravidelne (pauzy na pitie odporúčame naplánovať, lebo dospelákovi to nepríde nutné tak často a dieťa sa zriedakedy samo ozve). Veľmi dobrým pomocníkom je skladací pohárik (fold-a-cup), lebo dieťa s ním rado pracuje a keď je na túre dostatok prameňov, nie je s pitím problém. Skôr je riziko, že sa komplet zleje a premočí si topánky.

Vaše skúsenosti privítame v diskusii.

Najnovšie