Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vrcholový hrebienok
Vrcholový hrebienok Zatvoriť

Túra Veľká Baňa z Rače začiatkom jari

Veľká Baňa je neznačený kopec nad bratislavskou Račou s nadmorskou výškou 444 m n. m. Okrem estetického čísla ma na mape doteraz nezaujala, hoci jej okolím sme sa motali veľakrát. Tohtoročnú jar sme ju konečne objavili a asi bude v našich popoludňajších vychádzkach figurovať častejšie.

Vzdialenosť
3 km
Prevýšenie
+131 m stúpanie, -131 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 14.04.2019
Pohoria
Malé Karpaty (CHKO Malé Karpaty)
Trasa
Doprava
Bratislava (vlak, bus, MHD) – Rača (vlak, bus, MHD), parkovanie na konci Popolnej ulice (vodáreň)
SHOCart mapy
» č.1078 Malé Karpaty, Bratisla (1:50.000)

Trasa

Bratislava, mestská časť Rača-Popolná ulica, vodáreň – Dolný Červený kríž – Veľká Baňa – Popolná, vodáreň

Výlet počas jedného z veľkonočných dní plánujem s ohľadom na ešte trochu krívajúce dieťa po zlomenine nohy. Podľa toho sme aj vyberali miesto nástupu, Popolná ulica v bratislavskej Rači vedie pomerne vysoko. Auto nechávame pri vodárni na konci ulice a vyberáme sa hore.

Prekročíme asfaltku a vyberáme si lesnú cestu, ktorá sa stáča mierne doprava. Nenáročným terénom stúpame príjemným jarným lesom. Je pod mrakom, ale neprší a svetlozelená farba jemne svieti všade okolo. Onedlho vidíme po ľavej ruke Veľkú Baňu, staršie rúbanisko a len na úplnom vrchole sú vysoké stromy. Opäť nič, čo by ma lákalo tam ísť, ale Ľubo s Kubkom tam boli už včera a Ľubo bol nadšený.

Onedlho sme sa Dolnom Červenom kríži. Je tu pomerne nový veľký prístrešok, v jeho bočných častiach sa dá prespať na poschodí, v strede sú stoly s lavicami, táto stavba je prepojená s malou rozhľadňou. Na lúke sú ďalšie miesta na sedenie a opekanie a v lese kadibúdky. Strávime tu nejaký čas, lebo deti chcú vyliezť na všetky rebríky, ktoré sa tu nachádzajú.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Potom preberá úlohu horského vodcu Kubko a neomylne nás vedie úzkym chodníčkom vľavo od kadibúdok. Upozorňuje aj na zaujímavosti ako prírodný tunel v mladine a podobne. Čaká nás krátky strmší výšľap a sme na vrcholovom hrebienku. Hore sú krásne stromy, kráčame po úzkom chodníku v sviežej tráve a medveďom cesnaku. Obmedzené výhľady doľava nestoja za veľa, popravde radšej by som tam videla les. Pri vrchole ešte odbočíme doprava pozrieť sa na zvyšky po bani, kde sa ťažil limonit. Pozerám teda hlavne ja, lebo nechcem, aby mi deti spadli na strmom chodníku k začiatku chodby, takže ma čakajú hore za padnutým kmeňom, ktorý funguje ako prírodné zábradlie.

Zachované pozostatky ťažby sú vo forme krátkej kutacej štôlne, resp. podzemnej dobývky na vrchole kopca Veľká Baňa. Rozsah ťažby bol veľmi malý. (Zdroj info) Vraciame sa na chodník a dávame si kapucne, kdeže trochu prší. Je to však len krátka prehánka a k jarnému lesu to akosi patrí. Klesáme rovno a následne nás zvážnica zvedie doľava k Zlatej studničke. Studnička tu však nie je, len potok. Podchádzame ešte pekné borovice a onedlho sme opäť na mieste štartu.

Okruh je krátky, nám trval necelé dve hodiny. Ide o nenáročnú vychádzku, vhodnú pre deti v akomkoľvek veku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie