Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Skogstad Vadsø je trojsezónna nepremokavá bunda pre deti vyhotovená z materiálov a výbavou ako dospelácka
Skogstad Vadsø je trojsezónna nepremokavá bunda pre deti vyhotovená z materiálov a výbavou ako dospelácka Zatvoriť

Recenzia Detská nepremokavá bunda Skogstad Vadsø

S nárastom výkonnosti dieťaťa rastú nielen prejdené kilometre a nastúpané metre, ale aj nutnosť kvalitnej výbavy. Ako bunda už nestačí lepší pršiplášť z hypermarketu, treba už serióznejšiu. Jednak s ohľadom na hmotnosť, ale aj šírku použitia – či už do veterného alebo daždivého počasia. Hoci osemročné dieťa sa ešte nepotí ako dospelák, už treba brať ohľad aj na priedušnosť. Tento rok Kubko preto nosí bundu Vadsø od Nórskeho Skogstad.

Výrobca
Skogstad
Model
Vadsø
Typ
detská nepremokavá bunda
Materiály
2,5-vrstvový laminát: 1. vrstva polyester, podšívka: polyuretán
Vodný stĺpec
10 000 mm
Priedušnosť
WVP 7000 g / m2 / 24h
Hmotnosť
277 g – veľkosť 8
Páči sa mi
strih, materiál, vyhotovenie, vrecká, dobrá zbaliteľnosť, nízka hmotnosť, nastaviteľná kapucňa
Infocena
82 €
Obchody
Norwayshop.sk

Nákupy detského turistického oblečenia sa môžu zdať tristné – dieťa z vecí vyrastie a onedlho treba kupovať ďalšie. Je preto normálne, že rodič pozerá predovšetkým na cenu. Na druhej strane, kvalitné veci zlepšujú dieťaťu zážitok z túry, aj pokiaľ sa vyskytnú zlé poveternostné podmienky. Závisí teda od priorít rodiča, čo s deťmi v prírode sleduje – či ide, len keď je skvelé počasie, alebo berie outdoor ako súčasť svojho života či identity, ktorú posúva svojim deťom. Navyše, ak zvážime, že vhodne zvolená veľkosť vydrží dieťaťu dve až tri sezóny a veci potom zdedí mladší súrodenec, tak to vo finále nevychádza až tak zle. Takú máme aspoň skúsenosť s bundou Didriksons, ktorú deti dobre vynosili a ešte ju bude možné posunúť iným deťom.

Dizajn a materiály

Farebná kombinácia patrí skôr do kanárikovskej škatuľky – modrý spodok, vínovočervený vrch a oranžové detaily. Kubka si táto kombinácia hneď získala. Tiež sa celkom dobre hodí k jeho nohaviciam Lonahorgi, ktoré síce nie sú nepremokavé, no zato rýchlo schnú a celkom dobre odolávajú vetru.

Materiálovo ide o 2,5-vrstvovú konštrukciu – vrchná vrstva je z polyesteru, vnútorná z polyuretánu a na záver je tu ochranná štruktúra, aby nebolo treba vnútornú ochrannú sieťku. Podobné materiály sa používajú aj pri ľahkých turistických bundách pre dospelých. Výhodou sú celkom slušné parametre (v tomto prípade 10 000 mm vodného stĺpca a priedušnosť 7 000 g / m² / 24 h), veľmi dobrá hmotnosť a nižšia cena ako pri trojvrstvových membránových bundách. Zároveň to znamená trojsezónne použitie a kratšiu životnosť. To sú však veci, ktoré pri použití pre deti nie je problém. Rodič, akokoľvek outdoorovo zameraný, isto nebude nepriaznivé podmienky priam vyhľadávať. Preto bunda bude viac v batohu, resp. bude slúžiť skôr na ľahké dažde či proti vetru. Voľba tohto materiálu sa mi preto javí adekvátna.

Strih a výbava

Strih je prispôsobený skôr na štíhlejšie deti. To nám zároveň dalo možnosť výberu čísla, ktoré je minimálne o jedno väčšie, než ideálna veľkosť, aby bunda Kubkovi dlhšie vydržala. Bundu má od jari a teraz na jeseň mu je stále trochu veľká, no vďaka nastaviteľným manžetám či sťahovaciemu spodnému lemu a dobre prispôsobiteľnej kapucni to nie je problém.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Keď sme pri kapucni, má klasické sťahovanie po obvode a v zátylku – presne tak, ako je bežné na turistických bundách pre dospelých. Taktiež má šilt, ktorý tvorí presahujúca spevnená, no stále poddajná látka. Kubko však bežne nosí šiltovku pod kapucňou.

Bunda má štyri vrecká – dve spodné na ruky a dve náprsné na odloženie drobností. Oba typy vreciek sú konštruované tak, aby z nich nevypadávali veci, ani keď je zips otvorený – vnútro vrecka presahuje dolný okraj zipsovania asi o 2 - 3 cm.

Zipsy sú YKK. Hlavný zips a zipsy náprsných vreciek sú potiahnuté ochrannou gumou, aby prepúšťali menej vody a zároveň sú podložené légou. Zipsy spodných vreciek sú klasické a prekryté légou z hornej strany. Všetky jazdce sú vybavené šnúrkou a plastovým úchopom pre ľahkú manipuláciu.

Skúsenosti z používania

Celkový dojem z bundy je pozitívny. Dizajnom, strihom, materiálom aj vybavením ide o plnohodnotnú turistickú nepremokavú trojsezónnu bundu, ktorá by sa vo veľkom vyhotovení pokojne mohla predávať aj ako dospelácka. Jednak má dieťa funkčný a plnohodnotný kus výbavy a jednak má dobrý pocit, že je už veľkáč a má veľkáčske turistické veci. Psychologický efekt – tak pre dieťa ako aj rodiča – je pritom podľa mňa dosť dôležitý.

Bundu Kubko nosí od jari so sebou takmer na každú túru. V horúcom lete skôr ako zálohu v batohu, no vyskytlo sa viacero situácií, kedy sme boli veľmi radi, že ju máme. Veľmi dobre totiž slúžila vo veternom, no nie chladnom počasí. Vtedy je super, že ochráni proti vetru, ale dieťa sa tak nespotí ako vo flísovej mikine. Často sme preto používali kombináciu krátkeho alebo dlhorukávového termotrička a tejto bundy. Bundu tiež používam na prechodné zateplenie pri oddychu na vrchole, keď nie je úplne teplo. Opäť je to lepšie ako stredná vrstva, ktorú stále prefúka, ale dieťa sa v nej zároveň spotí.

Počas tohtoročnej letnej dovolenky vo Vysokých Tatrách nám pršalo prakticky každý deň, takže sme mohli otestovať aj nepremokavosť. Asi najdlhší dážď trval pri zostupe z Predného Soliska (detským tempom), kedy nám pršalo od vrcholu až takmer k Chate pod Soliskom. Kratšie, ale výdatné zrážky v iné dni bunda absolvovala bez problémov, veci pod ňou boli suché a do druhého dňa vyschla aj ona.

Záver

Skogstad Vadsø je detská nepremokavá turistická bunda, ktorá svojimi materiálmi, dizajnom, strihom a celkovým vyhotovením nezaostáva za dospeláckymi trojsezónnymi bundami. Bunda sa nám osvedčila nielen do dažďa, ale aj do veterného počasia či na zateplenie pri pauzách. Pri vhodnom výbere veľkosti poslúži dieťaťu viac sezón a ak má mladšieho súrodenca, ktorý bundu zdedí, ide o vhodnú investíciu hneď po kvalitných turistických topánkach, funkčných ponožkách a termotričkách.

Fotogaléria k článku

Najnovšie