Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Svätojánska rozhľadňa nad Liptovským Jánom
Svätojánska rozhľadňa nad Liptovským Jánom Zatvoriť

Túra Okruh na Svätojánsku rozhľadňu nad Liptovským Jánom

Rozhľadne sú pre deti vďačným cieľom a tak si aj my vyberáme túto atrakciu v dňoch, kedy hrozia búrky už predpoludním. Dnes nás zlákala pomerne nová Svätojánska rozhľadňa nad Liptovským Jánom, postavená v roku 2013. Športovo zdatnejšie deti môžu pokračovať o niečo dlhším okruhom, ktorý skončí na mieste štartu v Liptovskom Jáne.

Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
+300 m stúpanie, -300 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 22.06.2019
Pohoria
Nízke Tatry (Národný park Nízke Tatry)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 850 m n. m. Kaštielske lazy, sedlo
  • Najnižší bod: 630 m n. m. Liptovský Ján, Kúpeľná ulica
  • Mapa: Otvoriť mapu v novom okne
Voda
prameň pod Kameničkou
Doprava
Liptovský Mikuláš (vlak, bus) - Liptovský Ján (bus, parkovanie pri TJ Štart v Kúpeľnej ulici)
SHOCart mapy
» mapa momentálne nie je v ponuke

Auto nechávame v Liptovskom Jáne pred Telovýchovnou jednotou Štart v Kúpeľnej ulici. Prechádzame okolo kaštieľa bývalých Svätojánskych kúpeľov, ktoré dnes slúžia ako špeciálna základná škola. Následne odbočíme doľava na ulicu Pod stráňou. Tu máme dlhšiu zastávku pri ovečkách a koze, ktoré deti nadšene kŕmia trávou a ovečky ju nadšene jedia, ako keby nemali takú istú v ohrade. Chlapci len veľmi neochotne odchádzajú, ale predpovedníky počasia vystríhajú pred búrkami už predpoludním a tak aj keď je okruh krátky, radi by sme ho absolvovali bez bleskov.

Rozhľadňa sa nachádza v lokalite Stráne, v nadmorskej výške cca 700 m n. m. nad cintorínom pod vrchom Kameničná. V mape názov kopca síce nemáme, ale vychádzam z obecnej stránky.

Trasa

Liptovský Ján, Kúpeľná ulica – bývalé Svätojánske kúpele (Špeciálna ZŠ) – cintorín – Kameničná (Kamenička), Svätojánska rozhľadňa – Kaštieľske lazy, sedlo – prameň pod Kameničkou – cintorín – Liptovský Ján

Na svoje prekvapenie nachádzame na konci ulice pásku zákaz vstupu, za ňou sú nachystané atrakcie na nejakú kultúrnu udalosť spojenú s deťmi. Keďže nemienime nič poškodiť, ale sa ani otočiť, pásku prelezieme a pokračujeme ulicou k Domu smútku a cintorínu. Za ňou navigovaní drevenou šípkou pokračujeme do svahu. Výstup je trocha strmší, ale deti si ho spestrujú oberaním lesných jahôd. Aj tak sme pri rozhľadni čo nevidieť. Výhľad na obec a okolité hory je krásny. Najviac nápadný je nízky zalesnený kopec Hrádok, archeologické nálezisko, kam sa už dlho chystám a okruh cezeň bol jednou z dnešných možných cieľov. Nevedeli sme však odhadnúť, koľko nám to potrvá, keďže program prispôsobujeme predpovedi búrok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zatiaľ to však na búrky nevyzerá ani najmenej a keďže pohyb sem nám zďaleka nestačil, pokračujeme po chodníku od rozhľadne smerom hore. Vedenia sa ujíma najmladší štvorročný Maťko a vyberá chodníčky. Zaujatý dôležitou úlohou vôbec nerieši strmosť a šmykľavosť chodníka. Napokon ani my ostatní nie, v aute máme náhradné oblečenie pre každý prípad.

Čochvíľa sme na príjemnom vrcholovom chodníčku v ihličnatom lese, ale vrcholový chodníček končí bez vrcholu na zvážnici. Predierať sa niekam ďalej a hľadať najbližší vrchol sa nám nechce, vracať sa zvážnicou hneď dole tiež nie, keďže zatiaľ pekne svieti slniečko, a tak pokračujeme po zvážnici ďalej. Okolo je príjemný les, zvážnica nie je rozbahnená, a tak je to príjemná prechádzka. Deti skúmajú všetko okolo, upozorňujú nás na skalničky, machy a rôzne ďalšie rastlinky. Špeciálne sa venujú lesným jahodám. Podľa mapy sme na náučnom chodníku, tabuľu sme však nevideli žiadnu.

Po nejakom čase vyťahujeme jedlo a vodu. Prestali sme sledovať oblohu a tak nám blízke zahrmenie pripomenie predpovede. Vrcholy kopcov na opačnej strane doliny sa strácajú v tmavomodro-sivých oblakoch. Volíme teda najbližšiu ústupovú cestu, ktorá nás privedie do chatovej oblasti. Na ceste vzápätí odbočíme doprava na chodník cez lúku. Je trochu podmáčaný, ale dá sa v pohode prejsť.

Búrka naberá na sile a začína pršať. Pri potoku Štiavnica vyberáme bundy a pláštenky. Ďalšiu časť trasy lesíkom a lúkami k domu smútku prebehneme v hustom daždi. Pri dome smútku sa schováva niekoľko ďalších turistov a je tu stanovište podujatia, ktoré som spomínala na začiatku. Máme tu niekoľko rozprávkových postavičiek, ktoré nám v hurhaji hromov pomôžu zabaviť deti. Vrcholom predstavenia je "prší, prší" postupne v podaní niekoľkých detí. Deti dostali po keksíku a rýchlejšie im ušiel čas, čím by som sa chcela poďakovať miestnym dámam - animátorkám.

Posledný úsek k autu vystihneme bez dažďa a odchádzame sa naobedovať. Prší a mrholí ešte asi dve hodiny, takže sme spokojní, ako nám to vyšlo a pri obede plánujeme ďalšie výlety.

Fotogaléria k článku

Najnovšie