Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tatry pre deti
Tatry pre deti Zatvoriť

Recenzia Tatry pre deti

S detvákmi počas upršaných prázdninových dní zájdeme aj do Dobrej hračky, sympatickej herne v Tatranskej Lomnici. Pri pokladni si všimnem kôpku knižiek vydavateľstva Dajama, známej edície Výlety s deťmi. Vezmem jednu do ruky a čítam Tatry pre deti. Už ju nepustím. Som zvedavá, čím ma prekvapí.

Výrobca
Daniel Kollár a Viera Poláková, vydavateľstvo DAJAMA
Materiály
kriedový papier
Infocena
13,93 €
Obchody
http://www.dajamabooks.sk/index.aspx?PageType=1&Kod=555&Kateg=8

Aj naša redakcia sa teší z príspevkov autorov, ktoré opisujú trasy vychádzok či túr vhodných pre deti vo Vysokých Tatrách. Veď miest pre ich vyšantenie v krásnej čistej prírode je veľmi veľa, no najmä nepravidelní návštevníci Vysokých Tatier o nich vedia veľmi málo. Preto sa veľmi teším, že autorská dvojica Viera Poláková a Daniel Kollár sa zamerali práve na toto pohorie.

Technické údaje

Knižka vyšla v roku 2019 ako 310. publikácia vydavateľstva DAJAMA, počet strán je 144, rozmer 130 x 218 mm, mäkká väzba. Obsahuje 200 farebných fotografií od štrnástich autorov. Na fotografii na obálke sú dve malé turistky pri Popradskom plese.

Obálka je modrej farby s ikonou v pravom hornom rohu - malý a veľký turista a malý a veľký cyklista. Doplnkom knihy je maľovaná mapa Vysokých Tatier s vyznačenými výletmi. Kniha a mapa sú vložené do plastového obalu a vytvárajú spolu jeden celok.

V úvode

Daniel Kollár predstavuje knižku, ktorá ponúka 25 najkrajších výletov pre deti v Tatrách a ich bezprostrednom okolí. Detskému čitateľovi a jeho rodičom predstavuje zaujímavé tatranské zákutia vhodné na návštevu a trávenie voľného času.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Poďme spolu prelistovať knižku:

  • Názov kapitoly - podľa lokality a aj podľa zaujímavosti pre deti. Napr. Vychádzka k vodopádu Skok má podnázov Za závojom víl, vysvetlenie nám ponúkne Povesť o vodopáde Skok.
  • Dĺžka kapitoly - 4 až 6 strán.
  • Ikonka v ľavom hornom rohu hovorí o tom, či pôjdeme pešo alebo na bicykli, pre malých cyklistov sú tu 4 pekné trasy, ostatné sú určené peším turistom.
  • Základné informácie o trase sú uvedené v okienku pod predstavením trasy, dlžka trasy, prevýšenie. Čas a obtiažnosť sú len informatívne, nakoľko deti rôzneho veku potrebujú rôzny čas, preto je dôležité, aby rodičia vyberali trasy, resp rôzne varianty trás podľa výkonnosti svojich detí.
  • Spestrením putovania tatranskými chodníkmi sú náučné chodníky, veveričie parky, lanové dráhy, informačné tabule…
  • Modré rámčeky ponúkajú zaujímavosti prírodné, či historické. Rámčeky Viete, že… nás tiež poučia o tatranskej histórii.
  • Rámčeky s praktickými informáciami ponúkajú informácie o cenách vstupeniek, cestovných lístkov či otváracích hodinách.
  • Každú kapitolu spestrí legenda či povesť.
  • Na konci knižky nájdeme aj Kvíz o Tatrách pre deti.

Pod Krivý vrch

Mňa veľmi potešila hneď prvá kapitola Pod Krivý vrch - je to vychádzka k Rakytovským plieskam, deti sa tu dozvedia, čo urobil vietor s tatranským lesom, ako sa s tým príroda vyrovnáva, zároveň si môžu obzrieť Kriváň či výhľady na kráľovohorskú časť Nízkych Tatier. Kriváň sa kedysi zamiloval do Kráľovej hole, ktorá jeho lásku opätovala. Dlho predlho si vymieňali zamilované pohľady a napokon z ich lásky vzniklo dieťa - Váh. Biely Váh pramení pod Kriváňom a Čierny Váh pod Kráľovou hoľou. Pri Kráľovej Lehote sa stretávajú a vytvárajú Váh.

Záver

Knižku odporúčam rodinkám s deťmi ako skvelú studnicu nápadov na trávenie prázdninových dní vo Vysokých Tatrách. Je určená deťom všetkých vekových kategórií. Veľkosťou je knižka vhodná aj do turistického batoha, a tak čítanie zaujímavostí či rôznych legiend môže spestriť nejeden piknik v prírode alebo skrátiť čakanie na zaslúžené parené buchty na chate či v cieľovej kolibe. V mape si následne môžu deti vyznačiť miesta, ktoré už navštívili či plánovať ďalšie krásne tatranské dni. Škoda len, že som ju v Tatrách nenašla všade tam, kde návštevníci chodia po informácie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie