Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Dolomitovo-vápencová skala v strede dediny
Dolomitovo-vápencová skala v strede dediny Zatvoriť

Extra Skala Sedem kostolov v Studničnej (Komjatná)

Ak budete mať v okolí Ružomberka čas a chuť sa na chvíľu zastaviť – či už počas cesty z/do hôr alebo z iného dôvodu – odporúčame bradlo v Studničnej. Autom je to z Ružomberka smer Dolný Kubín zachádzka len asi desať minút. Okrem samotného bradla poskytuje táto časť Komjatnej možnosť krátkej prechádzky malebnou obcou či piknikovej lúky s prístreškom a s pekne upraveným ihriskom. Ideálne nielen pre rodičov s deťmi, ktoré už nevedia čo so sebou pri dlhej ceste.

Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Obdobie
leto – 2019
Doprava
Ružomberok (vlak, bus) - Studničná (bus, parkovanie pod skalami)
SHOCart mapy
» č.1095 Chočské vrchy (1:50.000)
Poloha
Veľká Fatra - Šípska Fatra: v osade Studničná (miestna časť Komjatnej)
GPS súradnice
šírka: 49.13444 ° SŠ
dĺžka: 19.2649 ° VD
» Mapa

My sme sa tu vyskytli však z iného dôvodu. Soňa išla túru z Komjatnej do Švošova a my sme jej robili logistickú podporu, lebo sme mali len asi pol dňa a to by spolu s logistikou verejnou dopravou a deťmi unavenými z túry predošlý deň nevyšlo. Cestou do východiska Soninej túry nás zaujalo bralo priamo v strede dediny. Pri ceste nazad – keďže z Komjatnej cesta ďalej nepokračuje – sme sa tu s deťmi zastavili a strávili necelé dve hodiny.

Studničná

Studničná sa nachádza v nadmorskej výške 770 metrov a leží na okraji Šípskej Fatry, čo je podcelok Veľkej Fatry. Bola pôvodne samostatná obec, či skôr usadlosť, ktorú obývalo niekoľko rodín. V polovici 19. storočia administratívne splynula s neďalekou Komjatnou. Jej názov vznikol vďaka väčšiemu počtu vyvierajúcich horských a poľných studničiek. V súčasnosti je tu pár desiatok domov.

Skalka alias Sedem kostolov

Výrazné dolomitovo-vápencové bralo vyrastá priamo medzi domami a je produktom chočského príkrovu. Jeho výška dosahuje 30 až 80 metrov. Z vrcholu sú pekné výhľady na lesom pokryté kopce Šípskej Fatry, Malú Fatru s dominantným Veľkým Rozsutcom či Stohom, či Chočské vrchy. Okrem výhľadov zaujme aj bohatá vápencová horská flóra.

Nenáročný prístup je z jeho juhovýchodnej strany po chodníčku. Dá sa tu aj v pohode zaparkovať. Chodníček nás privedie k najvyššej skale, na ktorej je umiestnený kríž. Dá sa tu následne skalku obliezať z rôznych strán. Bezpečný prístup však nie je na každú vežičku. My sme sa tu nezdržali príliš dlho, lebo Maťkovi sa ešte stále nevyvinul pud sebazáchovy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Lúka s prístreškom a ihriskom

Rodičov poteší na mieste menšie detské ihrisko, ktoré sa pri našej návšteve blyšťalo novotou, či prístrešok so stolmi a lavicami. Vďaka zázemiu sa môže návšteva Studničnej natiahnuť na viac ako len autozastávku.

Zdroje: náučná tabuľa v Studničnej

Fotogaléria k článku

Najnovšie