Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad z Mnícha na Likavku a Čebrať
Výhľad z Mnícha na Likavku a Čebrať Zatvoriť

Túra Mních z Martinčeka

Liptov je plný skvelých miest ako stvorených pre výlet. Napriek tomu sa vám môže hodiť aj tento môj tip, vhodný najmä pre rodiny s deťmi. Vyberieme sa totiž na krátku prechádzku na vŕšok Mních, týčiaci sa rovno nad Ružomberkom. Výhľady sú zaručené.

Vzdialenosť
4 km
Prevýšenie
+165 m stúpanie, -165 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 28.07.2019
Pohoria
Podtatranská kotlina - Liptovská kotlina
Trasa
Doprava
Ružomberok (vlak, bus) - Martinček (bus, parkovanie pri cintoríne)
SHOCart mapy
» č.1095 Chočské vrchy (1:50.000)

Neviem prečo, ale tento takmer 700-metrový kopec na severovýchodnom okraji Ružomberka som doteraz pri svojich výletoch ignorovala. Možno sa mi nezdal dostatočne vysoký, zaujímavý, atraktívny, možno ma odrádzala priemyselná oblasť rovno pod ním na juhu. Geocaching však doviedol naše kroky aj sem a bola z toho ideálna prechádzka pre naše dve dcéry.

Martinček

Východiskovým bodom pre našu prechádzku je dedinka Martinček ležiaca asi 5 km východne od Ružomberka. Z hlavného cestného ťahu Ružomberok – Dolný Kubín je potrebné odbočiť do Likavky a z nej vedie cesta ďalej do Martinčeka. Inak Martinček, Martinček, možno vám názov dediny znie povedome, pretože ste niekde čítali alebo počuli, že práve tu leží jedna z najstarších stavieb Liptova – gotický kostol Sv. Martina. Pri ňom sme už kedysi boli. Zaujímavosťou je, že nástenné maľby z 12. storočia v ňom objavili až v roku 1999. Kostolík má jednu záhadu – na západnej stene lode sa na poschodí nachádza doteraz nerozlúštený nápis, ktorý pochádza asi zo 16. storočia (zdroj – informačná tabuľa pred kostolíkom).

Dnu do kostolíka nejdeme, bežne nie je otvorený, ale obhliadka sa dá dohodnúť. Fotím si kostolík zvonka aj s „daškami“ – drevenými pivničkami, resp. jamami, ktoré slúžili na uskladnenie zemiakov a zeleniny a ktoré majú miestami až 5 m. Okolo je kľud, idylku kazí len neďaleké vedenie vysokého napätia.

Hradiská

Od kostola prejdeme popri cintoríne na cestičku vedúcu na samotného Mnícha. Míňame podomácky vyrobený rázcestník, oficiálne značená trasa sem nevedie. O pár metrov sa cesta vetví a stúpame rovno hore do kopca popri salašníckej maringotke. Čoskoro sme pri panoramatickej lavičke. Okrem výhľadu od Čebrate cez hrad Likava, Predný Choč a Západné Tatry, Kriváň, až k Nízkym Tatrám tu je náučná tabuľa s množstvom cenných informácií o zaujímavých lokalitách v okolí. Napríklad o samotnom Mníchovi sa dočítame, že na vrchole masívu sa nachádzali štyri hradiská lužickej kultúry, ktorých existenciu potvrdzujú aj archeologické nálezy. Miestna legenda tiež hovorí, že tu stál templársky kláštor, toto však prieskum nepotvrdil. Čo je však na Mníchovi zaujímavé, je fakt, že sa tu dajú nájsť numulity.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Skalná päsť

Na úpätí Mnícha západne od obce Lisková sa nachádza skalný útvar nazývaný Skalná päsť (Liskovská päsť alebo tiež Jánošíkova päsť). Ide o 6 metrov vysoký a 4,5 m široký (vo vrchnej časti) skalný útvar v podobe päste, o ktorý vraj podľa povesti pltníci priväzovali svoje plte. Skala bola pre svoju jedinečnosť vyhlásená v roku 1971 za prírodnú pamiatku. Zaujímavosťou Mnícha sú dve jaskyne – jaskyňa v Mníchu s dĺžkou 55 m (neprístupná verejnosti) a Liskovská jaskyňa.

Po vychutnaní si výhľadov (najmä na hrad Likava, stavbu liptovskej diaľnice, Choč a Západné Tatry), a potom, čo sa trochu okolo lavičky pomotala mladšia Vilma, sa poberáme ďalej. Stúpame na vrchol Mnícha a v teréne vidíme zjavné terasy – pre nás dôkaz, že tu naozaj v minulosti bolo nejaké osídlenie. Čoskoro stojíme na najvyššom bode dnešného dňa - východný vrchol Hradiská má podľa mapy 695 m. Klesneme do sedielka, a potom stúpame stále s výhľadmi na druhý nižší vrchol (657 m), na ktorom je vysielač. Tu si v tieni stromov dávame oddychovú pauzu. Vilma na mne cestou zaspala, a tak ju vyklápam, nech si pospí na zemi. Dlho jej to však nevydrží.

Návrat

Cestou naspäť ešte hľadáme numulity a veruže ich tu je neúrekom. Kto rád hľadá malé skameneliny, nech sa vyberie práve sem. Cesta naspäť vedie najprv rovnakou trasou ako cesta sem - zídeme do sedielka medzi obomi vrcholmi. Potom nás ale trasa vedie severným úbočím, takže nemusíme stúpať až úplne hore na vyšší vrchol. Pohodlným klesaním prídeme pod salašnícku maringotku a čoskoro sme v samotnej dedine pri aute.

Záver

Dobre sme sa prešli, deti sa tak akurát unavili. Mladšia Vilma sa ešte celý čas niesla na mne, staršia Dita si to takmer celé odkráčala sama. Pozitívom trasy sú krásne výhľady na liptovskú krajinu a nenáročný terén vhodný aj pre deti. Nám sa teda páčilo. A čo vy?

Fotogaléria k článku

Najnovšie