Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Skaly Traja jazdci
Skaly Traja jazdci Zatvoriť

Túra Veľká homoľa, Traja jazdci, Tisové skaly a Zámčisko

Tento zoznam pozoruhodností sme vtesnali do deväťkilometrovej túry, na ktorú sme sa vybrali koncom jarných prázdnin. Začíname a končíme na Zochovej chate v Modre, v časti Piesok. V tíme mám obe deti a mamu, počasie je skôr jarné, než zimné, napriek polovici februára.

Vzdialenosť
9 km
Prevýšenie
+399 m stúpanie, -399 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 22.02.2020
Pohoria
Malé Karpaty (CHKO Malé Karpaty)
Trasa
Voda
Zochova chata
Doprava
Pezinok (vlak, bus) - Modra, časť Piesok (bus, parkovisko pri Zochovej chate)
SHOCart mapy
» č.1078 Malé Karpaty, Bratisla (1:50.000)

Trasa

Modra, Zochova chata – Tisové skaly – Nad hvezdárňou – Veľká homoľa – Traja jazdci – Nad Hvezdárňou – Zámčisko – Tisové skaly – Zochova chata

Tisové skaly

O desiatej vyrážame z parkoviska a konečnej autobusov na Zochovej chate. Je tu pomerne veľké parkovisko, čo ma veľmi neteší. Potom však vysvitne, že mnoho návštevníkov zakotvilo v neďalekom lyžiarskom areáli. Neverila by som, ze na tomto fliačiku snehu sa dá ešte lyžovať, ale skalní lyžiari sa snažia využiť túto možnosť do poslednej vločky. My sa okrajom zjazdovky presúvame po červenej značke k rázcestníku Tisové skaly. Názov nesúvisí s neslávne známym prezidentom, ale so stromom tis, ktorý by mal rásť v okolí tejto prírodnej pamiatky. Kremencové skalky sú nevysoké, ale pekné, tiahnu sa v dlhšom pásme odtiaľto až takmer po vrchol Veľká homoľa.

Osvedčené pravidlo hovorí, že deťom treba dať na začiatku túry cukor, a tak si vylovia z batohov po müsli tyčinke. Potom nás čaká dlhší pochod pomerne nezáživným červeno značeným chodníkom. Po Veľkú homoľu máme ešte tri pauzy, jednu na čaj, druhú na jablká, a tretiu na prírodnom ihrisku pred zánovným prístreškom. Na ihrisku som prvá ja, pretože som zbadala hojdačku v netypicky dospeláckej výške a konečne sa môžem niekde pohojdať. Deti sú rozčarované, nečakali v tomto smere konkurenciu z mojej strany.

Veľká homoľa

Po príjemnom spestrení sa konečne dopracujeme pod rozhľadňu Alexandra Filípka na vrchole Veľká homoľa. Je nástupkyňou staršej rozhľadne, ktorá bola demontovaná kvôli zlému stavu. Súčasná bola postavená v roku 2018, jej výška je 21,6 metra. Mama nemá rada výšky a čaká nás dole. Beriem hore obe deti. Verím, že Maťko nebude chcieť liezť na zábradlie ako minulý rok na veži Smolenického zámku. Deti idú našťastie sporiadane, rozhľadňa je dosť vysoko a budí rešpekt. Kubko to vzdáva na predposlednom poschodí, bojí sa ísť vyššie, sadá si na schody a čaká nás tam. S Maťkom vyjdeme hore, urobíme si pár fotiek a potom prehovoríme aj Kubka, nech príde na predposledné poschodie odfotiť sa. Keď zídeme naspäť a deti zjedia ďalšiu tyčinku, Kubko vyhlási ďalší pokus o dosiahnutie najvyššieho poschodia. Vyjdeme teda znova spolu až navrch. Keď sa vrátime, Maťko začne pišťať, že on bol hore len raz. Tento seriál sa snažím ukončiť upriamením pozornosti na neďaleké skaly Traja jazdci.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Traja jazdci

Z Veľkej homole zbiehame k Trom jazdcom, využívaným ako cvičné horolezecké skaly. Deti na ne chcú liezť, ale samozrejme tu nemám žiadnu horolezeckú výbavu. Na najväčšiu skalu sa dá vyliezť zboku aj bez istenia, už som tam bola zo tri razy, ale s deťmi to skúšať nemienim. Beriem ich do sedielka medzi ľavou a strednou skalou a asi do polovice ľavého Jazdca, takže sú ako-tak spokojní, najmä keď cestou dole vylezú ešte na strom.

Naspäť sa vraciame tak, že obchádzame Veľkú homoľu z ľavej strany. Po červenej zbiehame na rázcestie Nad hvezdárňou a tu odbočíme na žltú. Onedlho nás čaká prekvapenie, časť Tisových skál odhalených ťažbou. Deti vyliezajú na menšie skalky, ja skúmam neďaleké ihličnany, ale na tisy to nevyzerá.

Zámčisko

Žltá nás po dlhšom pochode lesom privedie na Zámčisko. Na tomto kopci ležalo hradisko, využívané asi od staršej doby železnej, približne 750 – 450 pred naším letopočtom. Slúžilo najmä ako útočisko pred nepriateľom pre obyvateľov okolitých sídel. Ešte stále je zreteľne vidieť obranné valy hradiska, do tejto podoby bolo prestavané v časoch Veľkej Moravy. Na náučnej tabuli sú ešte detailnejšie informácie o hradisku. Od mojej poslednej návštevy tu pribudlo drevené zábradlie na vyhliadkovej skalnej plošine, čo s deťmi oceňujem. Na kopci sa zdržíme dlhšie, je tu príjemne.

Od Zámčiska sa vraciame k začiatku túry po modrej značke. Ešte raz prechádzame pomedzi Tisové skaly. Sú skryté medzi stromami a v protisvetle, takže sa nedajú nejako pekne odfotiť, ale ak by ste sa tu motali, určite stoja za návštevu. V oblasti je skalných blokov viac, už spomínaní Traja jazdci, Medvedia skala či Čertove zuby. Mnohé z nich sú používané ako cvičné skalky (článok s mapkou), a sú to aj príjemné turistické ciele. My už len zbiehame k autu a na zaslúžený obed.

Fotogaléria k článku

Najnovšie